Az ősz többek között azért a kedvenc évszakom, mert lehet levest enni levessel, plédben kucorogva meleg teát kortyolgatni a tévé előtt, és még sorolhatnám. Emellett, ha valaki jól ismer, az tudja, hogy imádom a leveseket, na meg hagymát eszem hagymával, és ettől semmi nem tántoríthat el, így történt, hogy vasárnapi levesként most egy francia hagymaleves elkészítésére esett a választásunk, lássuk, mik az előnyei:
- sokkal gyorsabban kész van, mint egy húsleves, ha másnapos vagy (na jó, közben sírsz egy kicsit, amíg megpucolod és felvágod a hagymákat, de ez még belefér.)
- a hagyma nagyon egészséges: kiváló megfázás esetén, de javítja a szívműködést, tágítja az ereket, mellesleg a hajunk is jobban nő tőle és fényesebb lesz.
- egy kübli felér egy főétkezéssel, és csak mérsékelten lesz hagymaszagunk!
Hozzávalók:
- 6-7 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 2l levesalaplé (én tyúkhúsleves kockából készítettem el.)
- só, bors
- 10 dkg vaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 5 dkg gouda sajt
- bagett (én teljes kiörlésűt vettem)
- petrezselyemzöld (nem muszáj)
A vajat megolvasztjuk, majd beledobjuk a felkarikázott vöröshagymákat, hagyjuk őket dinsztelődni, majd jöhet hozzá a fokhagyma.
Ezt felöntjük a borral, az alaplével, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk lassú tűzön fedő alatt 20-25 percet rotyogni. A végén belereszeljük a sajtot, még egyszer felrottyantjuk és kész is.
Tálalásnál egy karika bagettet teszünk a tál aljára, erre kanalazzuk a forró levest, jó sok hagymával.
Közben felmelegítjük a sütőt, bedobunk két bagettkarikát, a tetején reszelt sajttal 6-7 percre a 160 fokos sütőbe, majd mikor kicsit megpirult és ráolvadt a sajt, akkor kikapjuk és a leves tetejére helyezzük. Végül friss petrezselymet szórunk rá, forrón a legtutibb. (lehetne úgy is, hogy az egész küblit bedobjuk a sütőbe tetején a sajtos bagettel, és így pirítjuk meg, én ezt macerásnak találtam.) Jó étvágyat hozzá :)