Ha meglátok egy, vagy akár több sütőtököt, elkap a gépszíj, hogy venni kell. Ne kérdezzétek, hogy miért, mert dunsztom sincs, egyszerűen vonz és kész. Na azt, amiből ez az étel készült, valahol Mátészalka és az M3-as autópálya felhajtó közt vettem november elsején az út szélén, Pest irányába, két jó kedélyű, szabolcsi nénitől.
Ez számomra jelentőséggel bírt, mert szeretett Nagymamám is anno Szabolcsban élt, és sok-sok sütőtökje volt. Éljen a keserédes nosztalgia...
Szerettem volna valami különleges, mégis kevésbé kalóriadús kaját az asztalra tenni, amit Gábor is szívesen elfogyaszt, és mérsékelten káros a női vonalakra. Így született meg az ötlet, szerintem jól sikerült és nem éppen hétköznapi konstrukció.
Hozzávalók:
- 1 kisebb sütőtök
- 40-50 dkg lazac
- 30-40 dkg garnéla
(micsoda szerencse, hogy telepakoltuk a hűtőt a dubrovniki portyázásaink során, ó és még van ott, ahonnan ez jött...)
- 15-20 dkg gorgonzola sajt
- 5 dl tejszín
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 1 póréhagyma
- szarvasgomba paszta
- szarvasgombás olívaolaj
- só, bors
- egy fél citrom
- 3 dl fehérbor
- 10-15 kisebb koktélparadicsom
- 1 csomag madársaláta
- 2 ek dijoni mustár
A tököt megsütjük, as usual - viszont kockákra vágjuk és meghámozzuk (ezt a taskot delegáljuk pasinknak, mert kemény meló), megöntözzük olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és nyakon öntjük szarvasgombás pasztával.
Mehet a sütőbe, 200 fok, 30-40 perc. Félidőben megszórjuk a vékonyra karikázott póréhagymával és a tetejére helyezzük a koktélparikat is.
Közben a lazacot nagyobbacska kockákra vágjuk és pácoljuk só,bors, fehérbor segítségével, 3 gerezd fokhagymát rányomunk, a dijoni mustárt is hozzáadjuk, egy fél citromot ráfacsarunk.
A garnélákat átmossuk többször is langyos vízzel, majd egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, jöhet bele a garnéla, és rá pár gerezd fokhagyma összezúzva, mikor kicsit megpirult, hozzáadom a lazacot páclével együtt, nem kell neki sok 4-5 perc alatt készre sül, tejszínnel dúsítok, felrottyan egyszer, és félre is húzom a serpit.
Közben a tök is készre sült, szóval kiveszem a tepsit a sütőből, és jöhet a jénai tálba rétegezős része a sztorinak. Sütőtök jön alulra, rá egy kis tejszín, majd madársaláta, gorgonzola, lazac és garnéla, és így tovább, míg tele nem pakoltam a jénait. Tálalásnál pirított tökmaggal díszítettem.
Meglepően harmonikus eredmény, finom ebéd, tartalmas és egészséges vacsora.