Azt hiszem ebben a hűvösebb időben kifejezetten vágyik az ember az édesebb dolgokra, én, akit a sós nasikkal lehetett mindig levenni a lábáról, az utóbbi napokban tisztára rá vagyok cuppanva az édesre - és lehet is enni, csak ésszel, jól megválogatva a hozzávalókat, hogy beleférjen a diétába és az egészséges életmódba. A túrógombóc mindig is közel állt a szívemhez, de korábban búzadarából készítettem, ami a gluténmentes diétámban abszolút felejtős. Íme a gm verzió:
- 50 dkg zsírszegény túró
- 2 tojás
- 12 dkg paleo lisztkeverék (én Szafi Reformot használtam)
- egy citrom leve + héja reszelve
- 2 ek eritrit
Forgatáshoz:
- kókuszreszelék és/vagy kókusz chips
A fenti hozzávalókat összekeverjük és állni hagyjuk 20 percet.
Utána kiválóan gyúrható lesz.
Majd gombócokot formálunk belőle és forrásban lévő vízben készre főzzük. (gombóconként 4-5 perc)
Amikor feljönnek a víz felszínére, onnan még 2-3 perc.
Majd kókuszreszelekében vagy kókusz chips-ben, de akár mindkettőben megforgatjuk őket. Igazán finom, puha gombócokat kapunk, amiket tényleg élmény lesz elfogyasztani :)
Az áfonya mártáshoz:
25 dkg áfonya
3 ek eritrit
1 dl víz
Felrakunk egy edényt a tűzhelyre, mehet bele az áfonya, a vízzel, amikor elkezd folyós lenni a massza, hozzáadjuk az eritritet és folyamatos keverés mellett negyed óra alatt megfőzzük a mártást, ha akarom leturmixolthatom, hogy homogén legyen, én nem tettem, ugyanis kifejezetten szeretem, ha a mártásban fellelhető néhány darab egész áfonya.
Íme a kész gombóc mártással: