Ahogy ezt a bejegyzést írom és kinézek az ablakon, szakad az eső és hűvös van. Érdekes párhuzam, hogy múlt héten a töltött paprikámat is a "nyár utolsó sóhajaként" aposztrofáltam barátaimnak, száz szónak is egy a vége, érezhetően közeleg az ősz, ez nem csak a hangulatunkra, de a konyhai ténykedésünkre is kihat. Szerintem. Így nálam már beköszöntött a krémlevesek korszaka, na nem mintha valaha vége lett volna.. :) Mivel a múltkori padlizsán lerakatból még árválkodott pár darab a kamrában, úgy döntöttem, leves készül belőlük. Sokaknak furcsa lehet, hogy padlizsánból levest főzni? Who cares? Ami finom, az finom - függetlenül a színétől :)
Hozzávalók:
- 2-3 közepes méretű, érett padlizsán
- 1 fej lila és 1 fej vöröshagyma
- 2 nagy krumpli
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1,5 l alaplé
- 2 dl fehérbor
- 6-7 koktélparadicsom
- egy citrom leve
- 2 dl tejszín
- só, bors
- egy fél tömb krémfehér sajt
Feltét: pirított bacon + pestós kiflikarikák.
A padlizsánokat felkockázom, besózom, és állni hagyom, hogy a víz és a keserűség eltűnjön. (nálam egy napig álltak a hűtőben, mert előző nap lusta voltam megcsinálni, Isten lássa lelkemen) Az apróra vágott hagymákat kevés olívaolajon megdinsztelem, majd hozzáadom a felkockázott padlizsán darabkákat. Kicsit fonnyasztom őket így együtt, majd felöntöm az alaplével. (Én két leveskockából gyártottam le.) Ismét jöhet rá bors, na meg a fehérbor. (Nyakas Irsai esetemben.) Ha felrottyant kicsit, hozzáadom a felkockázott burgonyákat és a paradicsomokat egészben.
Ha a krumpli megfőtt, előkapom a botmixert, és leturmixolom. Belefacsarom a citrom levét és hozzáadom a tejszínt. Végül belemorzsolom a krémfehér sajtot.
Feltét gyanánt szalonna kockákat pirítottam meg, valamint pestóval kentem meg néhány kiflikarikát, amiket a szalonnából keletkezett zsíron a serpenyőben kicsit megsütöttem.
Az eredmény egy nem hivalkodó, kellemes krémleves lett, na meg a pasim elégedett mosolya. Érdemes elkészíteni, gyorsan megvan és garantáltan ízleni fog.