Szeretném kiemelni, hogy tisztában vagyok azzal, hogy az eredeti carbonara spagettiben nincs tejszín, de van benne tojás és a többi....még mielőtt valaki megkérdezné, ki ez a kontár, aki itt mindennemű szakértelem nélkül blogolgat - nem erről van szó, hanem arról, hogy Gábor és én jobban szeretjük tejszínnel és ennyi.
Eme fogás legfőbb előnye a gyorsaság, kábé fél óra alatt ízletes vacsorát pakolhatunk az asztalra, ha szénhidrátcsökkentett norbis tésztával, vagy durummal csináljuk, akkor még a vonalainkra is figyeltünk, hát nem csodás? :)
Hozzávalók:
- spagetti tészta (durum vagy update, vagy ami van otthon) - mennyiség: ki amennyivel szereti, én kb 300g-t használtam
- vaj (kisebb kocka)
- 5 dl tejszín
- 1.5 dl száraz fehérbor (Bolyki borult bele)
- nagy csokor petrezselyem
- 10-15 dkg parmezán sajt
- 20 dkg füstös szalonna
- 2 csomag fekete erdei sonka
- 8 gerezd fokhagyma
- kevés só, fekete bors
A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, amihez adunk 1 evőkanál olívaolajat is.
Közben kevés vajon elkezdjük lepirítani a kockára vágott szalonnát, ha megpirult, jöhet hozzá az apróra tépkedett fekete erdei sonka és a fokhagyma, amikor kicsit fonnyadt a husi és a fokhagyma jellegzetes illata is átjárja pórusainkat, hozzáadjuk a sajt 1/3-át.
Megvárjuk, míg hozzáolvad a többiekhez, majd jöhet rá a tejszín és a fehérbor, alacsonyabb fokozatra vesszük a tűzhelyet, és hagyjuk, hogy rotyogva besűrűsödjön a mártás. Közben természetesen, sózunk, borsozunk.
Ha már kezd sűrűsödni, jöhet bele a maradék sajt és friss petrezselyem. Lehúzzuk a tűzről az edényt, és szépen hozzáadjuk a spagettit, pontosítok én hozzákeverem, valaki a szószt szereti a szűz tésztára pakolni, ízlések és pofonok!
Ha már kinyitottuk azt az üveg bort, igyuk meg a maradékot! Puszi & Pacsi!