Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Túrógombóc

Ahogy Anyukámtól tanultam...

2016. március 03. - fuf87

t1_8.jpg

Mutassatok nekem egy olyan embert, aki nem szereti! Nekem nincs ilyen kontaktom, szerintem Nektek sem :) Emlékszem, kislányként is mindig nagyon vigyorogtam, amikor túrógombóc került az asztalra, ez annyiban változott a harminc felé közeledve, hogy amikor hazafelé vesszük az irányt hétvégére, és Anyukám megkérdezi, mit főzzek kislányom - akkor minden 2. alkalommal bedobom a bűvös szót. Időközben azonban Gábor is eléggé rácuppant, így most már én is rendelkezem a bűvös recepttel, és bármikor az asztalra varázsolhatom, amikor ránk jön a flash. Ez egy baromi egyszerű és jól bevált recept, aminek az elkészítésére bárki kompetens, szóval essetek neki Ti is :)

Hozzávalók:

- 50 dkg zsírszegény túró

- 3 tojás

- 2 dl búzadara

- Update zsemlemorzsa / Rusztikus morzsa

A Szószhoz:

- 3 dl joghurt

- 2dl tejföl

- xilit ízlés szerint

vagy ha nagy diéta van, mehet a fehérjepor is 0.1%-os tejjel :)

Összegyúrjuk a hozzávalókat, tehát a túrót,, a tojásokat és a búzadarát, letakarjuk és bedobjuk a hűtőbe 2-3 órácskára, tényleg fontos, hogy pihenjen!

t2_6.jpg

Én például a múltkor csont másnaposan gyúrtam össze, visszafeküdtem még pár óra szépítő alvásra, majd felkeltem és nekiestem a gombócoknak. Kicsit megnedvesítjük a kezünket, és szabályos gombócokat formálunk.

t3_7.jpg

Nekem ennyi túróból 17 db gombócot sikerült összepakolni, ami azért nem rossz mennyiség.  

t4_7.jpg

A gombócoka forrásban lévő vízbe helyezzük, akkor jók, amiker maguktól feljönnek a víz tetejére.

t5_7.jpg

Közben egy wokban lepirítjuk kicsit a zsemlemorzsát, megforgatjuk benne a gombócokat és ennyi :)

t6_5.jpg

Azért szuper a recept, mert egy turógombócot ott lehet elszúrni, ha túl kemény lesz - ezzel az adagolással finom, puha állagot kapunk :) Köszi Anyu!

t7_4.jpg

t8_4.jpg

A szószhoz egy edényben felmelígtem a joghurtot és a tejfölt, majd ízlés szerint édesítem xilittel.

t9_2.jpg

Jó étvágyat :)

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr708434240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

könyvbolond_konyhatündér 2016.03.03. 18:50:10

Gyerekkoromban utáltam, mert nálunk édesen készült és nekem az édes ételek sose voltak a kedvenceim. Aztán férjhezmentem és anyósom sósan főzte - azóta szeretem. Jól megsózva, tejfölösen. Még sose találkoztam más családdal ahol így volt szokásban.

we dont want arabs here..So what 2016.03.03. 18:50:15

Szöszi..bevallom én utálom mint a szart..ahogy a túrós tésztát is. Szóval van olyan ember :)

Merlot 2016.03.04. 08:09:09

Kérdés:
Ha ezzel a módszerrel elkészített gombóccal fejbe dobnám a szerzőt, betörne a feje?
Válasz: kis híján.
Azaz a leírt, lefotózott módszer úgy rossz, ahogy van. Hiába írja, hogy az könnyű, ("Kösz Anyu!" Anyukájának sem hiszem el.:))

A családom és barátaim elmesélhetnék, hogyan kell JÓ túrógombócot készíteni.
Ahogy én csinálom...
Ami pehelykönnyű, ízében a túró a meghatározó. Szöszié egy teniszlabda. Az enyém pedig similabda.
Ugye értitek a különbséget?

Könyvbolondnak mondanám el.
A túrógombóc soha nem édes vagy sós.
Maga a tejföl az, amivel esszük!
(A túró, a gríz és a tojások összekeverése után max. egy csipetnyi sót adunk az elegyhez.)
Aki édesen szereti a gombócokat enni, annak porcukorral édesített tejfölt kínálunk hozzá, aki meg sósan, annak olyat.

fuf87 2016.03.04. 08:17:30

@Merlot: A te fejed valószínűleg már betört korábban - legalábbis a kommented alapján mindenképp :)

Javaslom indíts egy saját blogod és oszd meg ott a nagyérdeművel a szuper receptedet, ami már engem is nagy mértékben foglalkoztat, egyéb esetben tisztelj meg másokat kultúrált és nem sértő kommentekkel. Az építő jellegű kritikát elfogadom, de ezt nem! Senki nem kötelezett arra, hogy az én módszeremmel készítsd el a gombócaidat, jó pepecselést a similabdáiddal és jó hétvégét!

Ja és ha Könyvbolond másképp szereti, szíve joga úgy elkészíteni és elfogyasztani, vagy tévedek? Ahány konyha, annyi variáns.

Szöszi

fuf87 2016.03.04. 08:19:07

@könyvbolond_konyhatündér: Tutira finom lehet a sós recept, én néha spenótos túrógombócot készítek köretnek :)

LancfureszesUnikornis 2016.03.04. 08:20:23

@Merlot: A túrógombóc (én ettem meg nagy részét, mivel nekem készült) nagyon finom lett. Nem volt kemény, nem dobunk vele fejbe senkit, talán csak a 0 bejegyzéses 256 kommentes trollokat. Én személy szerint kérnék még a túrógombócból, Szöszi. :)

könyvbolond_konyhatündér 2016.03.04. 10:12:54

@Merlot: Hasogatjuk a szőrszálat? A lényeg, hogy nekem nem kell rá cukor - xilit meg főleg nem - hanem só. Amúgy nem tudom mi bajod a recepttel - lén ugyan a grízt sokallom fél kiló túróhoz, de nem lesz kemény.

Nand 2016.03.04. 10:13:21

Azért megnézném, hogy az anyukád tényleg xilittel, meg egyéb update morzsával tanította-e?? Egyszer próbáld ki yoghurt helyett 20%-os tejföllel, zsíros házi túróval, lehet megtérsz.
Amúgy a recepteben gyanúsan sok dara és a tojás. Nem lesz kemény a gombós

kmera 2016.03.04. 10:13:24

Szintén el kell szomorítsalak - oviban belém tömte a jó képességű dada ("addig innen fel nem állsz, míg meg nem eszed..") - pedig lehet, hogy később én is megszerettem volna, így viszont utálom sajnos már a pirított zsemlemorzsa szagát is :-( A férjem persze szereti, és a kisfiammal is megismertette már.. :-) Mindig távolról figyelem, ahogy betűrik :-)

fuf87 2016.03.04. 10:17:12

@Nand: A gombóc receptje jön Anyukámtól, ő nem határozta meg, hogy miyln morzsát használjak, de azért, mert próbálok kicsit kevesebb kalóriát bevinni, még nem leszek eretnek :D

Hidd el megenném zsíors házi túróval meg cukorral is, csak figyelek a vonalaimra.

Próbáld ki, nem lesz kemény.

fuf87 2016.03.04. 10:18:03

@kmera: Az oviban mindent beletömnek az emberbe sajnos :) Egyszer kóstizd meg, lehet megváltozik a véleményed :)

Merlot 2016.12.16. 08:23:02

Kérdés:
Ha ezzel a módszerrel elkészített gombóccal fejbe dobnám a szerzőt, betörne a feje?
Válasz: kis híján.
Azaz a leírt, lefotózott módszer úgy rossz, ahogy van. Hiába írja, hogy az könnyű, ("Kösz Anyu!" Anyukájának sem hiszem el.:))

A családom és barátaim elmesélhetnék, hogyan kell JÓ túrógombócot készíteni.
Ahogy én csinálom...
Ami pehelykönnyű, ízében a túró a meghatározó. Szöszié egy teniszlabda. Az enyém pedig similabda.
Ugye értitek a különbséget?

Könyvbolondnak mondanám el:
A túrógombóc soha nem édes vagy sós.
Maga a tejföl az, amivel esszük!
(A túró, a gríz és a tojások összekeverése után max. egy csipetnyi sót adunk az elegyhez.)
Aki édesen szereti a gombócokat enni, annak porcukorral édesített tejfölt kínálunk hozzá, aki meg sósan, annak olyat.

ember100 2016.12.16. 08:23:18

Helló !

Azért ha igazán finomat akartok enni akkor a búzadara helyett rakjatok bele főtt krumplit összetörve . Na az aztán az igazán finom :)
süti beállítások módosítása