Ez a bejegyzés több szempontból is történelmi jelentőségű. Első körben, mert még soha nem sütöttem semmit, és most igen,második körben, hogy egyáltalán létrejött, mert azt hittem szét fog folyni a csízkék, amikor kivesszük a kapcsos tortaformából, és csak valami fehér trutymó marad a helyén. Tévedtem.
Még mielőtt belevágnék, fontos megemlítenem, hogy a csízkék nem csak az én érdemem, mert a kedvesem Gábor volt a co-cook, és így tudtuk kihozni ebből a projektből a maximumot, btw asszem, az eperszezont is kimaxoltuk, kivéve ha készítünk eperdzsemet, de ez még a jövő zenéje - majd meglássuk:)
Leszögezném, ez a kedvenc tortáim egyike, egészen eddig a hétvégéig az egyetlen megbízható beszerzési forrásként a Starbucksot jelöltem meg, mert az ottani tényleg magnifique volt, de ez a recept szerintem versenyre kel vele...na jó nem szaporítom a szót, lássuk, miből lesz a cserebogár.
Hozzávalók:
- 250-300 g keksz (Függően attól, mennyire vastag kekszréteget szeretnénk a torta aljára, ne háztartási legyen, mi egy vajas angol kekszet választottunk, amit a Tescoban találtunk, meg beledobtunk még 1-2 londoni kekszet is, why not alapon, amire fontos ügyelni, ha édes a keksz, óvatosan bánjunk a cukorral!)
- 15 dkg porcukor ( ahogy érzed, lehet több is, kevesebb is)
- egy fél Rama margarin
- 6db krémsajt (Philadelphia-t használtam, de szerintem Mascarponéból is simán jó- ez kb 60-70dkg)
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1dl tejföl
- 1dl tejszín
- 2 tojás és 3 tojássárgája
- 3 kanál keményítő (Dr Oetker)
+
- kapcsos tortaforma
- egy olyan tepsi, amibe befér a tortaforma
- sütőpapír
- vmi gyümölcs
- 2 zacsi zselatin alap
A hadművelet:
1) Legyártjuk a torta alját! Összezúzzuk a kekszet, én nekiestem botmixerrel, szép porállagot kaptam, megolvasztjuk a Ramat (mikró), és összedolgozzuk őket, majd lenyomkodjuk a kapcsos tortaforma aljába, ami alá ne felejtsünk el sütőpapírt tenni, amit vajjal kicsit kenjünk meg! Utána vágjuk be a hűtőbe, ráérünk kivenni akkor, amikor a kövi réteget ráborítjuk, addig hűsölhet a kekszrétegünk:)
2)
A krémsajtokat (esetemben azt a 6 doboz Philadelphiát) összekeverem a többi hozzávalóval (tejföl, tejszín, cukor, tojások, keményítő, citromlé+héj), úgy hogy csomómentes legyen - kövezzetek meg, én itt is előkaptam a botmixeremet. Kivesszük a hűtőből az előhűtött kekszréteget a tortaformában, majd ráborítjuk a simára kevert krémsajtos cuccot.
3) Bebugyoláljuk a tortaforma alját alufóliával, ne spóroljatok, mert nem kéne hogy elázzon az eddigi alkotás, ugyanis úsztatva fogjuk sütni a remekművet. Szóval kell egy nagyobb tepsi, amibe belefér a tortaforma. A tepsibe öntsünk forró vizet - a feléig - ebbe helyezzük bele az alulról alufóliával szigetelt tortaformát, majd rakjuk be a 180 fokos sütőbe kb. 40-45 percre.
4) Kábé így kellene kinéznie a sütés után, vágjuk hát be egy éjszakára a hűtőbe.
5) Na itt elágazáshoz érkezik a történet: vagy meghagyjuk natúrnak a tetejét, ami a legautentikusabb verzió, és így is mennyei. B Opció - amit mi is követtünk - díszítjük, itt megint 10000 verzió van, mi a szezon aktuális gyöngyszemét, az epret választottuk. Átmostuk a nagyobb szemeket, eltávolítottuk a szárat és kicsit levágtuk a tetejét. Piros színű zselatint készítettünk el 2 zacsiból. (használati utasítás a zacsin:) ) Az epreket ráhelyeztük a torta tetejére, majd ráborítottuk a zselatint, és bevágtuk a hűtőbe 2 órára.
Tálaláskor a szelet tetejére friss mentát és citromfüvet tettem.
Jó étvágyat :)