A tengeri herkenytűk térhódítása kézzelfogható jelenség napjainkban, én is imádom őket. Ha tengerparton járok, tuti degeszre tömöm magam a legfrissebb fogás morgójára, itthon pedig igyekszem minél gyakrabban valami seafood kategóriába tartozó fogást az asztalra varázsolni. Na de miért is írom ezt? A múltkorában az egyik remek hipermarketben sétálgattunk Gáborral péntek este tíz körül hulla fáradtan, amikor kiszúrtam, hogy szép méretes garnélák vannak fagyasztva a megszokottnál jóval alacsonyabb áron. Örültem is, mint majom a farkának és be is vágtam két zacsival a kosarunkba, biztos ami biztos. Aztán pár héttel később kikaptam a zacsikat a fagyóból, és akkor vettem észre, hogy szemük is van, páncéljuk szintén és nagyon nincsenek megpucolva. Szóval a tanulság? Mindig nyitott szemmel vásároljatok, emberi időben, fitten és üdén, és igen, jobban megéri megvenni a drágább, megpucolt példányokat...mert a garnéla pucolás nem egy leányálom, sőt...
Be kell valljam, még sosem pucoltam garnélát, így Google jó barát alapon elkezdtem utánajárni a dolognak, volt olyan videó, a youtube-on, ahol mindenestől megsütötték őket, kövezzetek meg, én erre képtelen voltam - szóval maradt a pucolás, meg Gábor felhívása - "Édesem, mikor érsz haza? Mert kéne egy kis segítség..." Igen, tudom ez nem egy gyakorlott háziasszony hozzáállása, de képtelen voltam nekiesni a tisztításnak, majd megjött Egyetlenem és megoldotta, lássuk hát a lépéseket:
Miután kivettem a tasakból a rákokat, beáztattam őket hideg vízben, majd eltávolítottam a szemeket. Majd hazajött Gábor, és folytatta.
1) a fejet egy mozdulattal eltávolítjuk
2) A páncélt lefejtjük.
3) A farokrész felső részénél bevágást ejtünk, és eltávolítjuk a fekete cérnához hasonló bélcsatornát.
4) Jól átmossuk a garnéláinkat (ami maradt belőlük és már készen is állnak az elkészítésre.)
Hozzávalók:
- fél Rama margarin
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 1 kg páncélos garnéla (jó esetben fél kiló tisztított)
- 2 kisebb csomag surimi (opcionális)
- só, frissen őrölt bors
- 1,5- 2dl fehérbor
- 2 dl tejszín
- 1,5 ek mustár
- 1 gránátalma
- 1 csokor petrezselyem
- egy kevés metőlahagyma
- frissen reszelt parmezán tálaláskor (opcionális)
- fél doboz tagliatelle
A Rama margarinon megfuttatjuk a megpucolt rákokat.
Majd hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát és a surimiket.
Mikor kicsit már rotyogott, friss petrezselymet adunk hozzá.
Majd jöhet rá a bor, a tejszín és a mustár, közben sózzuk, borsozzuk is.
Hozzáadjuk a gránátalmát.
Rászórjuk a metélőhagymát.
És végül hozzákeverjük az időközben megfőzött, leszűrt tésztát.
Tálalásnál meghinthetjük egy kis parmezánnal a tetejét :)