Egy pulyka recept Anyukámtól, amihez én álmodtam meg a köreteket.Ha ezt az ételt akarjuk elkészíteni, készüljünk fel rá, hogy a madárnak kell pár óra a beteljesülésig, nekünk meg pár üveg bor, hogy győzzük kivárni:) Ez tipikusan egy olyan kaja, amit több napig eszünk és több fős vacsira készítjük el, szóval magányos estékre, hétvégékre max. nagyétkű versenyzőknek tudom ajánlani.
Hozzávalók:
HÚS:
- egy 1,5 kg pulykamellfilé egészben (küldjük el pasijainkat a piacra, mert lelkesen teljesíteni fogják a feladatot, és utána büszkén fognak telefonálni, hogy vettek egy 2,1 kg-s húsdarabot 1,5 kg helyett - Szeretlek Édesem!)
- 2 fej fokhagyma
- 40-50 dkg szalonna
- 4-5 nagyobb alma
- 7-8 koktélparadicsom
- egy üveg száraz vörösbor (én Egri bikavért használtam)
- majoránna, rozmaring, só, bors
- friss petrezselyem
Miután elégedetten konstatáltuk, milyen bazi nagy húsdarabokat lehet manapság venni a piacon, átmossuk a húst, majd következik a tűzdelés, ami nálunk négykezes hadművelet volt. A fokhagymákat és a szalonnát kis darabkákra vágjuk, majd apró lyukakat ejtünk a húson, és belegyömöszöljük a szalonnát és a fokhagymát, türelemjáték..
A fent említett fűszerekkel ne spóroljunk és hintsük meg az egykor agresszív pulyka földi hamvait:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és közben hevítsünk fel 2-3 deci olajat a tűzhelyen és borítsuk nyakon a húst, majd mehet be a sütőbe. Kb. 10 perc után kezdjük a locsolást: mehet rá 1,5 dl vörösbor és locsolgassuk cirka negyed óránként, ha ráborult volna egy üveg, mint esetemben, akkor a tepsi aljáról is locsolgathatjuk a hús tetejét. A sütési idő intenzitás és állat-függő. Nekem kb. 3 óra volt. Az utolsó fél órában a félbe vágott, kimagozott almákat és a koktélparikat is a húsra és a tepsi egyéb részeibe tesszük. Tálalásnál szeleteket vágjunk és helyezzünk rájuk 1-1 sült almát, koktélparit és hintsük meg zöld petrezselyemmel.
Köret:
- 1 kg lila burgonya (ugyanúgy a Fehérvári úti piacon szermányoltam, mint az édeset)
- egy nagy csokor snidling
- tejföl
- só
- bors
A krumplikat meghámoztam (szerintem kesztyű nem árt, mert fog..), majd kisütöttem olajban, sóztam, borsoztam, majd 3-4 ek tejfölt rájuk hajítottam az apróra vágott snidling társaságában és összeforgattam.
A sali:
- 1 cs ruccola
- 1 doboz Camambert (lehet ízesített is)
- 10 nagyobb kovászos uborka csíkokra vágva
- friss bazsaikom
Öntet:
- 2dl tejszín és 2 ek Dijoni mustár összekeverve, ha egy ek mézet rádobunk, nem követünk el végzetes hibát:) (ízlés kérdése)
Kísérőnek vörös/fehér/rosé? Mindegyik adogatja!