Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Avokádós Csirkesaláta

2022. június 22. - fuf87

image0_8_1.jpeg 

Megérkeztek a meleg nyári napok, amikor a hőmérő higanyszála jócskán felfelé csúszik. Ilyenkor az embernek se kedve, se energiája nincs a konyhában órákat tölteni és izzadni a tűzhely mellett, de enni azért kell. És ebben az esetben jönnek jól a néhány összetevőből álló, könnyen elkészíthető ételek. Ez a sali pont ilyen, lehűtve isteni, laktató és egészségtudatos ebéd vagy vacsi lehet egy tikkasztó napon.

Hozzávalók egy emberesebb adaghoz, amit több napig konzumálgathatunk:

- 1kg csirkemell 

- 4-5 db avokádó (érett)

- 5 db főtt tojás

- 600g zöldhüvelyű egész zöldbab

-  só, bors

- kevés olívaolaj

- mexikói fűszerkeverék a húshoz (én Kotányit használtam, mert az volt itthon, de bármilyen húsihoz passzoló fűszerkeverék jó lehet)

opcionális: egy csokor koriander/petrezselyem

A húst felkockáztam, és megfűszereztem a mexikói keverékkel, jól összekevertem és hagytam állni 10 percet,  utána egy forró wokban kevés olíván megpirítottam a csirkemellet. Az avokádókat meghámoztam és felkockáztam, a tojásokat megfőztem, a zöldbabot kevés olívaolajon megpároltam, sóztam, borsoztam. Fogtam egy nagy tálat, beledobáltam a dolgokat és egy nagy falapáttal összeforgattam. Ha kész vagyunk, tegyük be a hűtőbe 2-3 órácskára, hogy jól lehűljön, tálalásnál egy kis friss koriander remekül fel fogja frissíteni az ízeket. Jó étvágyat hozzá :)

Barackos csirke rizzsel

image5_1_4.jpeg

Ha a Balcsin vagyunk, elementárisan kívánom a nyár ízeit. Beütött a meleg és megcsapta az orrom a barack illata a keszthelyi Sparban vásárlás közben, így summáznám eme recept létrejöttét. Ráindultam, és volt csirkemell is itthon, hát ötvöztük. Szerintem igazán finom, gyors és egyszerű kaja, kiváló kísérője egy adag basmati rizs, imádom, ahogy a hús szaftja beszivárog a rizsszemek közé. 

Hozzávalók:

- 60 dkg csirkemell

- só, bors

- 6 db őszibarack

- 2 fej vöröshagyma (közepes méretű)

- 3 ek méz

- 2 ek almaecet

- 2 tk dijoni mustár

- kevés olívaolaj

- 2 ág rozmaring

- 1 tasak Uncle Bens Basmati rizs (vagy amennyit gondolsz)

A húst felvágtam szeletekre, majd sóztam borsoztam. Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítettem és mindkét oldalukat megsütöttem a csirkemelleknek, majd félretettem őket.

image0_7_1.jpeg

Ugyaenezen az olívaolajon megdinszteltem az apróra vágott vösörhagymát, majd hozzáadtam a friss rozmaringot.

image1_5_1.jpeg

Ezt követően a mézet, az esetet, a mustárt és a kockára vágott barackot.

image2_6_2.jpeg

5 percig így rotyogtattam, majd beletettem a raguba a csirkemelleket és további 5 percet így főztem, mire készen lett.

image3_5_1.jpeg

Közben megfőztem a rizst is. Jó évágyat :)

image6_1_4.jpeg

Vegán töltött édesburgonya

image2_5_2.jpeg

Mostanság sokszor előfordul, hogy nem vagyok húsevő hangulatomban, ilyenkor kerülnek elő az ilyen-és ehhez hasonló kaják, gyorsan elkészíthető, finom, tápláló és egészséges is, és talán nem annyira szokványos, mikor elkészítettem, kicsit aggódtam, hogy Gábornak hogy fog ízleni mégiscsak pasiból van és szeret húst hússal enni, és meglepő módon bejött neki, így férjkompatibilis is a fogás :)

Hozzávalók:

- 3-4 nagyobb édesburgonya

- 2 közepes méretű vöröshagyma

- 4-5 gerezd fokhagyma

- 2 kaliforniai paprika

- 1 darabolt paradicsom konzerv / 4-5 közepes méretű paradicsom

- 1 vörösbabkonzerv (lehet kevesebb is, ízlés dolga)

- 1/2 kukoricakonzerv

- 100g bulgur (szárazon)

- chili

- római kömény

- füstölt paprika

- só & bors

- 1 érett avokádó / guacamole (lehet készen is venni)

- vegán tejföl (vagy sima)

- olívaolaj

1) A sütőt előmelegítettem 180 fokra, légkeverésen, majd betettem a krumplikat egy kevés olívaolajjal meglocsolva. (kb 35-40 perc alatt megsültek, villával csekkoltam, megpuhultak-e)

image0_6_2.jpeg

2) Kevés olívaolajon megfuttattam a vöröshagymát, és a fokhagymát, majd majd hozzáadtam a paprikát. 5 percet pároltam őket együtt. Utána hozzáadtam a kukoricát, a paradicsomot, a megfőzött bulgurt, a babot és fűszereztem szépen. Még 5 percig kavargattam.

image1_4_3.jpeg

3) A megsült édesburgonyákat félbevágtam, majd rájuk kanalaztam a bulguros ragut. Végezetül tálalásnál friss guacamole-t ill. vegán tejfölt tettem rá. (Guacamoléhoz vagy veszünk készet, vagy az avokádót villával összetörjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy ek vegán majonézt, kevés apróra vágott paradicsomot és egy kis citromlevet)

image3_4_2.jpeg

 

Töltött kaliforniai paprika

image6_13.jpeg

Ahogy megérkezett a nyárias idő, tekintve hogy tavasz idén sem volt, sürgős szükségét éreztük, hogy előkapjuk a tikkasztó napokkal kompatibilis, könnyed, egyszerű és finom receptjeinket, na ez pont egy ilyen, emellett még viszonylag gyorsan össze is lehet dobni, a makrói nagyon kedvezőek, tökéletes hétfői kezdés.

Hozzávalók:

- olívaolaj

- 6 db színes kaliforniai paprika

- 500g darált pulykahús

- 2 közepes fej vöröshagyma

- 3 ducibb gerezd fokhagyma

- 2 közepes méretű paradicsom

- 60 g bébispenót

- 125g főtt basmati rizs

- kevés reszelt mozzarella a tetejére

- só, bors, füstölt paprika, esetleg valamilyen olaszos fűszerkeverék

- friss petrezselyem a tetejére (opcionális)

- fél üveg Barilla Basilico paradicsomszósz (vagy bármilyen más paradicsomszósz)

1) A paprikákat kicsumázom, kiszedem a magházat és fejjel lefelé fordítva betolom őket a sütőbe negyed órára 180 fokon elősütésre, kevés olívaolajat öntök alá.

image0_5_3.jpeg

2) Az apróra vágott vöröshagymát megdinsztelem egy kevés olívaolajon, majd hozzáadom a fokhagymát is (összezúzva), mikor már kicsit megizzadtak jöhet rá a husi, mikor a hús már kicsit megpirult, jöhetnek a fűszerek: só, bors, füstölt paprika és esetleg valamilyen egyéb fűszerkeverék (nem muszáj, ízlés kérdése) Jól átkeverem és hagyom sülni 5 percet, majd jöhet a kockára vágott paradicsom és a paradicsomszósz. Lejjebb veszem a főzőlapot, majd hozzáadom a kész basmati rizst, végül a bébispenótot, mikor a spenót kicsit összelöttyed, el is zárhatjuk a tűzhelyet. 

image3_2_6.jpeg

3) Közben az elősütött paprikákat felfordítom, majd megtöltöm őket a töltelékkel, szépen eloszlatom köztük a ragut. A tetejükre reszelt mozzarellát halmozok, majd betolom őket a sütőbe 180 fokon, légkeverésen 20-25 percre.

image4_12.jpeg

Frissen vágott petrezselymet szórhattok rá tálaláskor, de nem kötelező. Mi balzsamecetes rukkolával, kevés kukoricával és párolt gombával ettük, de bármilyen sali tökéletes köret mellé. Jó étvágyat :)

Ui: Renikém ez sima liba :image7_12.jpeg

Medvehagymás töltött csirke mézes-fokhagymás sárgarépával és karfiolrizzsel

image2_2_6.jpeg

Szóval minden évben van medvehagymaszezon, idén is van/volt, így muszáj volt valami finomságot gyártani ebből a szuper növényből, amúgy a legjobb biztosan az lehet, ha kimész az erdőbe és magad szeded össze a kajához valót, de mivel a biológia sose volt a kedvenc tantárgyam és ez a növény hasonlít a gyöngyvirágra, ami konkrétan mérgező, inkább skippeltem a lehetőséget és megvettem a Lidlben :) Ez egy egyszerű, de mutatós étel, kevés ráfordítással finomat és egészségeset varázsolhatunk az asztalra.

Hozzávalók:

- 1 nagy csokor medvehagyma (kb 100g)

- 800 g csirkemell

- só, bors

- 250g light mozzarella

- 2 csomag mini répa (mosottan lehet kapni a lidl-ben, nagyon szeretjük)

- 2 ek méz

-8 gerezd fokhagyma

- 3 ek olívaolaj

- 1 cs Bonduelle karfiolrizs

A husit szeletekre vágtam, kiklopfoltam kicsit, majd sóztam borsoztam. A szeletekre ráhelyeztem egy szelet mozzarellát, valamint egy adag aprított medvehagymát (én felvágtam,de lehet egészben is beletenni a levelet), majd feltekertem őket és egy olívaolajjal kikent tepsibe tettem a tekercseket. Közben a sütőt előmelegítettem 180 fokra, és betettem a husikat 35 percre, a sütőnk erősségétől függően lehet 30 és 40 perc is a sütési idő, nézegessük serényen.

image3_1_7.jpeg

Amikor megsült, jöhettek a köretek: a répákat egy tepsibe fektettem egészben, 2 ek olívaolajat csorgattam rájuk, sózta, borsoztam, majd sütöttem őket 180 fokon 25 percet, majd kivettem és megszúrkáltam őket, mivel puhák voltak jöhetett rájuk a fokhagyma és a méz, ezzekkel még 7-8 percet összesütöttem és kész is volt az egyes számú köret. Kettes számúnak én karfiolrizst készítettem, ezúttal készen vettem mirelitet, kevés sóval borssal ízesítettem.  Ha nem tudok készet venni, akkor is egyszerű elkészíteni: egy karfiolt rózsáira szedünk, majd aprítógépben ledaráljuk, hogy kis rizsszemnyi méretű darabkákat kapjunk, majd egy fej vöröshagymát megdinsztelünk kevés olíván, majd hozzáadjuk a karfiolmorzsát, kevés sót, borsot, esetleg friss petrezselymet, 6-8 perc alatt kész is a diétás köret.

Jó étvágyat :)

image1_2_6.jpeg

Áfonyás zabpelyhes muffinok

image1_1_6.jpeg

Egyre gyakrabban kívánok édeset reggelire. Szakítva a jó magyar hagyományokkal, amik predesztinálnának egy rántottát, szendvicset vagy a reggeli teljes mértékű kihagyását, rákattantam a smoothiekra, kásákra, bowlokra és muffinokra, szóval fogok hozni majd ilyen recepteket is. Ebből a muffinból én két darabbal szuper jól laktam reggelire, és feltöltött ebédig energiával teljesen, szóval mindenkinek ajánlom :)

Hozzávalók: 

- 200g GM zabpehely

- 25g negyedannyi édesítő / 100g eritrit

- 1 csipet só

- 1 zacsi GM sütőpor

- 2 tk szódabikarbóna

- 2 tojás

- 100 ml mandulatej

- 100g vegán Rama / kókuszzsír olvasztva

- 1 tk vanília kivonat (én pasztát használtam)

- 250g áfonya

Egy tálba halmozzuk a zabpelyhet, a sót, a sütőport, az édesítőt a szódabikarbónát és összekeverjük. Majd jöhetnek a nedves hozzávalók is: a tojások, a tej, a vegán Rama és a vanília. Összedolgozzuk az összetevőket, majd mikor kapunk egy homogén masszát, beledobjuk a jól megmosott áfonyáinkat. Szilikonos muffinformába kanalazzuk a masszát, majd minden muffin tetejére szórunk egy kevés zabpelyhet.

image0_4_2.jpeg

A sütőt 180 fokra melegítjük elő, és légkeverésen 20-25 percet sütjük a sütinket. Én miután kivettem, hagytam hűlni fél órát, utána gond nélkül kijöttek szépen a formából a szexi, illatozó, puha muffinok. Én lezárt edényben tároltam őket, hogy puhák maradjanak, akár fogyasztás előtt melegítsük meg őket kicsit, nekem amúgy nekem ebből a mennyiségből 12 db lett. Jó étvágyat :)

image2_1_6.jpeg

Csokis banános zabkeksz

avagy jó, ha van mire rájárni délutánonként

zabkeksz.png

A tudatos étrendtervezésben fontos szerepet játszik a megfelelő uzsonna megkreálása is, és lássuk be ahogy a nap második felében reménytelen küzdelmet folytatunk az outlookba érkező levelekkel, meetingekkel vagy akár napi teendőkkel, sokszor megkívánunk valami nasit, édeset uzsonna címszó alatt. Na ez pont egy ilyen recept,  nem igényel nagy ráfordítást, ha vasárnap délután megsütjük, el vagyunk látva egész hétre uzsival, saját tapasztalat, hogy lezárt dobozban egy hét után is finom puha marad, szóval sütésre fel.

Hozzávalók:

- 1 db érett banán

- 1/2 tábla cukormentes tejcsoki apró darabokra törve (vagy bármilyen, amivel szimpatizálsz)

- 115g zabpehelyliszt

- 150g zabpehely (nagyszemű, ha van)

- 50g datolya őrlemény (Én Hester's life-ot használtam)

- 15g negyedannyi édesítő / 60g eritrit

- 1 cs sütőpor

- 1 csipet só

- 1 dl mandulatej (más növényi tejjel is oké)

- 50g kókuszolaj 

A banánt egy villával összetöröm, hozzáadom a lisztet, zabpelyhet, a datolya őrleményt, édesítőt, majd a sütőport, a sót és a tejet, összekeverem, jöhet hozzá az olvasztott kókuszolaj és az apróra tört csoki. A sütőt közben előmelegítem 200 fokra, egy tespit kibélelek sütőpapírral, majd egy kanál segítségével a masszából kis kekszeket formázok. 15 perc alatt aranybarnára sütöm őket. Sütés után hagyjuk kicsit hűlni őket, majd egy lezárható dobozba pakoljuk be őket, jó étvágyat :) (nekem ebből a mennyiségből egy 20-25 db jött ki, de nyilván attól függ, ki mekkorákat készít)

Pulykamelles töltött cukkini korianderrel és lime-mal

image0_2_4.jpeg

Mivel már tüsszögök és folyik a szemem, ha kint futok, egyértelműen itt a tavasz. (Csak ilyenkor vagyok allergiás 2 hétig.) Itt az ideje a frissebb, zsengébb, könnyedebb fogyásokat enni, és ha valaki még dolgozik a nyári formán, ez a recept teljesen ideális lesz neki is :)

Hozzávalók: 

- 4 db közepes méretű cukkini

- 250-300g pulykamell

- 1 csokor koriander

- 70g kuszkusz

- 140 g forró víz

- só, bors

- 1 lime leve

- 1 lilahagyma

- 3-4 gerezd fokhagyma

- kevés chili

- kevés olívaolaj

A cukkiniket szépen kivályom, hogy csónakokat kapjak, a maradékot, amit kikaparok eltehetem és felhasználhatom akár egy másik ételben is. (én egy könnyá cukkinis tésztát csináltam belőle)

image1_24.jpeg

A cukkiniket betolom a sütőbe és 180 fokon kb 20 percet elősütöm. Közben a kuszkuszt szárazon beöntöm egy tálba, leöntöm a forró vízzel, megsózom és lefedem egy tányérral, kb 10 perc alatt készen lesz. Egy kevés olívaolajat hevítek egy seprenyőben, megfuttatom benne a felaprított lilahagymát ill. az összenyomott fokhagymát, majd hozzáadom a kockára vágott pulykahusit, sózom borsozom, kicsit lepirítom. Majd hozzáadom a kész kuszkuszt, ráfacsarom a lime levét, szórok rá kis chilit és megszórom a koriander 75%-val.

image2_16.jpeg

Majd betöltöm a cukkinicsónakokba, betolom a sütőbe további 5 percre, majd friss maradék koriandert szórok még a tetejére tálalásnál. Jó étvágyat :)

image3_15.jpeg

Ananászos-avokádós-pulykahúsos egytál

1_2.png

A rohanó hétköznapokon jól tud esni egy gyors, egyszerű tűpláló fogás, na ez pont ilyen. A január már eltelt, de a február is hideg és lehangoló tud lenni, jó ha előre bekészítünk valamit, ami megmelenget minket, és ad egy kis kényeztetést az ízlelőbimbóinknak.

Hozzávalók:

  • 1 kg 7%-os zsírtartalmú darált pulykahús
  • 2 érett avokádó
  • 250 g paradicsom felkockázva
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 vöröshagyma
  • 1 light ananász konzerv
  • Fekete bors
  • Chili
  • Római kömény
  • 2 csomag bébispenót
  • Kevés olívaolaj

A hagymákat kevés olívaolajon megdinsztelem, majd majd hozzáadom a darált húst. Hagyom, hogy kicsit megpiruljon, majd elkezdek fűszerezni, sózom, borsozom, szórok rá chilit ízlés szerint, ill. római köményt is. Majd hozzáadom az ananászkockákat is, valamint a felkockázott paradicsomokat. Jól összekeverem, hagyom így rotyogni 10 percet. Közben meghámozom és felkockázom az avokádókat. Mikor letelt a 10 perc, hozzáadom a megmosott bébispenótot az ételhez és további 5 percet főzöm, majd a végén az avokádó felét hozzáadom, a másik felét pedig majd az egyes adagok tetejére teszem. Ezekből a mennyiségekből 5-6 adag készült, ha valaki igényli, még lehet mellé a fogyasztásnál egy nagy adag zöldsalátát halmozni.

Hawaii Tortilla

1_1.png

Hideg januári esték, a motviáció nincs a toppon, valami meleg kajára vágysz, ami segít feldolgozni, hogy még csak hét eleje van, vagy szar napod van, megihatsz mellé egy pohár bort és átbeszélhetitek a napot a pároddal, na ez egy ilyen kaja. 

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 2 tortilla lap (kész vagy saját magunk által előállított)
  • 250 g csirkemellfilé
  • 150 g ananász
  • 5-6 ek passata/fűszeres paradicsomszósz
  • ½ fej lilahagyma
  • Bors
  • Kevés barbecue ízesítésű fűszerkeverék
  • ½ kaliforniai paprika
  • 1/3 hegyes zöld paprika (elhagyható)
  • 2 marék bébispenót
  • 2 marék rucola
  • Light/Vegán sajt ízlés és diéta szerint

Ha kész tortilla, vegyünk teljes kiörlésűt, ha pedig saját, javaslom a Szafis lisztes verziót, nekem ez a zsáner:

  • 100g Szafi Free csökkentett rosttartalmú vegan kenyér lisztkeverék
  • 7g almaecet / citromlé
  • 64g langyos víz
  • 2g só
  • Főzőspray/kevés olívaolaj a sütéshez

Összegyúrjuk a hozzávalókat, pihentetjük kicsit, kétfelé vesszük a tésztát és két tetszőleges méretű tortillát nyújtunk lisztezett felületen. Majd kevés Best Joy főzőspray-vel befújt serpenyőben pár perc alatt készre sütjük mindkét oldalát. (Ha nincs főző spray, kenjük ki minimal olívaolajjal az edényünket) 

Keverjük össze a hozzávalókat, majd hagyjuk pihenni 10 percet, mivel be kell sűrűsödnie, ne ijedjünk meg ha elsőre hígnak tűnik, normális jelenség és gyúrható lesz a tészta. A többi lépés ugyanaz, mint a fenti lisztkeverék esetében.

A csirkemellet kockára vágom, majd egy serpenyőben kevés olívaolajat felforrósítok, hozzáadom az apróra vágott ½ lilahagymát, rádobom a húst, hagyom kifehéredni, majd sózom borsozom, kicsit megpirítom, majd hozzáadom a fűszerkeveréket. (Ha nincs otthon barbecue ízesítésű, használhatunk mást is) Mikor a hús már jó, hozzáadok 3 ek passata-t, és a kockázott ananászt. Félreteszem a husit. Felkockázom a kaliforniai paprikát, és aprítok egy kis zöld paprikát is.

Kisütöm a tortillákat, majd előmelegítem a sütőt 180 fokra. A tortilla lapot megkenem egy kevés passatával/fűszeres paradicsomszósszal, hozzáadok egy marék bébispenótot és egy marék rukkolát, majd jöhet rá az ananászos-csirkés ragu fele, ill. a felkockázott paprikák. (Én néha a tortilla tetejére dobom rá nyersen, mikor már megsült. Én magába a tortillába szoktam tenni egy szelet vegan sajtot felcsíkozva/vagy akár reszelten. Félbehajtom a tortillákat és egy tepsibe helyezem őket, amit megfújok előtte főzősprayvel, nehogy letapadjon a tortilla. A tetejét még meg lehet kenni egy kevés szósszal, amennyiben úgy kívánjuk. Betesszük a tepsinket 15 percre a sütőbe légkeverésen, majd hagyjuk kicsit kihűlni. Jó étvágyat �

süti beállítások módosítása