Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

A spenót inspirál - Vadas pulyka cipóban, parmezán bundába bújtatott spenótos-fokhagymás túrógombóccal

2014. április 04. - fuf87

Vadas+spenótos turógombóc.jpg

Az érzés, amikor Anyós és Após jófejségből megajándékoznak egy hatalmas szatyor házi termesztésű zöld spenótlevéllel - leírhatatlan. Amikor rájössz, hogy fogalmad sincs mit kell ezekkel kezdeni, az leírhatatlan a négyzeten. A szituáció, amikor megkérdezed a pasid mi legyen a kaja és a válasz valami spenótos, ijesztő:)Amikor körbetelefonálsz pár embert, hogy mit kezdj vele, de senki sem ad konkrét választ, idegesítő. A pillanat, amikor érzéssel közelíted meg a problémát, izgalmas.

A spenót egy tök jó kis növény, Popey is szerette, és ne felejtsük el, hogy tele van vassal, gyorsítja az anyagcserét, kevés kalória, nuku zsír. Első körben mossuk át a leveleket folyó vízben, majd a középső szárat távolítsuk el a levelekről. Ez már félsiker. Tegyünk fel forrni vizet, amikor felforr vegyük le a tűzről, és dobjuk bele a leveleket, max 4-5 percre, áztatni nem jó, mert veszít a színéből - de akár le is forrázhatjuk párszor. Én a vízbe egy kis fehérbort is locsoltam, mert stresszes volt. Mármint a főzés, nem a spenót, neki ez maga volt a beteljesülés. A spenót ilyenkor rengeteget veszít térfogatából és összeesik, szóval ne spóroljunk a levelekkel, utána szűrjűk le, és összeaszalódott levélkéink készen állnak a további felhasználásra.

A túrógombocról csak annyit, hogy nem tartozik azok közé a kaják közé, melyek elkészítésével szívesen bíbelődöm, talán ez a tapasztalatom hiányából ered a gombócok terén, de hát valahogy ezt is el kell kezdeni. Lássuk mire van szükségünk:

- 50dkg túró

- összeaszalt spenót ( ízlés szerinti adagolás )

- 5-6 gerezd fokhagyma

- 3 tojás (igen,a fehérjével együtt)

- búzadara (érzéssel!!! eleinte 15dkg-val kíséreltem meg, de miután így szétfőttek a gombócok, és felment a vérnyomásom szerintem ezt kerekítsük fel 20-22dkg-ra, amúgy az állagból érezni fogjuk, amikor már jól gyúrható, akkor elég volt - viszont ha túl sokat teszünk bele, az szó szerint kemény lesz)

- só

- bors

A fentieket összedolgozzuk egy edénykében, majd gombócokat formálunk a masszából, ezeket forrásban lévő enyhén sós vízbe helyezzük, akkor jó, ha nem esnek szét a vízben ( az normális ha pár apróbb rész leválik), és feljönnek a víz tetejére, azért egyet vágjunk félbe, és chekkoljuk, a közepe is átfőtt-e? Ha kicsit hűltek a gombócaink, megforgatjuk őket egy kis parmezánreszelékben. Kiváló köretnek is, de önmagában is megállja a helyét, például egy mártással.

Na azért ezt a vadas dolgot én egy kicsit újragondoltam:) Lássuk mit kutyultam össze:

- 60 dkg pulykamell (hosszú, vékony csíkokra vágva)

- 10 dkg szalonna (csíkokban detto)

- 3 sárgarépa

- 3 fehérrépa

- 3 vöröshagyma

- 7-8 gerezd fokhagyma (összezúzva)

- só

- bors

- citromlé

- dijoni mustár

- borókabogyó

- fél lityis tejföl

- 1-2 babérlevél

- olívaolaj

 

A madarat hosszú csíkokra vágjuk, majd bepácoljuk egy kis dijoni mustárban, amit jól meghintünk feketeborssal, kis olívaolajon megpirítjuk a szalonnát, a vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, jöhet rá a husi. (amúgy nem muszáj csíkozni, meg lehet hagyni egész szeletekben is, ezt főleg azoknak ajánlom, akik még öszeturmixolnák a mártást, én ezt a lépést kihagytam a végén) Amikor a hús kifehéredett, öntsünk alá egy kis vizet és jöhet rá a lereszelt sárgarépa és fehérrépa. Hagyjuk, hogy a zöldségek is finoman megpuhuljanak, közben sózzuk borsozzuk, beledobjuk a babérlevelet és az összezúzott borókabogyókat (ne sokat, mert markáns és keserű lehet a végeredmény) A végén, amikor már jó a husi, puhák a zöldségek jöhet bele a tejföl, a végén facsarjunk rá egy kis citromlevet, elrontani nem fogja, csak kicsit pikánsabb lesz:) Én cipóban tálaltam a husit, mert mért is ne? Egy pohár fehérborral tökéletes vacsi. Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr845911400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása