Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Hegyes erős paprika szardíniával és feta sajttal töltve

Mediterrán sóhaj csípős beütéssel

2014. augusztus 28. - fuf87

pap1.jpg

Első körben leszögezném, ez a fogás a csípős ételek szerelmeseinek szól, így azoknak ajánlom, akik szeretik, ha néha könnyes lesz a szemük, vagy orrot kell fújni, ha érezhetik, ahogy ez az "erő" átjárja mindegy egyes porcikájukat. És akkor néhányan most biztos csóválják a fejüket, hogy ez milyen káros az egészségre és mennyire tönkreteszi a gyomrunkat, hát nem, hiszen a kapszaicin normális mennyiségben való fogyasztása védi a gyomrunkat egy csomó nyavalyától, szóval srácok, csípős paprikázásra fel :)

pap2.jpg

Mivel a múltkori ominózus szentlőrinckátai paprika szállítmányból még mindig maradt, és nyilván nem akartam, hogy kárba vesszenek ezek a gyönyörű paprikák, a tettek mezejére kellett lépnünk. Persze felhasználhattam volna őket egy jó kis csípős lecsóba, vagy le is lehet darálni csípős paprika krémmé (amit még valószínűleg fogok is készíteni idén ősszel), de mégis mást kívántunk.

Hozzávalók: 

A töltött paprikákhoz

- 8 db hegyes erős zöld paprika

- 2 szardínia konzerv (itt jön a kettes számú dilemma? melyiket vegyük meg? Ha nem esik útba Culinaris, vagy hasonló kaliberű boltocska, ahol jó minőségű és fixen megbízható darabokat sikerül újítanunk, akkor marad a legközelebbi Spar, és ha a pasinkat küldjük, azért kérjük meg, hogy hívjon fel, ha ott van, hogy mi a repertoár. Mi jobb híján Eva-t vettünk, és egészen rendben volt, az ára pedig 300ft/db körül mozog. Szerintem az olajos a nyerő.)

- 1 tömb feta sajt (25dkg)

- oregánó (friss/szárított)

- 2-3 ek tejföl

- 4-5 gerezd fokhagyma

- egy nagyobb csokor petrezselyem

- frissen őrölt bors, só

- néhány apróbb koktél paradicsom

- olívaolaj

- fél citrom leve

A körethez:

- 3 nagy, érett paradicsom

- friss bazsalikom (ízlés szerinti mennyiségben)

- 5-6 gerezd fokhagyma

- fekete ill. zöld olívabogyó 

- 7-8 barna csiperke

- 1 cs ruccola

- őrölt bors

Elkészítés:

A szardíniákat lecsöpögtetjük, átpakoljuk őket egy tálkába, ahol villával összetörjük. (ha van fejük, azokat tüntessük el) Jöhet hozzá az összepréselt fokhagyma, a felaprított petrezselyem, kis bors, só. 4 paprikát töltünk meg ezzel a "masszával".Javaslom, hogy védjük kezünket valamivel, ha nem akarjuk, hogy még másnap is csípjen.

pap3.jpg

A feta sajtot szintén összetöröm, hozzáadok 2-3 ek tejfölt, oregánót, és frissen őrölt borsot, ezzel a masszával is megtöltök 4 paprikát.

pap4.jpg

Előkapok egy kisebb tepsit (miközben a sütőmet már előmelegítettem 160-170 fokra. Belehelyezem a paprikákat, megcsurgatom őket olívaolajjal. (én egy speckó, fokhagymás olajat használtam) Rádobok egy két koktélparadicsomot, ráfacsarok citromot, és egy-két citromkarika is mehet a tetejükre. Én 15-20 percig sütöttem, de csekkoljuk folyamatosan, amikor a paprikánk kezd színt kapni, jó is lesz.

pap7.jpg

Köretnek egy saját fejlesztésű ruccolás-paradicsomos alkotást kínáltam, ha nevet kellene neki adnom, akkor a "mediterrán sóhaj" névvel illetném:)

pap6.jpg

Fogjunk egy serpenyőt, mehet az aljára egy kevés olívaolaj, bele a nagyobb kockákra vágott paradicsom és a fokhagyma, hagyjuk őket egy kicsit aszalódni, majd rádobjuk a negyedekre vágott gombákat, őrölt borssal ízesítjük, majd jöhet hozzá a fekete és a zöld olívabogyó, és a végén, ha már jó a csiperke is, hozzáadom a ruccolát és összekeverem. 

pap5.jpg

Tálalásnál én még egy szelet pirítóst kínáltam hozzá és egy pohárka rosét. 

pap8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr66643653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása