Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Tökfőzelék pulykafasírttal

2023. június 27. - fuf87

image1_19_1.jpeg

A meleg kánikulai napokon kevés dolog tud annyira jól esni, mint egy frankó tökfőzelék, akár langyosan, akár hidegen, természetsen némi hússal megspékelve, na meg kaporral felütve. Így történt, hogy nem tudtam ellenállni a tököknek a SPAR-ban, le is csaptam két nagyobbacska példányra, és megkértem Gábort, hogy reszelje le, nehogy már a véremet adjam egy főzelékért...van az a jó szokásom, hogy bármit reszelek, tuti az ujjam is elvágom.

Hozzávalók a főzelékhez:

- 2 nagyobb főzőtök

- 2 fej vöröshagyma

- 1 csokor friss kapor

- 4 gerezd fokhagyma

- 450 ml mandulatej

- 750 ml víz

- 200g Créme Vega

- só

- frissen őrölt bors

- füstölt paprika

- kevés olívaolaj

A tököt lereszeljük, megsózzuk, hagyjuk állni kicsit. A hagymát apróra vágjuk, majd üvegesre dinszteljük az olívaolajon, hozzáadjuk a gyalult tököt, és a fokhagyma felét, valamint a kapor felét. Hagyjuk kicsit párolódni fedő alatt, majd sózzuk, borsozzuk, felöntjük a mandulatejjel és a vízzel. A vegán tejfölt elkeverjük egy kis főzőlével, valamint a pirospaprikával, és hozzáadjuk a főzelékhez a maradék fokhagyma kíséretében, hagyjuk lassú lángon sűrűsödni, ha kell még fűszerezünk, majd kész is. Tálalásnál én még friss kaprot szórtam a tetejére :)

Hozzávalók a fasírthoz:

- 1 kg darált pulykahús

- 2 közepes vöröshagyma (mgedinsztelve)

- 3 gerezd fokhagyma 

- 3 ek GM zsemlemorzsa + zsemlemorzsa a forgatáshoz

- só

- pirospaprika

- kömény

- fekete bors

- 2 tojás

- 1 csokor petrezselyem

A hagymát apróra vágom, majd megdinsztelem, hozzákeverem a darált húshoz, hozzáadom a zúzott fokhagymát, a tojásokat és a zsemlemorzsát. Majd fűszerezek, ill. jöhet a friss, aprított petrezselyem. Kis golyókat formázok belőle, megforgatom őket zsemlemorzsában, majd airfryerben 180 fokon, mindkét oldalukat 15 percig sütöm. Jó étvágyat :)

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr6918154460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása