Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Krémek baráti csevejhez

2014. augusztus 21. - fuf87

unnamed (1)_1.jpg

Átjön a legjobb barátod/barátnőd, vagy egy nagyobb társaság, elkezdtek beszélgetni, felpattintasz 1-2 üveg bort és felcsüccsensz a történetek szárnyára, és együtt suhansz Velük a bormámor felé. Szerintem mindenki tudja, miről beszélek. Ilyenkor igazán jól jön valami nasi, kenegetős, mártogatós csoda, amit bedobsz a közösbe, az asztal közepére, és mindenki hozzáfér, szívja az alkoholt, és kényezteti az ízlelőbimbókat. Ropi, keksz meg ilyenek? Ne már, azok az idők már elmúltak! Ha igazán fenszi házigazda akarsz lenni, és a maximumot akarod nyújtani a vendégeidnek, akkor kapd elő a kreativitásod, és üss össze néhány egyszerűbb krémet! 

De mivel minden ételnek van egy története, ez sem lehet kivétel. Augusztus huszadika közeledtével kitaláltuk Gáborral és a legjobb barátnőmmel, Anettel, hogy elmegyünk piknikezni valami kellemes, kutyabarát helyre, mert biztos nagyon szép idő lesz, és ki kell maxolnunk, ami még az idei nyárból maradt. Huszadikán reggel természetesen szakadó esőre ébredtünk. Így a kültéri piknik indoor-rá avanzsált, a helyszín pedig a nappalink lett. Mert lehetetlent nem ismerünk. :)

Na de mi került az asztalra? 

1) Kesudiós avokádókrém 

avvvv.jpg

- 2 érett avokádó (ha az ujjaddal megnyomod, puha, állaga hasonló az érett barackéhoz - vigyázzunk a kemény éretlen és keserű!)

- egy fél tömlős medve sajt (opcionális - krémesebbé teszi)

- 1 közepes fej lila hagyma 

- 6-7 koktélparadicsom

- 2-3 gerezd fokhagyma 

- egy csokor petrezselyemzöld / friss koriander

- egy fél citrom/lime leve

- só, bors

- egy 3/4 csomag kesudió (amúgy ízlés kérdése, ki mennyit pakol bele)

Az avokádókat meghámozzuk, eltávolítjuk a magokat. Könnyen bebarnul, így csak akkor essünk neki, ha belátható időn belül elkészül az ételünk.

av1.jpg

Kockázzuk fel, majd turmixoljuk le egy botmixerrel. Belenyomjuk a fél sajtot. (ez nem must) Adjuk hozzá az apró kockákra vágott lilahagymát, a szintén minire vágott paradicsomkockákat és a fokhagymanyomóval pépesített fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, jöhet rá egy fél citrom/lime leve, majd a végén a friss petrezselyemzöld vagy a friss koriander. (kinek mi szimpibb) A végén hozzáadjuk a kesudiókat, és a tetejét is azokkal díszítjük.

av2.jpg

Néhány óra alatt mennyei vendégváróvá érik. 

2) Baconos juhturó

juht.jpg

- 2 csomag juhturó (kb 30-40 dkg)

- friss metélőhagyma

- 10-15 dkg húsos szalonna

-2-3 ek tejföl

Mi sem egyszerűbb, villával összenyomkodom a juhtúrót, hozzáadom a tejfölt és a felaprított metélőhagymát. Majd megpirítom a szalonnakockákat és összekeverem.

3) Sültpaprikás padlizsánkrém

pad1.jpg

- 2 kisebb padlizsán

- egy fél vöröshagyma

- 4-5 gerezd fokhagyma

- 7-8 kisebb paprika (nekem volt köztük fehér, kápia, cseresznye - amit éppen találtam a kamrában)

- só, bors

(Tehetünk bele juhtúrót is, én most nem tettem)

- 3-4 ek majonéz

- fekete/zöld olívabogyó

A padlizsánokat és a paprikákat megsütöm, kábé fél óra kell nekik 180 fokon, légkeverésen.

pa2.jpg

Ha megsült, lehúzom a héjukat (igen a paprikának is), botmixerrel összedolgozom, mehetnek hozzá a hagymák, a fűszerek, és a végén a majonéz. Én fekete és zöld olívákat szeleteltem még hozzá.

4) Anett lazacos krémje (Rilette)

an2.jpg

És engem ért a megtiszteltetés, hogy kedvenc barátném receptje első ízben debütáljon itt, és tuti nem utoljára!

- 25 dkg lazacfilé

- 1 fej vöröshagyma

- 1 babérlevél

- 1 ek sűrű natúr joghurt

- 1 ek mustár

- 1 ek majonéz

- 1 citrom leve

- 1 csokor petrezselyem

- só, fehér bors

Feldobunk egy edényt a tűzhelyre, hozzáadunk egy fél vöröshagymát és egy babérlevelet. Ha felforrt, beledobáljuk a felkockázott lazac darabkákat főni. (5 perc) Majd lé leönt, hagyma és babérlevél kidob. A kihűlt lazachoz hozzáadjuk az apróra vágott megmaradt fél vöröshagymát, a joghurtot, a majonézt, a mustárt, a citrom levét, sót, fehér borsot és a felaprított petrezselymet. Összekeverjük és mehet pihenni a hűtőbe.

an1.jpg

Ehhez passzoló borok a fehér és a rosé, illetve mi még fokhagymás bagettet, sajtokat, húsgombócokat, friss zöldségeket kínáltunk mellé, mennyei volt.

pikkk.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr396623513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása