Ha az ember a balatoni házba cuccol le a pandémia és a pesti bezártság elől, hozzá kell szokni a gondolathoz, hogy nincs Wolt-os rendelés, meg pad thai meg jó kis dobozos ázsiai tésztacsodák, hanem van wok, előre bevásárolt alapanyagok, és 45 perc a vacsira, ha tetszik, ha nem. :) amúgy élveztem összedobni, és amikor a jellegzetes ázsiai illatok elkezdtek szállni a konyhában, az eléggé motiváló volt. Tengeri herkentyű ellenes olvasóimnak üzenem, csirkével is működik :)
Hozzávalók:
- 500 g nagyméretű garnélafarok (Lidl-ben vettem)
- só, bors
- 3 sárgarépa
- 1 cukkini
- 250g shitake gomba
- 2 marék mungobabcsíra
- 1 csokor zöldhagyma
- 200 g rízstészta (szárazon)
- 2 tojás
- 2 marék földimogyoró
- 6 ek szójaszósz
- 6 ek rizsecet
- 6ek olívaolaj/szazámolaj
- 3 pupos teáskanál reszelt gyömbér
- 6 gerezd reszelt fokhagyma
A garnélákat kevés olajon lepirítottam és félretettem. (minimálisan sóztam, és borsoztam sütés közben, kicsi zöldhagymát rádobtam.)
A wokot úgy felforrósítottam, hogy sisteregjen és füstöljön, majd beledobtam a csíkokra vágott répát és cukkinit, majd a shitake gombát, jól lepirítottam őket, ezt is félretettem.
Közben a rizstésztát lobogó vízben főztem 8 percet, majd hagytam még állni a meleg vízben 10 percet, leszűrtem és szintén félretettem. Közben elkészítettem a szószt: összekevertem a szójaszószt, a rizsecetet, az olajat és beletettem a reszelt gyömbért és a fokhagymákat.
Majd a forró wokba beledobtam a leszűrt tésztát, majd ráütöttem a két tojást, mikor a tojás rásült, ráöntöttem a szószt, jól összeforgattam, majd jött hozzá a garnéla, a zöldségek.
A tetejére friss zöldhagymát vágtam, földimogyorót szórtam, és megkínáltam csírával is. Nem mondtam volna meg, hogy nem valahonnan rendeltük, hanem én készítettem, mert megszólalásig olyan volt, mint az éttermi :) Könnyű vacsi, pikk-pakk össze lehet dobni, és a férjek hálásak lesznek :) Enjoy!