Ugye mindenki emlékszik gyerekkorából a tikkasztó nyári napokra, amikor semmi sem esett jobban, mint egy tányér hűs zöldbableves? Én határozottan igen, így nem is meglepő, hogy így a zöldbab szezonjának derekán ki nem hagytam volna a lehetőséget, hogy ez a finom étel asztalra kerülhessen nálunk is.
Amire szükséged lesz:
50-60 dkg zöldbab
5-6 parázsburgonya
2 sárgarépa
2 fehérrépa
egy szál kolbász
10 dkg szalonna
2 nagy fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
zsír
pirospaprika, só, bors
tejföl + liszt a habaráshoz
leveskocka
ecet + petrezselyemzöld a tálaláshoz
egy nagy csokor kapor
Zsírral főzni néha olyan jól esik, végre nem olívaolaj meg kókuszzsír...(amiket egyébként én is használok) meg amit az egészségtudatos társadalom zeng, miközben sunyi módon beugranak a mekibe egy menüre..amúgy meg a zsírnak nulla a ch-ja, szóval...
Tehát megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát 2-3 ek zsíron, majd rádobjuk a bevagdosott szalonna szeleteket, és hagyjuk pirulni. Ha kellőképp megpirult, félrehúzzuk kicsit az edényt, és mehet rá egy kis só, bors, pirospaprika és jöhetnek a fokhagymagerezdek is. Mikor már érezzük, hogy a fokhagyma aromái is kezdenek felszabadulni, jöhet rá a zöldbab, a hosszúkásra vágott sárgarépa és fehérrépa. (A zöldbabot jól mossuk át, és törjük 2-3 darabra, aki ahogy szereti!) 1-2 leveskockából alaplevet készítünk, amivel nyakon öntjük a zöldségeket, jöhet még rá kis víz, a csokor kapor és hagyjuk rotyogni. Ha a zöldbab félig puha, bedobjuk egészben a parázskrumplikat és a kolbászt és hagyjuk, hogy megfőjenek. Ha megpuhult a krumpli is, behabarjuk a levesünket. Tálalásnál én egy tk ecettel és friss petrezselyemmel spékeltem meg az élményt, ez a leves hűvösen tálalva a legfinomabb, persze nehéz megvárni, amíg kihűl...