Sosem gondoltam volna, hogy létezik olyan fogás, ami húsmentes és a pasim szó szerint kinyalja vacsora után a tányért, de tévedtem, mert van olyan, mégpedig ez. Továbbra is ősz van, és továbbra is tombol a sütőtök szezon és én továbbra is imádom ezt az alapanyagot, így nem meglepő módon ismét terítékre került egy tökös fogás. Mivel kicsit megcsömörlöttünk a nehéz, húsos ételektől, arra gondoltam készüljön valami markáns ízű, vega irányba tendáló alkotás, így hadd mutassam be Nektek a Sütőtök curryt :)
Hozzávalók:
- 1 kisebb méretű sütőtök
- 1 nagyobbacska padlizsán
- 2 fej vöröshagyma
- 2 fej lilahagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 2 zöld húsú kápia paprika
- 1 nagy édesburgonya
- 4-5 kisebb normál burgonya
- 1 hámozott paradicsom konzerv
- 2 csomag zöld curry paszta
- fél liter kókusztej
- só, bors
- zellerlevél
- friss koriander
- mini zöld chili paprika
- olívaolaj
+
köretként: barna rizs (amúgy pitával, kuszkusszal vagy tortillába töltve is el tudom képzelni)
A curry paszta és a kókusztej beszerezhető a Culinarisban. (Kókusztejet akár a Sparban is tudunk szermányolni)
Első körben hámozzuk meg a padlizsánt, a sütőtököt és az édesburgonyát. (A tök hámozása elég hálátlan feladat, ezt bízzuk a pasinkra!) Ezt követően kockázzuk fel, és egy edényben öntsük nyakon olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd az egyik tasak zöld curry paszta jöhet rá. 200 fokra előmelegített sütőben süssük őket 30 percig.
És itt amikor készre sült:
A 4-5 kisebb normál burgonyát megfőzzük vízben és majd a megsült sütőtökkel, édesburgonyával és padlizsánnal együtt adjuk hozzá a fogáshoz.
A vörös és a lila hagymákat vágjuk fel apró kockákra, dinszteljük meg őket kevés olívaolajon, amikor már megpirultak öntsük le őket 2 dl vízzel, ebbe jöhet a másik tasak zöld curry és a felkockázott kápia paprika és az összezúzott fokhagyma. Hagyjuk kicsit felrottyanni, majd adjuk hozzá a paradicsomot, ha már kicsit szétfőtt, hozzáöntjük a fél liter kókusztejet.
Közben már megsült a tök, a padlizsán és az édesburgonya, így a tepsiből ügyesen átpakoljuk a szószba a dolgokat.
És még 10 percig pároljuk, hozzáadjuk a zeller leveleket. Közben megfőzzük a rizst is.
Tálalásnál friss koriandert halmozunk a tetejére, valamint csípős fanoknak (bár már így is eléggé csíp) mehet még rá egy kis friss zöld chili paprika:)
Emberes adag keletkezett (szerintem kb 7-8- két napig ettük és még van egy kevés), és nem elég hogy isteni vacsi volt, még Gábornak is csomagoltam, hogy másnap csapjon belőle egy kis jó kis office lunch-ot :)
Mindenkinek, aki szereti az izgalmas, csípős ételeket és nem ítéli el a sütőtököt! Jó étvágyat :)