Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Thai Sütőtök Krémleves

2014. november 03. - fuf87

2t_1.jpg

Lássuk be a sütőtök krémlevesről posztolni eléggé mainstream, mert már a csapból is ez folyik ki, minden szomszédom, kollégám, barátom és ismerősöm ezt eszi/főzi/posztolja arckönyvön, ha pedig felmászok egy ismertebb oldalra, tuti ott is lesz egy recept, ha bemegyek egy étterembe, ott lesz a napi ajánlatban, ettől függetlenül nem bírtam ki, muszáj nekem is megosztanom a saját verziómat :) 

Zárójelben megjegyezném, lesz még egy kis sütőtökös recept flow a blogon, mert még van otthon három érintetlen tökünk, amikből kell még valamit gyártani :)

Hozzávalók:

- egy sütőtök (én egy 2 kilósat használtam fel)

- 2 szál ázsiai citromfű (beszerezhető a Culinarisban)

- 2 nagyobb fej vöröshagyma

- 7-8 gerezd fokhagyma

- 2-3 ek reszelt gyömbér

- egy csomag thai vörös curry paszta (Culinaris)

- 6-7 dl kókusztej

- 8 dl zöldség alaplé (leveskockából)

- 1 lime

- friss koriander

- római kömény, cayenne bors, fekete bors, só

- piros/zöld chili

Először is hegedülünk kicsit a tökön, és félbe vágjuk, nem lesz egyszerű:) A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és légkeverésen fél órát sütjük az olívaolajjal nyakon öntött, sózott-borsozott sütőtök feleket.

3t_1.jpg

 

4t.jpg

Ezt követően kivesszük őket, kicsit hagyjuk hűlni, majd kikaparjuk a tök húsát egy tálba és félretesszük.

Egy edényben felhevítünk kevés olívaolajat, majd megdinszteljük benne az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, a reszelt gyömbért és hozzáadjuk egészben az ázsiai citromfüvet. (csapkodjuk meg klopfolóval, hogy kiengedje az aromáit.)

5t.jpg

 

6t.jpg

Ehhez jöhet a curry paszta, kicsit megpirítjuk, majd hozzákeverjük a sütötök kikapart húsát. Ehhez hozzáöntjük az alaplevet, majd a kókusztejet, és felrottyantjuk.

7t.jpg

Fűszerezünk: só, fekete bors, cayenne bors, római kömény. Kihalásszuk a citromfüveket. (hiszen ezek csak az íz kedvéért úszkáltak a kondérban) Botmixerrel összeturmixoljuk az alkotást, hogy krémes és kelőképpen sűrű legyen. 

8t.jpg

Tálalásnál én zöld chili paprikával, friss korainderrel és egy fél lime kifacsart levével bolondítottam az összhatást, de ezeket ízlés szerint mindenki adagolja magának. 

9t.jpg

Kiváló választás egy ködös novemberi estére a krémlevesek szerelmeseinek, de azoknak is, akik valami fűszeres, egzotikus ízvilágra vágynak. Jó étvágyat :)

Amúgy, ha valaki végképp unatkozik, alkotó kedvében van és még ideje is van rá, így is felhasználhatja a tököt. Íme az idei lámpásunk:

1t_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr76858997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása