
Anno mikor IKEA napot tartottunk, tuti betoltunk egy adag húsgombócot áfonyamártással és krumplipürével, aztán leszoktunk róla, és bevallom, egy ideig nem is hiányzott. Aztán kallódott a hűtőben egy csomag darált hús már jó ideje, szóval valamit kezdeni kellett vele, így született meg ez a konstelláció, nem pont IKEA-s, de hasonló, annyi hogy ezúttal nem áfonyamártással és krumplipürével ettük, hanem improvizált barnamártással, sok petrezselyemmel és sütőben sült burgonyával, az uram szerint felvehetem a frequently cooked kajáink listájára, mert nagyon ízlett neki, na meg nekem is :)
Hozzávalók a húsgombóchoz:
-50 dkg darált marhahús (vagy amilyen van otthon)
-1 fej lilahagyma
-3 gerezd fokhagyma
-1 tojás
-só, bors
- 2 tk mustár
-2 ek GM zsemlemorzsa
-5 dkg LM vaj
-1 tk szerecsendió
-2 dl rízstejszín
A fentieket összedolgozzuk, majd nedves kézzel szexi kis gombócokat formázunk belőlük. Ezt követően légkeverésen 180 fokon 15-15 percet sütjük mindkét oldalukat, airfryerben 170 fokon 13-13 perc kb. (sütőfüggő, így nézzetek rá, ha már jól megpirult az oldala, lehet hamarabb is fordítani.)

Hozzávalók a mártáshoz:
-10 dkg LM vaj
-2 ek GM liszt (én Szafi világos puha lisztkeverékből dobtam bele)
-5 dl húslevesalaplé (leveskockából is pompi lesz)
-só
-fehérbors
-2 dl rizstejszín
+ a tetejére: 1 csokor friss petrezselyem
A vajat felolvasztjuk lassú tűzön, hozzáadjuk a lisztet, majd jöhet hozzá az alaplé, a fűszerek és a rizstejszín, majd lassan kevergetve addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ha elkészült a mártás, beledobjuk a kész húsgolyókat és megszórjuk friss petrezselyemmel. ( Ha van kis áfonyadzsem otthon, ne legyünk restek dobni kicsit a tetejére, elrontani nem fogja tutira!)
Köret:
-3-4 nagyobb burgonya
-só
Köretnek én megfőztem 3-4 nagyobb burgonyát egyben, majd egy forró serpenyőben félbevágva megpirítottam őket. Tálalásnál alulra ment két krumpli-fél, majd rá a gombócok mártással és petrezselyemmel.
