Ha egy férfi édesszájú, kössük fel a gatyánkat, mert a lehető leglehetetlenebb időpontokban képes jelezni az igényét a legkülönbözőbb finomságokra. És ezek a leglehetetlenebb helyzetek, pláne ha az ember nem a desszertek királynője. (Célzok itt magamra.) De soha ne mondd, hogy soha...
Gábor imádja a stíriai metéltet, és az Anyukája nagyon finoman el is készíti. Így történt, hogy múlt hétvégén neki kellett essek eme csodának, úgy, hogy még sose csináltam, és nem akarta, órákat a konyhában pepecselni, ezért leegyszerűsítettem a történetet, de szerintem finom lett, és ami a legfontosabb, Gábor az utolsó morzsát is eltüntette, kinek kell ennél nagyobb sikerélmény? :)
Hozzávalók:
- 250 g szélesmetélt (Én Updatet használtam)
- 500 g túró
- 2 marék mazsola (nem szeretem, de feláldoztam magam...:) )
- 1 vanília rúd kikapart belseje
- 4 tojás
- 2,5 dl tejszín
- 250 g cukor (én Xilitet pakoltam bele)
- 3-4 ek tejföl
- reszelt lime és citrom héja
- kevés vaj a tepsi kikenéséhez
- egy csipet só
+
vaníliás cukor és dzsem a tálaláshoz
(Milyen jól is jönnek ilyenkor a saját készítésű dezsemjeink...)
http://fruzsifoz.blog.hu/2014/09/01/afonyadzsem
http://fruzsifoz.blog.hu/2014/07/08/malnadzsem_mamor_pesti_nyar
http://fruzsifoz.blog.hu/2014/06/23/variaciok_eperdzsemre_uvegbe_zart_szeretet
Mi egy szedres - málnásat választottunk ki a sajátjaink közül:
A túrót egy villával széttörjük, hozzáadjuk a két csipet sót és a xilitet/cukrot. Jöhet hozzá a tejszín, a tejföl és a 4 tojás sárgája.
Hozzáadjuk a vanília rúd kikapart belsejét, a reszelt lime - és citromhéjat és a mazsolákat.
A tojásfehérjéket habbá verem.
Majd a két masszát óvatosan összeforgatom, úgy, hogy a hab ne törjön össze.
Időközben főzzük meg a szélesmetéltet, és keverjük össze a habos masszával.
(Igen, tudom, hogy van egy jóval macerásabb recept is, na azt talán majd legközelebb...)Majd az egészet óvatosan öntsük egy kivajazott tepsibe.
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, kb fél óra alatt készre sül, ha aranybarna a teteje, kész is van:)
Dzsem nélküli verzió: