Az éhes, édességet követelő férfi jelenségét minden nő ismeri. Először csak finoman hárítjuk, gondolj a vonalaidra, meleg van, fáradt vagyok, van itthon fagyi meg csoki, és a többi kifogás. Ez ideig óráig működőképes is, ám van az a pont, ahol megszánjuk a pasit, és csinálunk neki valamit. Nálunk a stíriai metélt függés alap, de ezúttal máglyarakást kapott, és megette, de még hogy... :)
Szerintem ez egy egyszerű és spórolós, hó végi édesség, amit mindenki örömmel elfogyaszt, legyen szó kicsikről, nagyokról. Valaki zsemlét használ, valaki kalácsot, valaki tesz bele almát, valaki nem, sokféle ember, sokféle recept.
Hozzávalók:
-10 régebbi zsemle / kifli / kalács
- 1/4 Rama margarin
- 5-6 tojás
- 10 ek xilit
- 1 vaníliarúd / aroma
- 6-7 dl tej (1.5%)
- málnalekvár (egy 5-6 dl-s üveg)
- 25 dkg darált dió/ 1 csomag kész diótöltelék
- egy kevés zsemlemorzsa
Az elkészítés tényleg nem agysebészet :) Szóval vágjuk fel a zsemléket kb 1 cm-es szeletekre. (Ha valaki nagyon egészségtudatos akar lenni, használjon update vagy szénhidrátcsökkentett zsemlét.)
Közben langyosítsuk fel a tejet, és válasszuk szét a tojásokat. Adjuk hozzá a tojássárgájákat a tejhez 3 ek xilittel, a kikapart vaníliával és az olvasztott vajjal, én adtam még hozzá egy kevés rum aromát is, ne kérdezzétek miért.)
Vajazzunk ki egy tűzálló edényt (én jénait használtam), kevés szemlemorzsát tehetünk alá, nem muszáj. A felvágott zsemleszeletkék egyik részét mártsuk meg a vaníliás-rumos tejben, és béleljük ki velük az edényt.
Erre a rétegre jöhet a lekvár.
Na ezzel ne spóroljunk, nincs rosszabb egy szahara feelinges máglayarakásnál, tocsogjon! (Én vaciláltam áfonyát, vagy málnát használjak, mivel mindkettőből készítettem tavaly xilites változatot...végülis a málnára esett a választásom.) Na erre került a kész diótöltelék, majd a következő adag zsemleszeletke.
Ezt utána betettem a sütőbe 20 percre. (180 fok, légkeverés)
Közben felverjük a habot 2 ek xilit társaságában, majd kikapjuk a tálat a sütőből és ráborítjuk az alkotás tetejére a felvert habot, majd szépen elegyengetjük.
Ha elkészült a remekmű, hagyjuk hűlni, különben ahogy megpróbálunk szedni belőle, nehéz lesz szép szeleteket kanyarítani. Ne legyetek mohók, én szóltam :)