Egy baráti vacsorára készítettem el ezt a francia ihletésű fogást, és mindenkinek csak ajánlani tudom, mert eszméletlenül finom, remek előételként és önmagában is, kifogástalan a harmónia a különböző ízek között. Ami fontos, hagyjunk egy vagy két éjszakát arra, hogy az ízek összeérjenek, nem fogjuk megbánni.
Hozzávalók:
- egy marék mazsola
- 25-30 dkg csirkemáj
- 3-4 vöröshagyma finomra aprítva
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 3-4 ek rum
- 1dl tokaji aszú
- 1 dl száraz fehérbor
- 20 dkg vaj + 10 dkg vaj
- 2 tojás
- pisztácia,mogyoró, mandula (a díszítéshez)
Tudom, a csirkemáj sokaknak nem a szíve csücske, de még Anett barátnőm is odáig volt ettől az ételtől, pedig alaphangon nem szereti a belsőségeket, sem a májat of course. Szóval továbbra is kampányolnék a máj mellett, mert egészséges, sokféle étel készíthető belőle és isteni.
A mazsolát egy kis tálban nyakon öntjük a rummal, és állni hagyjuk kb. húsz percet. A finomra aprított vöröshagymát és fokhagymát adjuk hozzá az összeöntött két fehérborhoz, és forraljuk be a felére.
Olvasszuk fel a 20 dkg vajat, és hagyjuk kicsit hűlni. Közben daráljuk le a csirkemájat, majd adjuk hozzá a beforralt hagymás-boros keveréket, a 2 tojást felverve és az olvasztott vajat, majd sózzuk, borsozzuk. Én még hozzáadtam egy kevés összetört földimogyorót is.
Melegítsük elő a sütőt, légkeverésen 140 fokra. Készítsünk elő hét szuflé formát/kerámia tálkákat.
A mazsolákról öntsük le a rumot, majd oszlassuk szét őket a tálkákban. (A rumot igyuk meg)
Erre jöhet a csirkemájas keverék, de úgy, hogy még még maradjon hely az edénykékben. Mehetnek egy magasabb falú tepsibe, és öntsünk melléjük vizet, kb. a tálkák kétharmadáig.
Fedjük le a tepsit alufóliával és süssük 30-35 percig. Késsel csekkolhatjuk, készen van e pástétomunk, ha kihúzva a kés tiszta, akkor minden rendben, készen vagyunk. (ha nem, még kicsit süljön)
Az elkészült pástétomokat vegyük ki a vízből, vigyázat,forró lesz!
Kicsit hagyjuk hűlni, majd a tetejükre borítsuk rá a maradék 10 dkg vajat, amit szintén olvasszunk meg. Ebbe jöhetnek díszítés gyanánt a mogyoró, mandula és pisztácia darabok.
Egy éjszaka pihi után tálaljuk őket pirítóssal/meleg bagettel, salátával/zöld fűszerekkel. Viel Spass ;)