Amikor hazaérsz a "nagy generál" szépítésből, arra, hogy a pasid a nappaliban újonnan felhúzott gipszkartonfalat gletteli ezerrel, minden tiszta por és gipsz - aminek a megfelelő arányban való bekeverésében később te is részt veszel - sokkoló, pláne ha azt tervezted, hogy behuppantok a nappaliban a kanapéra, összebújtok és néztek valami jó kis sorozatot a batár nagy új tévén. Ehhez képest próbálod kitalálni, hova ülhetsz le, ahol nem leszel koszos, és megvan még a relax élmény is, amit olyan gondosan megterveztél...felejtsd el!
Végül lehuppantam a kanapé le nem fóliázott sarkába egy könyvvel, mivel csak egy spakli állt rendelkezésre a geletteléshez, így nem tudtam segédkezni.(tudjátok az az izé, amivel a trutyit felkenik a szakik a falra és elegyengetik...) De kábé fél óra olvasgatás után feleslegesnek éreztem magam, és megmozdult bennem valami, hogy én nem fogok itt tétlenül fetrengeni, míg Gábor alkot, ekkor jutott eszembe, hogy Anyósom előtte héten hozott nekünk fügét, és ott figyel a hűtőben, beteljesülésre várva. Na, nekem se kellett több...aktiváltam magam és bedurrantottam a sütőt. A jó munkás pasik amúgyis szeretik a nasit, nem? :)
Hozzávalók:
- 2cs leveles tészta (nekem volt a fagyóban elfekvőben, sosem árt.)
- 10-15 db füge
- másfél tábla fehércsoki
- 150g xilit/cukor
- 1 dl tejszín + 1 dl tej
Szóval, a leveles tésztát gyorsan kiolvasztjuk. Majd kinyújtjuk piteforma méretére, kicsit nagyobbra. ( a túlnyúló részeket szépen behajtogatjuk a piteformába)
A fügéket félbevágjuk, a csokit összetörjük pici darabokra. Szerintem a füge egy baromi jó kis gyümölcs, édes és igazán különleges íze van, szóval tökre örülök, hogy Gáborék kertjében van egy jó kis bokor, ami mindig jól terem, így mindig van egy két fügés kaja a szezonban, egy szónak is 100 a vége, érdemes kísérletezni vele.
Fogunk egy kisebb lábast, beledobjuk a cukrot/xilittet és megvárjuk, amíg karamellizálódik, amikor barnás, folyós már, jöhet bele a tej és a tejszín.
Igen furcsaságok normálisak, minthogy ki akar futni a cucc a lábasból, te tajtékozol és csodálkozol, de a végén egy szép, selymes finoman sűrű tejkaramellát kapsz, no para :) Lényeg, mindig kevergesd, kábé negyed óra alatt megleszel. Utána hagyd hűlni egy 10 percet. Majd a tésztával kibéleljük a piteformát, az alját megszórjuk a fehércsoki törmelékkel, jöhet bele a tejkaramella és a félbevágott fügék.
Majd mehet be az alkotás a sütőbe kábé egy fél órára 180 fokon.
Eredmény? Szépen kiglettelt fal, vigyorgó pasi, elégedett én :) Jó étvágyat!