Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Szarvasgombás, gorgonzolás sütőtök lazaccal és garnélával

2014. november 08. - fuf87

image_4.jpeg

Ha meglátok egy, vagy akár több sütőtököt, elkap a gépszíj, hogy venni kell. Ne kérdezzétek, hogy miért, mert dunsztom sincs, egyszerűen vonz és kész. Na azt, amiből ez az étel készült, valahol Mátészalka és az M3-as autópálya felhajtó közt vettem november elsején az út szélén, Pest irányába, két jó kedélyű, szabolcsi nénitől.

Ez számomra jelentőséggel bírt, mert szeretett Nagymamám is anno Szabolcsban élt, és sok-sok sütőtökje volt. Éljen a keserédes nosztalgia...

Szerettem volna valami különleges, mégis kevésbé kalóriadús kaját az asztalra tenni, amit Gábor is szívesen elfogyaszt, és mérsékelten káros a női vonalakra. Így született meg az ötlet, szerintem jól sikerült és nem éppen hétköznapi konstrukció.

Hozzávalók: 

- 1 kisebb sütőtök

- 40-50 dkg lazac

- 30-40 dkg garnéla

(micsoda szerencse, hogy telepakoltuk a hűtőt a dubrovniki portyázásaink során, ó és még van ott, ahonnan ez jött...)

- 15-20 dkg gorgonzola sajt

- 5 dl tejszín

- 8-10 gerezd fokhagyma

- 1 póréhagyma

- szarvasgomba paszta

- szarvasgombás olívaolaj

- só, bors

- egy fél citrom

- 3 dl fehérbor

- 10-15 kisebb koktélparadicsom

- 1 csomag madársaláta

- 2 ek dijoni mustár

image_1_1.jpeg

A tököt megsütjük, as usual - viszont kockákra vágjuk és meghámozzuk (ezt a taskot delegáljuk pasinknak, mert kemény meló), megöntözzük olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és nyakon öntjük szarvasgombás pasztával.

image_61.jpeg

Mehet a sütőbe, 200 fok, 30-40 perc. Félidőben megszórjuk a vékonyra karikázott póréhagymával és a tetejére helyezzük a koktélparikat is.

image_7.jpeg

Közben a lazacot nagyobbacska kockákra vágjuk és pácoljuk só,bors, fehérbor segítségével, 3 gerezd fokhagymát rányomunk, a dijoni mustárt is hozzáadjuk, egy fél citromot ráfacsarunk.

image_2.jpeg

A garnélákat átmossuk többször is langyos vízzel, majd egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, jöhet bele a garnéla, és rá pár gerezd fokhagyma összezúzva, mikor kicsit megpirult, hozzáadom a lazacot páclével együtt, nem kell neki sok 4-5 perc alatt készre sül, tejszínnel dúsítok, felrottyan egyszer, és félre is húzom a serpit. 

image_2_1.jpeg

Közben a tök is készre sült, szóval kiveszem a tepsit a sütőből, és jöhet a jénai tálba rétegezős része a sztorinak. Sütőtök jön alulra, rá egy kis tejszín, majd madársaláta, gorgonzola, lazac és garnéla, és így tovább, míg tele nem pakoltam a jénait. Tálalásnál pirított tökmaggal díszítettem. 

image_3.jpeg

Meglepően harmonikus eredmény, finom ebéd, tartalmas és egészséges vacsora.

image_5.jpeg

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr186875291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása