Mert egy finom lazac elkészítését nem kell túlspirázni, gyorsan elkészül, egészséges és bárhol-bármikor asztalra tehetjük, remélhetőleg senki nem fog ellenkezni, aki mégis,az meg vessen magára.
Hozzávalók:
A lazachoz:
- kb fél kg lazac
- egy csokor rozmaring
- 6-7 gerezd fokhagyma összezúzva
- só, bors
- kevés olívaolaj
- kevés vaj a sütéshez
A salátához:
- egy csomag bébispenót
- egy fej vöröshagyma
- 2-3 színű kaliforniai paprika
- fél üveg szárított paradicsom
- 5 db főtt tojás
- fekete olívabogyó
- parmezán sajt reszelve (ízlés szerint)
A halat átmossuk, eltávolítjuk a bőrös részt.
Szárazra töröljük paprírtörlővel. Jól bedörzsöljük az összezúzott fokhagymával mindkét oldalát, majd megszórjuk a friss rozamringgal, kevés só, frissen őrölt bors és félretesszük pihenni.
Addig összedobjuk a salit. A bébispenótot átmossuk, az megy a tál aljára.
Majd jöhet a minire vágott vöröshagyma, a paprika, a szárított paradicsom, a főtt tojás karikára vágva, a felvágott olívák, illetve a reszelt parmezán, mi úgy szeretjük, ha sok sajt van rajta.
Majd kevés vajat olvasztunk az edényben, és azon néhány perc alatt megsütjük a lazacot.
Amikor már kezd pirosas kéreg képződni forgassunk. Nincs rosszabb a túlsötött, esetleg szétesett lazacnál. (Kellően hevített serpenyőben - kb 3-4 perc/oldal - de ez függ a tűzhelytől és a serpenyőtől is)
A friss salátával isteni lakoma kerekedik belőle rövid idő alatt, jó étvágyat hozzá :)