A vasárnap esti ténykedésem eredményképp született ez a fogás. Egyszerű, egészséges, gyorsan megvan, nem mellékesen: különleges. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy kicsit kitörni a hétköznapokból, de mégsem akar átesni a ló másik oldalára.
A csirkéhez:
- olívaolaj
- 75 dkg csirkemell
- 2,5 - 3 dl kókusztej
- 2-3 ek kókuszreszelék
- 2-3 fej közepes méretű vöröshagyma
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 4-5 cm-es gyömbér darabka (lereszelve!)
- curry; kurkuma (ízlés szerint, na én nem spóroltam vele)
- só, bors (frissen őrölt)
- chili paprika (minél több, annál ütősebb)
- 1 hámozott paradicsom konzerv
3-4 ek olívaolajat felhevítek a serpenyőben, majd jöhet bele az apróra vágott vöröshagyma, ha kezd üvegessé válni, hozzáadom a szintén felaprított fokhagymát. Amikor a fokhagyma elkezdi kiengedni aromáit, hozzáadom a lereszelt gyömbért. Ezt követően megágyazok a husinak, félrehúzom a serpenyőt, chili paprikát és curryt szórok a serpenyőbe, 1-2 percig hagyom összeérni az ízeket, majd jöhet rá a felkockázott hús. Jöhet rá só, sok-sok bors, újabb adag curry és kurkuma. Amikor a hús kifehéredett, hozzáadom a hámozott paradicsomokat, amik gyönyörűen elkezdik sűríteni az alkotást, lejjebb veszem a hőfokot, és hagyom így főni kábé 10 percig.
Majd jöhet rá a kókusztej és a kókuszreszelék, lassú tűzön hagyom felrottyanni, ha szükséges még fűszerezem, és ha megfelelő a sűrűség, leveszem a tűzről:)
Couscous:
Életemben először Samson barátomnál volt szerencsém a sivatag tarhonyájának is nevezett "kuszkuszhoz", és mivel Sami maradandót alkotott, a szó jó értelmében, így az élmény a mai napig intenzíven él az emlékezetemben. Ennek kábé 8-10 éve, de a kuszkusz azóta is a konyhám "törzsvendége." Eredetileg Észak Afrikából származik, de találkozhatunk vele Brazíliában is. Fogyaszthatjuk köretként, előételként vagy salátaként is.
Én ezúttal egy zöldséges verziót készítettem el, amihez a következő dolgokra van szükség:
- 250 g Couscous
- 2,5 dl húsleves alaplé (ehhez 2 leveskockát használtam)
- 5-6 koktélparadicsom
- három színű paprika (nálam kaliforniai és kápia került terítékre)
- 2 nagyobb lilahagyma
- 2 citrom héja lereszelve
- sáfrány
- őrölt bors
2 ek olívaoljaon feldobom aszalódni az apróra vágott színes paprikákat, majd hozzáadom a lilahagymát és a felkockázott paradicsomot, és összerottyantom. Jöhet rá frissen őrölt bors ill. 2 citrom héja lereszelve. Majd félreteszem.
A Couscousnál az alap adagolás a következőféleképpen néz ki: 250g kuszkuszhoz 2,5 dl forró víz szükséges, én a vizet alaplével helyettesítettem.
Szóval fogunk egy hőálló edényt (pl. Jénai), beleöntjük a Couscust. Erre jön a forró alaplé, majd lezárjuk az edényt a hozzá passzoló tetővel/fedővel/alufóliával, lényeg hogy pára képződjön, hiszen ez lesz az, ami kvázi megfőzi - megpuhítja a kuszkusz szemeket. 5 perc szükséges ahhoz, hogy kész legyen!
Ha elkészült a Couscous, hozzákeverem a megpirított zöldségeket, borsozom és sáfrányt adok hozzá.
Löttyintek egy pohár száraz fehérbort, elégedetten a tányéromra nézek, és jöhet az extraordinary ízorgia. Jó étvágyat ;)