Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Mazsolás Csirkemájpástétom

2015. június 22. - fuf87

1_21.jpg

Egy baráti vacsorára készítettem el ezt a francia ihletésű fogást, és mindenkinek csak ajánlani tudom, mert eszméletlenül finom, remek előételként és önmagában is, kifogástalan a harmónia a különböző ízek között. Ami fontos, hagyjunk egy vagy két éjszakát arra, hogy az ízek összeérjenek, nem fogjuk megbánni. 

Hozzávalók:

- egy marék mazsola

- 25-30 dkg csirkemáj

- 3-4 vöröshagyma finomra aprítva

- 4-5 gerezd fokhagyma

- 3-4 ek rum

- 1dl tokaji aszú

- 1 dl száraz fehérbor

- 20 dkg vaj + 10 dkg vaj

- 2 tojás

- pisztácia,mogyoró, mandula (a díszítéshez)

Tudom, a csirkemáj sokaknak nem a szíve csücske, de még Anett barátnőm is odáig volt ettől az ételtől, pedig alaphangon nem szereti a belsőségeket, sem a májat of course. Szóval továbbra is kampányolnék a máj mellett, mert egészséges, sokféle étel készíthető belőle és isteni.

3_18.jpg

A mazsolát egy kis tálban nyakon öntjük a rummal, és állni hagyjuk kb. húsz percet. A finomra aprított vöröshagymát és fokhagymát adjuk hozzá az összeöntött két fehérborhoz, és forraljuk be a felére.

2_19.jpg

Olvasszuk fel a 20 dkg vajat, és hagyjuk kicsit hűlni. Közben daráljuk le a csirkemájat, majd adjuk hozzá a beforralt hagymás-boros keveréket, a 2 tojást felverve és az olvasztott vajat, majd sózzuk, borsozzuk. Én még hozzáadtam egy kevés összetört földimogyorót is.

5_15.jpg

Melegítsük elő a sütőt, légkeverésen 140 fokra. Készítsünk elő hét szuflé formát/kerámia tálkákat.

4_16.jpg

A mazsolákról öntsük le a rumot, majd oszlassuk szét őket a tálkákban. (A rumot igyuk meg)

6_12.jpg

Erre jöhet a csirkemájas keverék, de úgy, hogy még még maradjon hely az edénykékben. Mehetnek egy magasabb falú tepsibe, és öntsünk melléjük vizet, kb. a tálkák kétharmadáig.

7_10.jpg

Fedjük le a tepsit alufóliával és süssük 30-35 percig. Késsel csekkolhatjuk, készen van e pástétomunk, ha  kihúzva  a kés tiszta, akkor minden rendben, készen vagyunk. (ha nem, még kicsit süljön)

Az elkészült pástétomokat vegyük ki a vízből, vigyázat,forró lesz!

8_9.jpg

 

9_6.jpg

Kicsit hagyjuk hűlni, majd a tetejükre borítsuk rá a maradék 10 dkg vajat, amit szintén olvasszunk meg. Ebbe jöhetnek díszítés gyanánt a mogyoró, mandula és pisztácia darabok.

10_3.jpg

11_13.jpg

Egy éjszaka pihi után tálaljuk őket pirítóssal/meleg bagettel, salátával/zöld fűszerekkel. Viel Spass ;)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr827562240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása