Már napok óta munkálkodott bennem a gondolat, hogy vágyom valami sütőtökös ételre, hiszen itt a szezonja, de az agyonhypolt krémleveshez nem volt kedvem. A Good Foodban volt egy jó cikk, ami mentén elindultam, és megszületett az én variációm. Szerintem érdemes kipróbálni, mert nagyon finom. A narancssárga sütőtök színt visz az őszi szürkeségbe, a sáfrány pedig megkoronázza az élményt.
Szóval tegnap ebédszünetben elcsattogtam a fehérvári úti csarnokba és szereztem tököt, na jó tököket, mert volt még egy cuki, amit nem bírtam otthagyni. (Ezt már az irodába visszafele menet megbántam, mert volt súlyuk...és ha már ott jártam, édesburgonyát is vettem, nem is keveset, mert igazi szőke vagyok.Ja és a hazautat taxival tettem meg, mert a BKV-n inkább nem próbáltam meg magassarkúban hazavinni a zsákmányt.) Köszönöm az ejnye bejnyézős"buksisimiket" drága Olvasóim, lássuk a processt.
Hozzávalók:
- 1 sütőtök ( én ennek a háromszorosát használtam fel cirka.)
- sáfrány (utólagos köszönet drága barátnémnak a marokkói sáfrányszállítmányért)
- curry
- só
- frissen őrölt bors
- 2 közepes méretű póréhagyma ( a felhasználható rész nem túl nagy, szóval ne tévesszen meg senkit, hogy eme csodás növények elég nagynak tűnnek a boltban)
- 1 csomag pappardelle tészta (vagy amilyenre éppen kedved szottyan)
- olívaolaj
- 1,5 dl alaplé
- 1,5 dl tejszín (ezt akár kókusztejjel is megjátszhatjuk, én most maradtam a tejszínnél)
- 2 közepes méretű vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma (összenyomva)
- 15 dkg cheddar sajt
- 1 csokor zsálya
- kakukkfű és fenyőmag a díszítéshez
- 20 dkg szalonna
A tököt nagy hegedülés után félbevágtam, besóztam, borsoztam, meglocsoltam olívaolajjal és egy 35-40 percre bevágtam a 180 perces sütőbe. (miközben sült még hajat is mostam, éljen a multitasking.) Miután megsült, a megpuhult húsát egy edénybe kapartam, és hagytam hűlni. (ezt is sóztam, borsoztam.)
A póréhagymákat vékonyra szeltem, majd 3-4 percig forró vízben blansíroztam, ezt követően botmixerrel pürésítettem, majd jött bele a só, bors, curry, alaplé és a tejszín, belekevertem a lereszelt cheddar sajtot, ezt is félretettem.
A szalonnát megpirítottam egy serpenyőben, rádobtam a vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát. Jöhetett bele a póréhagymás keverék, majd a sütőtök, őrölt borssal és curryvel tovább ízesítettem,illetve hozzáadtam a sáfrányt is.
Ha az ízek összeértek, hozzáadtam a felaprított zsályát.
A tésztát kifőztük. Tálalásnál kakukkfüvet használtunk a díszítéshez, a tésztára bőven halmoztunk a szószból, a tetejére fenyőmagot szórtunk. Mi egy pohár Bock Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc házasítást kortyolgattunk el hozzá 2011-ből. Jó étvágyat és összebújós őszi estéket Mindenkinek:)