Én amondó vagyok, amíg egy gyümölcsnek, vagy egy zöldségnek szezonja van, kötelességünk kihozni belőle a maximumot, hiszen a variációk száma végtelen, ám azoké a napoké, amíg tudunk málnát szerezni, véges! Így történt, hogy a hét elején valami hűvös, mégis különleges gyümölcslevesre vágytam, ami nem veszélyezteti vonalainkat (annyira) és jól esik a kánikulában.
Számomra ez az étel az ízén kívül azért lehengerlő, mert nettó negyed óra alatt tudom reprezentálni, nem kell főzni, ami lássuk be, egy húzós munkahéten igazi fegyvertény lehet. És amikor a legnagyobb kritikusod (nekem Anyukám) egy puszit nyom az arcodra, hogy "kislányom ez zseniális volt", és mellette a pasid szeme is elégedetten csillog, jön a hőn áhított "már megérte" érzés. Szóval álljatok neki:)
Hozzávalók:
- 40-50 dkg málna
- 7-8 dl kókusztej
- 1 vaníliarúd
- xilit
- friss menta
- fehér csoki (én Milkát használtam)
- egy csomag sós mogyoró/kesudió (Én Bleib Gesund Thai Spice Nuss-Mischungját választottam)
- 2 csomag vaníliás cukor
(Amit én most nem tettem bele, de next time fogok: egy kis rum)
Szóval átmossuk a málnaszemeket, majd egy botmixerrel pürésítjük őket. Belekaparjuk egy vaníliarúd belsejét, 3-4 ek xilittel édesítjük és hagyjuk kicsit állni. Közben fogunk egy serpenyőt, felforrósítjuk, beledobjuk a magvakat (mogyoró,kesudió, dió...anyway, akár még mazsola is mehet bele, bár én azt nem szeretem, de ízlések és pofonok), amikor érezzük, hogy "felforrósodott a hangulat", megszórjuk őket 2 csomag vaníliás cukorral és egy 2 ek xilittel, és lejjebb vesszük a hőfokot, figyeljünk rá, könnyen odapörkölődhet, hiszen barnás karamelles bevonat fog képződni a magvakon, ami iszonyat ragadni fog, és mégis mesebeli ízt kölcsönöz levesünknek! (tegyük félre, hűljön kicsit) Közben vegyük elő a málnapürét, és fokozatos turmixolás mellett öntsük fel 7-8 dl kókusztejjel (függően attól, ki milyen sűrűn, ill. mennyire rózsaszínen szereti).
Tálalásnál tegyünk a levesünk tetejére a karamellizált magvakból, reszeljünk rá fehér csokit (kis trendi forgács) és hintsük meg friss mentával, figyeljük a kóstolók arcát, a kielégült mosoly nem marad el!