És a naptári nyár utolsó napja is elérkezett... Mi az utolsó augusztusi hétvégét a Balatonnál töltöttük, hogy búcsút mondjunk a "forró" évszaknak, ami lássuk be - idén kicsit - langyira sikeredett. Bringáztunk, a kertben henyéltünk, és persze rácsodálkoztunk, hogy már a parti kocsmák is bezártak. Naná, hogy a kint lévő kertekben még előkerültek a bográcsok, és a klasszik nyár végi estén kajaszag terjengett mindenfelé. Na hát ez meghozta az ihletet.
Apukám ismét a nagykanizsai piacon korzózott és mindannyiunk legnagyobb örömére bevásárolt vargányából, utólag is köszi Apu :) Mivel családomban a vargánya nagy sláger és millió módon képesek vagyunk elkészíteni, mindig nehéz valami újat kitalálni, nekem már megint sikerült:)
Mivel volt jó pár natúr palacsinta, amikben még nem volt töltelék, beugrott, miért is ne tölthetnénk meg őket? Hát megtöltöttük...nem is akárhogy :)
Hozzávalók:
- 5-6 nagyobb vargánya
- 2-3 vöröshagyma
- 6-7 gerezd fokhagyma
- 3 dl tejföl
- 3 ek mustár
- 1,5 dl fehérbor
- só, frissen őrölt bors
- egy csokor petrezselyem ill. zellerzöld
- 15 dkg füstölt sajt
- 3-4 nagyobb paradicsom
- 15-20 dkg húsos szalonna
A vargányákat vékonyabb szeletekre vágjuk és félretesszük. Ugyanígy járunk el a paradicsom esetében is, a hagymákat és a szalonnát apró kockákra vágjuk.
Először a mustáros szószt készítjük el. Kevés olívaolajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát is. Erre 3 ek mustárt teszünk, sózzuk borsozzuk, majd jöhet hozzá a tejföl és a fehérbor. Összerottyantjuk, mikor kicsit kezd sűrűsödni, félretesszük.
Bedurrantjuk a grillt, a vargányalapokat, a paradicsomot és a szalonnát is megsütjük. (Az illat finoman szólva is frenetikus volt.)
Személyenként két palacsintát számoltam. Jól megkentem a mustáros szósszal, erre jött a reszelt füstölt sajt, rá pár kocka szalonna, majd néhány szelet gomba, majd a grillezett paradicsom. Végül félbehajtottam a palacsintákat, a tetejükre ment még egy kis szósz, apróra vágott petrezselyem- és zellerzöld. Na meg egy vargányaszelet díszítés gyanánt.
Italként egy jó fröccs, vagy egy pohárka fehérbor tökéletes. Vargányára fel! :)