Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Francia hagymaleves

2016. október 17. - fuf87

1_28.jpg

Az ősz többek között azért a kedvenc évszakom, mert lehet levest enni levessel, plédben kucorogva meleg teát kortyolgatni a tévé előtt, és még sorolhatnám. Emellett, ha valaki jól ismer, az tudja, hogy imádom a leveseket, na meg hagymát eszem hagymával, és ettől semmi nem tántoríthat el, így történt, hogy vasárnapi levesként most egy francia hagymaleves elkészítésére esett a választásunk, lássuk, mik az előnyei:

- sokkal gyorsabban kész van, mint egy húsleves, ha másnapos vagy (na jó, közben sírsz egy kicsit, amíg megpucolod és felvágod a hagymákat, de ez még belefér.)

- a hagyma nagyon egészséges: kiváló megfázás esetén, de javítja a szívműködést, tágítja az ereket, mellesleg  a hajunk is jobban nő tőle és fényesebb lesz.

- egy kübli felér egy főétkezéssel, és csak mérsékelten lesz hagymaszagunk!

Hozzávalók:

- 6-7 fej vöröshagyma

- 6 gerezd fokhagyma

- 2l levesalaplé (én tyúkhúsleves kockából készítettem el.)

- só, bors

- 10 dkg vaj

- 1 dl száraz fehérbor

- 5 dkg gouda sajt

- bagett (én teljes kiörlésűt vettem)

-  petrezselyemzöld (nem muszáj)

A vajat megolvasztjuk, majd beledobjuk a felkarikázott vöröshagymákat, hagyjuk őket dinsztelődni, majd jöhet hozzá a fokhagyma.

2_26.jpg

3_26.jpg

4_22.jpg

Ezt felöntjük a borral, az alaplével, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk lassú tűzön fedő alatt 20-25 percet rotyogni. A végén belereszeljük a sajtot, még egyszer felrottyantjuk és kész is.

5_23.jpg

Tálalásnál egy karika bagettet teszünk a tál aljára, erre kanalazzuk a forró levest, jó sok hagymával.

6_18.jpg

7_15.jpg

Közben felmelegítjük a sütőt, bedobunk két bagettkarikát, a tetején reszelt sajttal 6-7 percre a 160 fokos sütőbe, majd mikor kicsit megpirult és ráolvadt a sajt, akkor kikapjuk és a leves tetejére helyezzük. Végül friss petrezselymet szórunk rá, forrón a legtutibb. (lehetne úgy is, hogy az egész küblit bedobjuk a sütőbe tetején a sajtos bagettel, és így pirítjuk meg, én ezt macerásnak találtam.) Jó étvágyat hozzá :)

 8_13.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr9811813373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása