Vannak olyan napok, hetek, amikor az embernek nincs kedve minden nap főzni, mert lusta, mert fáradt, mert mással van elfoglalva, na ilyenkor a legjobb döntés egytálételeket készíteni, hiszen kiadósak, tartalmasak és több napig is kitartanak. Mindenkinek vannak "egytál favoritjai", nekem az egyik ilyen a chili con carne, vagy csilis bab, vagy ki ahogy nevezi :)
(gondolok itt Gábor egyik barátjára, aki tendenciózusan hagymás babként emlegeti - kedves Ádám ez Neked szól)
Szerintem az elkészítése nem igényel magasan fejlett konyhai skilleket, sőt..mégis isteni eledel, gyorsan megvan és a férfiak is örvendeznek, kell ennél több?
Hozzávalók:
- 50 dkg darált sertés
- 50 dkg darált marha
(lehet egyféle húsból is készíteni, én most kétféléből dolgoztam)
- 20 dkg húsos szalonna
- 2-3 színű kaliforniai paprika + ízlés szerint zöld paprika + csili paprika
- 3 közepes méretű vöröshagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 4 vörösbab konzerv (természetesen nem csak konzervből lehet készíteni, de én most ezt választottam, mert gyorsabb.)
-2 kukorica konzerv
- mexican seasoning fűszerkeverék (Culinaris)
- 4-5 közepes méretű paradicsom
-só, bors, fahéj, római kömény
- egy fél literes barna sör
- fél tábla étcsoki
- friss koriander
- reszelt sajt ( a tetejére - opcionális)
+
1 friss bagett
Ami a hozzávalókból furcsa lehet, az a csoki és a sör, de kell bele, szóval ne idegenkedjetek tőlük, hanem kísérletezzetek:)
Kevés olajon megpirítjuk a szalonnát, majd jöhet rá a vöröshagyma, az összenyomott fokhagyma és a darált hús.
Fűszerezünk:só, bors, fahéj, római kömény, majd hozzáadjuk a karikákra vágott paprikákat és a felkockázott paradicsomot.
Hozzáöntjük a sör felét, és hagyjuk kicsit fedő alatt rotyogni az alkotást. Következő megmozdulás: hozzáadjuk a fél tábla étcsokit, kockákban. (én 70%-os Stühmert használtam)
Miután a csoki beleolvadt, jöhet a sör második fele. (Guinness Draught) Ételünk szép barna színben kell, hogy pompázzon, egyre sűrűsödve, ha a hús megpuhult és már fogyasztható, jöhet a bab és a kukorica.
Ezekkel együtt is felrottyantom az ételt, majd a végén még a friss koriander felét belekeverem, és leveszem a tűzről.
Tálalásnál ízlés szerint reszelt sajtot és friss koriandert halmozok a tetejére, köretként egy két szelet friss bagett remek kiegészítés, de elhagyható.
És az eredmény? Színes, különleges, markáns.
Jó étvágyat :)