Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Svéd húsgolyók barnamártással

teendők arra az esetre, ha zárva van az IKEA

2021. március 06. - fuf87

image2_18.jpeg

Anno mikor IKEA napot tartottunk, tuti betoltunk egy adag húsgombócot áfonyamártással és krumplipürével, aztán leszoktunk róla, és bevallom, egy ideig nem is hiányzott. Aztán kallódott a hűtőben egy csomag darált hús már jó ideje, szóval valamit kezdeni kellett vele, így született meg ez a konstelláció, nem pont IKEA-s, de hasonló, annyi hogy ezúttal nem áfonyamártással és krumplipürével ettük, hanem improvizált barnamártással, sok petrezselyemmel és sütőben sült burgonyával, az uram szerint felvehetem a frequently cooked kajáink listájára, mert nagyon ízlett neki, na meg nekem is :) 

Hozzávalók a húsgombóchoz:

-50 dkg darált marhahús (vagy amilyen van otthon)

-1 fej lilahagyma

-3 gerezd fokhagyma

-1 tojás

-só, bors

- 2 tk mustár

-2 ek GM zsemlemorzsa

-5 dkg LM vaj

-1 tk szerecsendió

-2 dl rízstejszín

A fentieket összedolgozzuk, majd nedves kézzel szexi kis gombócokat formázunk belőlük. Ezt követően légkeverésen 180 fokon 15-15 percet sütjük mindkét oldalukat, airfryerben 170 fokon 13-13 perc kb. (sütőfüggő, így nézzetek rá, ha már jól megpirult az oldala, lehet hamarabb is fordítani.)

image1_22.jpeg

Hozzávalók a mártáshoz:

-10 dkg LM vaj

-2 ek GM liszt (én Szafi világos puha lisztkeverékből dobtam bele)

-5 dl húslevesalaplé (leveskockából is pompi lesz)

-só

-fehérbors

-2 dl rizstejszín

+ a tetejére: 1 csokor friss petrezselyem

A vajat felolvasztjuk lassú tűzön, hozzáadjuk a lisztet, majd jöhet hozzá az alaplé, a fűszerek és a rizstejszín, majd lassan kevergetve addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ha elkészült a mártás, beledobjuk a kész húsgolyókat és megszórjuk friss petrezselyemmel. ( Ha van kis áfonyadzsem otthon, ne legyünk restek dobni kicsit a tetejére, elrontani nem fogja tutira!)

Köret:

-3-4 nagyobb burgonya

-só

Köretnek én megfőztem 3-4 nagyobb burgonyát egyben, majd egy forró serpenyőben félbevágva megpirítottam őket. Tálalásnál alulra ment két krumpli-fél, majd rá a gombócok mártással és petrezselyemmel.

image3_18.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr10016451970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gevlekte Salamander 2021.04.13. 18:47:51

Az én receptem összehasonlításképp vagy csak ötletadóként (alaprecept, a hozzávalók mennyisége arányosan növelhető!):
Hozzávalók:
A húsgolyókhoz: 50 dkg finomra darált hús (lehet vegyesen sertés és marha), 10 dkg vaj, 1 nagy fej vöröshagyma pürésítve vagy nagyon apró kockákra vágva, 1 tojás, kb. 10 dkg zsemlemorzsa, 1 dl főzőtejszín, 2 mokkáskanál só, csipetnyi őrölt fehér bors, kis csipetnyi őrölt szegfűbors.
A tejszínes barnamártáshoz: 2 dl főzőtejszín, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál szójaszósz (elhagyható), csipetnyi őrölt fehérbors, fél kiskanál pirospaprika, kb. ½ l (marha)húsleves (jó kockából is).
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát fonnyasszuk meg egy evőkanál vajon, de ne hagyjuk megbarnulni. A tojást villával kicsit verjük fel. Keverjük össze a tejszínnel, aztán adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és hagyjuk kb. 10 percig állni. A darált húst gyúrjuk össze alaposan a vajas hagymával, a tejes tojásba áztatott zsemlemorzsával és a fűszerekkel. A masszából készítsünk diónyi gombócokat. Sütőtepsibe téve süssük a golyókat aranybarnára vagy serpenyőben 10 dkg vajon (ez macerásabb).
A tejszínes barnamártás elkészítése:
A vajba, (esetleg amiben a húsgolyókat sütöttük), belekeverünk 2 evőkanál lisztet és fél kiskanál pirospaprikát, kicsit megpirítjuk, felöntjük a húslevessel kb. tejföl sűrűségűre. Ízesítjük szójaszósszal, kis fehérborssal. Végül belekeverjük a tejszínt. Együtt felforraljuk.
Krumplipürével vagy sült krumplival, a tejszínes barnamártással és vörösáfonya/eper lekvárral kínáljuk.
Jó étvágyat!

gelsystem 2021.04.13. 18:47:55

Tessen mondani, a húsGOLYÓnak hány oldala van?
Szerintem kettőnèl több....most már csak az a kèrdès, melyik kèt oldalára gondolt a költő?!
süti beállítások módosítása