Sokan utálják a telet, én nem tartozom közéjük, mert van pár dolog, amit szeretek benne, mint például a Karácsony, a síelés, a karácsonyi vásárok & forralt bor, na meg a fondü a barátaimmal. És bár néha macerás, azért minden szezonban egyszer-kétszer-háromszor előveszem a készletet, amit pár éve egy szülinapomra kaptam Anett barátnőmtől. És mindenkinek csak javasolni tudom, mert meg lehet vele ágyazni egy bulinak, egy baráti beszélgetésnek vagy egy romantikus estének is :)
Arról még a mai napig megy a vita, hogy honnan is ered a fondü! De állítólag anno Svájcban elkezdtek brainstormingolni, hogy hogyan lehetne felhasználni a maradék kenyereket, sajtokat a téli időszakban,és így született ez a remek étel. Maga a szó a francia "fondre" szóból jön, amelynek a jelentése: olvasztani.
Amúgy ahogy minden tevékenységhez, ehhez is kötődik etikett: ne kapjuk be a fonduevillát, mert utána ugyanabból az edényből merít mindenki, ha valaki beleejti a kenyér/baguette darabot, meg kell csókolnia a mellette ülőt, de minimum iszik egy bünti piát. És persze várjuk meg merítésnél, amíg lefolyik/csöpög a sajt, vagy jó kis takarítás vár ránk a parti után...
Na de mik azok a dolgok amikre mindig figyeljünk, ha nekiállnánk egy fenszi sajtfondü elkészítésének?
- legyen otthon pálinka+ száraz fehérbor!!!! Cherryvel is finom...
- a fondü edényt kenjük ki fokhagymával, mielőtt belemennek a sajtok - bevallom hősiesen, mi még pár gerezd összenyomott fokhagymát az olvadó sajtokhoz is hozzáadtunk.
- többfélét is használhatunk, ami fontos, hogy felhasználás előtt reszeljük le őket, és hagyjuk, hogy "melegedjenek", szobahőmérsékletűvé váljanak. (Én Goudát, Gruyere-t, Brie-t, Cheddart, vagy Ementálit szoktam használni, de teszteltem már Gogonzolával is. Legyen közte ütősebb ízű, keményebb meg lágyabb is.)
- 3-4 főre én 60-70 dkg sajtot szoktam számolni
- a sűrűséget szabályozhatjuk a pálinkával/borral/whiskey-vel, amit az izzadó sajtokhoz löttyintünk (és mindenképpen löttyintsünk bele - érzéssel! Lényeg, hogy ne egy gumiszerű fondüt kapjunk!))
- fűszerezzük:frissen őrölt bors, szerecsendió! (Valaki citromlevet is csepegtet bele, én egy kis kukoricakeményítőt szoktam, hogy megelőzzem a csomókat)
- alacsony hőfokon kezdjük őket olvasztani, és ne egyszerre dobáljunk bele nagy mennyiséget az edénybe, hanem csak fokozatosan.
- ne egyből a fondü edényben olvasszunk, én mindig egy másikat használok, és csak később öntöm át. A föndü edények nehezebben melegednek fel, így tovább tartana bennük az olvasztás...és ha az asztalnál éhes férfiak is ülnek, akkor a türelmetlenséget vágni lehet a levegőben :) (tökéletesen folyékony állapotban - várjuk meg amíg ilyen lesz, mert a gumiszerű állag nem éppen szívderítő látvány, na meg elég szenvedős ilyen formátumban fondüzni)
- az mindig opcionális, hogy ki mivel mártogat. Én szeretem a baguette karikákat, a sült bacont, fekete erdei sonkát, lazacot, almát, zöldségeket. (De tényleg, ennek csak a fantázia szab határokat.) A baguette karikákat/kenyérkockákat tegyük be 5 percre a sütőbe, hogy kicsit ropogósabbak, szárazabbak legyenek. (én kis olívaolajat is öntök rájuk, mielőtt átmelegítem őket)
- teremtsünk hangulatot - gyújtsunk apró gyertyákat, legyen félhomály, gondoskodjunk kellemes zenei aláfestésről is.
- a sajt könnyen összecsomósodik a gyomorban, szóval fondüzésnél semmiképpen ne igyunk hideget (pl vizet), mert az fájni fog - igyunk mellé száraz fehérbort, pálinkát, vagy ha absztinens napot tartunk, meleg teát.
- mindig legyen otthon mécses, hiszen a fondüedény alá kelleni fog valami, ami melegen és folyósan tartja a sajtszószunkat.
- ha diétázunk, felejtős kaja :)
Szóval step by step:
Hozzávalók:
- sajtok
- fokhagyma
- fehérbor + pálinka
- baguette/kenyér
- husi/zöldség/amit még mártogatni szeretnénk
- kukoricakeményítő
- bors, szerecsendió
1) Reszeljük le a sajtokat és kenjük ki az edény falát fokhagymával, meg még dobjunk is bele.
2) Lassú tűzön, fokozatosan adagolva kezdjünk el olvasztani, ha keményítőt adnánk hozzá (mint ahogy én is szoktam - 1 dl fehérbohoz adjunk 1 evőkanálnyit, és ezt forraljuk fel, és ebbe tegyük a reszelt sajtokat.)
3) Öntsünk bele bort és páleszt, ja és kevergessük végig, mert könnyen odakozmál. Vigyázzunk a folyadék mennyiségével, legyen meg a sűrűség.
4) Élvezzük:)
5) Ha még nincs fondü készletetek, szerezzetek be egyet, tényleg csudijó :)
PS: Masni és Ellie is érdeklődve figyelték az eseményeket :)