Mivel Anyósnak pénteken dolga volt a városban, magától értetődő volt, hogy minket is meglátogat. Nekem pedig az, hogy valamit főznöm kell. De mi az a kaja, ami különleges, mégis munkából hazaérve, egy óra alatt is össze lehet dobni és mindenkinek ízleni fog?
Hozzávalók:
- 1 csomag szélesmetélt (én Updatet használtam)
- 30 dkg áfonya
- 10-15 dkg xilit
- 40-50 dkg darált hús (sertés)
- 10 dkg húsos szalonna
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 sárgarépa lereszelve
- 8-10 koktélparadicsom
- 2 szár zeller
- só, bors, római kömény, borókabogyó
- egy nagy csokor petrezselyem
- 2 zöld borsos/bármilyen ízesítésű camembert sajt
Első körben elkészítjük a tésztát. A szélesmetéltet megfőzzük. (A vízbe egy csipetnyi só + egy kis olaj) Majd jöhet az áfonyaszósz elkészítése. Miután alaposan átmostam a gyümölcsöt, felteszem egy kis edényben a tűzhelyre közepes lángon és hozzáadom a xilitet, lassú kevergetés mellett kábé 20 perc alatt sűrű mártássá alakul.
A tésztát nyakon öntöm az áfonyaszósszal hozzáadom a felaprított petrezselymet, illetve a megpirított, kockára vágott szalonnát. Félreteszem.
Közben megdinsztelem a felaprított vöröshagymát és fokhagymát, majd hozzáadom a darált húst. Sóval, borssal és római köménnyel ízesítem. Ha kifehéredett hozzáadom a lereszelt sárgarépát, majd a paradicsomokat. Ha egy kicsit rotyogott és levet engedett alkotásunk, jöhetnek a felaprított zellerszárak, amik üdeséget kölcsönöznek majd a fogásnak. Erre rászórom az összetört borókabogyókat.
Végül a camemberteket egy száraz serpenyőben kicsit meggrillezem, épphogy megbarnuljanak.
Tálalásnál az időközben lilává vált tésztára jöhet két kanál a húsos raguból, majd a tetejére a negyedbe vágott camembert darabkákból néhány. (vigyázzunk, könnyen folyik, gyors, határozott mozdulatok előnyben) Én a tetejére még egy kis friss metélőhagymát pakoltam, amúgy dió sem lenne rossz... körítésnek egy pohár száraz vörösbor tökéletes.