Szerintem vannak ételek, amelyek megfőzésével bármire rá lehet beszélni egy férfit, na Gábor esetében az egyik ilyen Jolly egyértelműen a stíriai metélt. Őszintén szólva ritkán veszem rá magam, hogy elkészítsem, mert a tésztát meg kell csinálni, elő kell főzni és jaj nekem ehhez nincs kedvem, holott nem olyan extrém nagy truváj magunk között legyen mondva. Szóval férj most egy hétig business tripen volt, és szerettem volna valami kedvére való étellel várni, így gyártottam le ezt a remek, glutén-és cukormentes verziót, nagyon könnyű lett a tészta, ízletes és krémes is, egyszóval felveszem az étlapra :)
Hozzávalók:
- 500g laktózmentes túró (én aldis krémes túrót választottam)
- 60g rizsliszt
- 60g Szafi Paleo süteményliszt / kókuszliszt
- 8 tojás
- 300 g Dr Oetker Creme Vega (2 doboz)
- 2tk vanília aroma
- 200g eritrit (vagy 50g negyedannyi édesítő)
Első körben a tésztát készítjük el, ehhez egy edényben összegyúrjuk a túrót, a 60g rizslisztet, a 60g Szafi süteménylisztet és a 4 tojást, majd lefedve betesszük a hűtőbe egy órácskára.
Majd lisztes felületen kinyújtom a tésztát, és 3-4 cm-s csíkokat vágok le belőle. (akár kézzel is formázhatom, ha nehezebb lenne dolgozni a tésztával a túró krémes állaga miatt)
Ha előkészítettük a metélteket, elkészíthetjük a krémet is: a másik 4 tojást az eritrittel mixerrel homogén, kicsit keményebb habbá dolgoztam össze, majd ehhez adtam hozzá a vegán tejfölt, amit előzetesen 2 ek vanília aromával kevertem össze, óvatosan összekeverem őket és egy tepsibe öntöm a krémet.
Egy fazékban vizet forralok, hozzáadok egy csipet sót, majd beledobálom a metélteket, és addig főzöm őket, míg fel nem jönnek a víz tetjére, majd mehetnek is a tepsibe, a vaníliás szószba.
Közben előmelegítem a sütőt, légkeverésen 140 fokon 40 percet sütöm, majd 200 fokon további 10-12 percet. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd kockákat vágunk belőle, kevés zéró vaníliás "cukorral" tálaljuk.