Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Sütőtök curry padlizsánnal és édesburgonyával

2014. október 17. - fuf87

cu.jpg

Sosem gondoltam volna, hogy létezik olyan fogás, ami húsmentes és a pasim szó szerint kinyalja vacsora után a tányért, de tévedtem, mert van olyan, mégpedig ez. Továbbra is ősz van, és továbbra is tombol a sütőtök szezon és én továbbra is imádom ezt az alapanyagot, így nem meglepő módon ismét terítékre került egy tökös fogás. Mivel kicsit megcsömörlöttünk a nehéz, húsos ételektől, arra gondoltam készüljön valami markáns ízű, vega irányba tendáló alkotás, így hadd mutassam be Nektek a Sütőtök curryt :)

cu3.jpg

Hozzávalók:

- 1 kisebb méretű sütőtök

- 1 nagyobbacska padlizsán

- 2 fej vöröshagyma

- 2 fej lilahagyma

- 5-6 gerezd fokhagyma

- 2 zöld húsú kápia paprika

- 1 nagy édesburgonya

- 4-5 kisebb normál burgonya

- 1 hámozott paradicsom konzerv

- 2 csomag zöld curry paszta

- fél liter kókusztej

- só, bors

- zellerlevél

- friss koriander

- mini zöld chili paprika

- olívaolaj

+

köretként: barna rizs (amúgy pitával, kuszkusszal vagy tortillába töltve is el tudom képzelni)

A curry paszta és a kókusztej beszerezhető a Culinarisban. (Kókusztejet akár a Sparban is tudunk szermányolni)

cu2.jpg

Első körben hámozzuk meg a padlizsánt, a sütőtököt és az édesburgonyát. (A tök hámozása elég hálátlan feladat, ezt bízzuk a pasinkra!) Ezt követően kockázzuk fel, és egy edényben öntsük nyakon olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd az egyik tasak zöld curry paszta jöhet rá. 200 fokra előmelegített sütőben süssük őket 30 percig.

cu5.jpg

És itt amikor készre sült:

cu7.jpg

A 4-5 kisebb normál burgonyát megfőzzük vízben és majd a megsült sütőtökkel, édesburgonyával és padlizsánnal együtt adjuk hozzá a fogáshoz.

A vörös és a lila hagymákat vágjuk fel apró kockákra, dinszteljük meg őket kevés olívaolajon, amikor már megpirultak öntsük le őket 2 dl vízzel, ebbe jöhet a másik tasak zöld curry és a felkockázott kápia paprika és az összezúzott fokhagyma. Hagyjuk kicsit felrottyanni, majd adjuk hozzá a paradicsomot, ha már kicsit szétfőtt, hozzáöntjük a fél liter kókusztejet.

cu6.jpg

Közben már megsült a tök, a padlizsán és az édesburgonya, így a tepsiből ügyesen átpakoljuk a szószba a dolgokat.

cu8.jpg

És még 10 percig pároljuk, hozzáadjuk a zeller leveleket. Közben megfőzzük a rizst is.

Tálalásnál friss koriandert halmozunk a tetejére, valamint csípős fanoknak (bár már így is eléggé csíp) mehet még rá egy kis friss zöld chili paprika:)

cu9.jpg

 

cu11.jpg

Emberes adag keletkezett (szerintem kb 7-8- két napig ettük és még van egy kevés), és nem elég hogy isteni vacsi volt, még Gábornak is csomagoltam, hogy másnap csapjon belőle egy kis jó kis office lunch-ot :) 

cu10.jpg

Mindenkinek, aki szereti az izgalmas, csípős ételeket és nem ítéli el a sütőtököt! Jó étvágyat :)

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr46801471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PetShopBoy 2014.10.17. 12:58:52

jol nez ki! ez a rész priceless:

" a pasim szó szerint kinyalja "
süti beállítások módosítása