Ha az ember a Kazinczy utcában és környékén sétál, veszettül nehéz eldönteni, hol és mit egyen. De ha egyszer sikerül, akkor valószínűleg elégedetten, teli pocakkal távozik, és eldönti, most inkább sétál hazafelé.
Ami azt illeti, velünk is ez történt az utóbbi két alkalommal, amikor beugrottunk rámenezni az említett helyre, szóval ez a bejegyzés már érett bennem.
Ha valakinek új esetleg a "rámen" szó, segítek: tulajdonképpen egy japán tésztában bővelkedő húsleves mindenféle feltétekkel (pl. zöldhagyma, fűszeres főtt tojás, shitake, menma, nori, kamaboko stb.) amúgy előfordul a kínai és a koreai gasztronómiában is. És ha meg nem kóstoltad, akkor nem árt, mert tök finom és másnaposan is csodákat művel az emberrel.
A Kazinczy utcában hömpölyögve kis négyszögletes fekete tábla hirdeti célpontunkat.
Belépve az első dolog ami szembetűnik, hogy szinte tele van, a berendezés minimál,semmi díszítés, szín vagy extra. Fapuffok, faasztal, szürke, vakolatlan? fal.
Meg integetős macska! (maneki-neko) Sok japán ihletésű helyen megtalálható, azt mondják szerencsét hoz a tulajdonosának:)
Már ez is megosztó lehetne, pláne ha valaki a fullos dolgokhoz szokott, de én csak lazán azt mondanám, letisztultan menő. A pulthoz lépve többen serénykednek, érezhető a pörgés, meg a lelkesedés - ez tetszik.
Rendelünk, és már akkor vakarják a fejüket, nem lesz helyünk. Ekkor egy fél perces brain storming után odahúznak még egy puffot az asztalfőre, és bár szűkösen, de elférünk - határozottan pozitív:) AZ asztalon egy trendi alátétet találunk és az evőeszközöket. (like)
Kb 7-8 perc várakozás után megérkezik az étek: beefo és gyoza. A beefo a ramen marhahúsos változata. (Húsleves alap, tészta, marhahús, tojás, sárgarépa, naruto, hagyma, babcsíra, fafülgomba, szezonális zöldségek.) Akkora kübliben hozzák, hogy csak ámulunk-bámulunk, de egy zimankós januári délutánon, korgó gyomorral a lehetetlen nem létezik.
Miközben hozzálátunk, jókedvű csicsergés vesz körbe minket, mindenki ezerrel pletykál és szürcsöl. (Ha többen érkezünk, javaslom, csörögjünk oda előtte, megoldják.) A levesben minden friss, és egy rendes adaggal kell megbirkóznunk, biztos, hogy jól fogunk lakni, sok-sok hús, tészta, tojás és zöldségek, szuper összhang, markáns íz. (Másodjára megkóstoltuk a chickin-t is, ami a csirkehúsos verzió, ez is isteni, de találunk vegát, tengeri herkentyűset és császárhúsost is az étlapon!)
És még valami - ezt nem lehet kultúráltan enni, szóval szürcsölésre fel!
A másik dolog, amit kipróbáltunk, a gyoza volt. Ez tésztába göngyölt darált hús, hagymával. Ehhez egy ecetes-szójás mártogatót kínálnak. Nyamm! Kiváló kiegészítő ízek a levesekhez.
Az árak tekintetében a ramenek 1400-2000 ft-ig mozognak, a gyoza (4db) 500 ft, mi általában 5000 ft körüli összeget hagyunk itt (ketten), ez viszont mindkettőnknek garantált jóllakás és elégedettség.
Nos mivel valamibe bele kell kötni...két dolgot emelnék ki. Ha egy felkapott, kedvelt és minőségi alapanyagokkal dolgozó helyről beszélünk, akkor igazán fordíthatnának nagyobb figyelmet a mellékhelyiségre. Ad kettő, lehetne több fogas. (mert a kabátok egymás hegyén hátán vannak, és bizony hullanak le a földre.)
Leszögezném, tök merész és vagány dolognak tartom, hogy a Ramenka olyan helyek szomszédságába költözött, mint a Bors vagy a Kisparázs, én ezt biztosan neccesnek éreztem volna, mint tulajdonos, báár kockázat nélkül nincs siker, és igazuk volt - mert bejövős lett a hely! Én már eldöntöttem, havonta 1-2x tuti betérek, és csak ajánlani tudom:)