A kaja, amitől egy időben falra másztam, majd amitől függővé váltam, ez tényleg megosztja az embereket, vagy szereted, vagy utálod. Mivel már heti szinten rendeljük, arra a következtetésre jutottunk, lehet költséghatékonyabb, ha mi is el tudjuk készíteni, plusz így nem kell kompromisszumokat kötni, mi van benne, azt pakolunk bele, amit jól esik:) A jó hír, hogy manapság már nem kell speciális boltokat felkeresni az alapanyagok miatt, nori lap, rizs, szójaszósz vagy wasabi már a Tesco-ban vagy a Spar-ban is kapható, persze a legtutibb cuccokért irány a Fővám téri ázsiai bolt, Ázsia Center vagy egy jó Culinaris.
Hozzávalók:
- Sushi tekerő bambusz
- Nori lap
- Sushi rizs
- Rizsecet (almaecettel lehet helyettesíteni)
- Cukor
- Só
- Szójaszósz
- Wasabi
- Sushi gyömbér
+ a töltelékek, mi a következő cuccokat javasoljuk:
- Füstölt lazac
- Surimi
- Avokádó
- Kaviár
- Csirkemell
- Libamáj/kacsamáj (akár pástétom)
- Kaliforniai paprika
- Tonhal (friss/paté)
- Philadelphia sajtkrém
- Uborka
Elkészítés: Mindennek az alapja a rizs, ez fontos, hogy jól sikerüljön, különben megette a fene az egészet. A rizst mossuk át alaposan, egészen addig, amíg ha kezünkkel beletúrunk a rizsbe, a víz átlátszó marad. Szűrjük le, hagyjuk kicsit száradni. (addig előkészíthetjük a többi cuccot) Egy kis edényben tegyünk fel kevés rizs/almaecetet, cukrot, sót, olvasszuk össze, tegyük félre. A főzésnél egy rész rizshez 2 rész vízzel kalkuláljunk, tegyük egy edénybe a rizst, öntsük fel vízzel, forraljuk fel, majd csökkentsük az intenzitást, utána főzzük addig, míg elfogy a víz alatta. Ne égjen oda :) Ha levettük, jöhet rá az ecetes mázga, keverjük össze, tegyük félre 20 percre.
Nekünk így nézett ki a procedúra után és frankón jól ragadt:
Előkészítettük a töltelékeket is:
És nézzük a tekerést: a bambuszra fektetjük a nori lapot, majd szépen rizst nyomkodunk rá egyenletesen.Majd egyik oldalra jöhet a töltelék tetszőleges kombinációban.
Szépen a töltelék oldaláról elkezdjük feltekerni, ügyelve, hogy feszes legyen, mozgásunkat lekövetjük a bambusszal, igazgatjuk.
Ezt követően fogjunk egy jó hegyes kést, és vágjuk le a sushijainkat, majd tegyük őket egyből hűtőbe, optimálisan 1-2 órára.
Íme néhány kreáció:
Tálaljuk marinált gyömbérrel, szójaszósszal és wasabival, jó étvágyat!