Tombol a nyár, a hőség, a fröccs, na meg a saláták. Már régóta szemezgettem a befőttesüvegekbe rétegezett salátákkal, de aztán valahogy sosem álltam neki, egészen mostanáig. Ennek a módszernek a legnagyobb előnye, hogy akár 3-4 napra előre is elkészíthetjük az ebédünket vagy vacsoránkat, az üvegben tökéletesen eláll, nincs más dolgunk, mint fogyasztás előtt összerázni, aztán élvezni a végeredményt.
Az alábbi ábra remekül szemlélteti a rétegezés aranyszabályait:
- ha a dresszinget mindenképp az üvegbe akarjuk rakni, az mindig alulra kerüljön (én amúgy külön kis dobozban szoktam magammal vinni és az összerázás után, ha már kiöntöttem a salimat a tányérra, akkor ráborítani.) Ha nincs dresszing, ide rakjunk azokat a hozzávalókat, amik esetleg levet eresztenek.
- fölé rakjunk olyan, keményebb hozzávalókat, amik nem szívják meg magukat nedvességgel, zöldségeket
- fölé jöhet a fehérje: hús, hal, tengeri herkentyű, bacon, sonka, tojás, sajt, borsó, bab - ide jöhet még esetleg köret, úgy mint quinoa, bulgur, kuszkusz, rizs, kruton, tészta vagy akár bármilyen gyümi.
- a tetejére pedig a leveles hozzávalókat, pl sali,ruccola, madársali, csíra, gomba
A variációk száma végtelen, az összeállításnak tényleg csak a fantázia szabhat határokat - legyünk kreatívak, akár merészebb ízpárosításokat is kipróbálva, meglepve vele családunkat, párunkat, barátainkat :)
Én ezúttal a következő salit dobtam össze: Joghurtos Áfonyás Csirkesaláta
Hozzávalók: (4 nagyobb üveghez)
- 50 dkg csirkemell
- 3 sárgarépa
- 1 nagyobb cukkini
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 fej lilahagyma
- 4-5 nagy paradicsom
- egy marék borsika fű (vagy bármilyen friss zöldfűszer)
- 1 nagy kígyóubi
- 1 krémfehér sajt
- 4 marék áfonya
- egy csomag rukkola
- 1 csomag madársaláta
A szószhoz:
- 1 natúr joghurt
- 2 ek cukormentes áfonyadzsem
Fogjuk a négy üveget és mindent negyedelünk:) Mivel én a szószt külön pakolom, így az üveg aljára nálam a felkockázott paradicsom került, a tetején borsikával, erre jött az apróra vágott lilahagyma,
A répát és a cukkinit csíkokra reszeltem, majd a 4 gerezd zúzott fokhagymával kevés kókuszzsíron lepároltam, ez lett a következő réteg.
Erre jött a lereszelt ubi, majd a zöldfűszeres-citromos fűszerzeése csirkemellkockák, erre jött a morzsolt krémfehér sajt.
na meg a friss áfonya...
Majd végül a legfelső réteg egy egység rukkola és egy egység madársali.
A szószhoz a joghurtot összekeverjük az áfonyadzsemmel, én a saját házi dzsemünket használtam.
Szerintem ez egy zseniális ötlet, pláne ebben a rekkenő nyári időben, mindenkinek szeretettel ajánlom. Egy jó hideg, ropogós saláta tele vitaminnal még egy rossz napot is vidámmá varázsol, pláne ha azzal fogyasztjuk el, akinek olyan nagy gonddal elkészítettük :) Jó étvágyat!
Kiöntve tányéren pedig így nézett ki: