Hát a spárgaszezon engem is elért, lehet kicsit késve de sebaj. Pár éve még nagyon ódzkodtam a spárgától, mind a fehér, mind a zöld verziótól, aztán rájöttem, hogy finom és egy csomó variációban el lehet készíteni. Ezúttal a baconbe göngyölt opció volt szimpatikus, amit megbolondítottam egy kis füstölt sajttal. (opcionális) Mivel nem akartam krumplit köretnek, Frankfurt méltán híres "grüne Soße"-ja nyert.
A spárgához:
- egy csomag zöld spárga (jelenleg szerintem bármelyik nagyobb boltban beszerezhető, persze jobb zöldségesnél vagy piacon levadászni a zsengébb darabokat)
- füstölt sajt
- bacon
A spárgákat jól átmosom, majd meghámozom. A végüket javaslom levágni, ezáltal elkerülhetjük, hogy belefussunk 1-2 fás részbe, amiket megrágni egy évszázad. Az előkészített spárgákat előfőzzük. Majd a sütőt előmelegítjük 170 fokra, egy tepsit kivajazunk, összefogunk 3-4 spárgát, rájuk helyezünk 2 szelet füstölt sajtot, majd az egész csomagot baconba tekerjük. Ezt követően mehet a tepsi a sütőbe, kb 20 perc alatt készre sül.
A zöld csodához: /a recept autentikusságát az mutatja, hogy Gábor, aki velem ellentétben már járt Frankfurtban, azt mondta, ugyanaz :)/
(A recept nem saját - a Chili & Vanilia blogról származik, amit nagy előszeretettel olvasgatok) - a mennyiségeket variáltam, mert nagyobb adagot csináltam.
- 2-3 főtt tojás
- néhány csemegeuborka (apróra vágva)
- 2 kisebb fej vöröshagyma (apróra vágva)
- 1-2 gerezd fokhagyma (nyomva/reszelve)
- fél citrom reszelt héja + leve
- 2-3 ek majonéz (én light verziót használtam)
- 1 tk mustár (dijoni)
- 2-3 ek tejföl
- só
-bors
- az eredeti recept porcukrot is említ, én ezt méltóztattam kihagyni, de ahogy érzitek.
- nagy csokor friss fűszernövény ( én ezeket már a saját kis kertecskénkből szedtem, köszönet érte Anyósnak és Apósnak )
A főtt tojást, csemegeuborkát, hagymát egészen apró kockákra vágom. Hozzákeverem a majonézt, tejfölt, mustárt, citromlevet, sóval, borssal ízesítem. Belereszelem a fokhagymát, fél citrom héját. A friss fűszernövényeket éles késsel teljesen finomra aprítom és hozzákeverem a mártáshoz. Utána vágjuk be a hűtőbe egy órácskára. Szerintem ez szintén a villámvacsi kategória, finom és laktató is. Kísérőnek Légli 333-at választottunk.