Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Garnélás tészta mustárral és fehérborral

2015. április 28. - fuf87

1_15.jpg

A tengeri herkenytűk térhódítása kézzelfogható jelenség napjainkban, én is imádom őket. Ha tengerparton járok, tuti degeszre tömöm magam a legfrissebb fogás morgójára, itthon pedig igyekszem minél gyakrabban valami seafood kategóriába tartozó fogást az asztalra varázsolni. Na de miért is írom ezt? A múltkorában az egyik remek hipermarketben sétálgattunk Gáborral péntek este tíz körül hulla fáradtan, amikor kiszúrtam, hogy szép méretes garnélák vannak fagyasztva a megszokottnál jóval alacsonyabb áron. Örültem is, mint majom a farkának és be is vágtam két zacsival a kosarunkba, biztos ami biztos. Aztán pár héttel később kikaptam a zacsikat a fagyóból, és akkor vettem észre, hogy szemük is van, páncéljuk szintén és nagyon nincsenek megpucolva. Szóval a tanulság? Mindig nyitott szemmel vásároljatok, emberi időben, fitten és üdén, és igen, jobban megéri megvenni a drágább, megpucolt példányokat...mert a garnéla pucolás nem egy leányálom, sőt...

Be kell valljam, még sosem pucoltam garnélát, így Google jó barát alapon elkezdtem utánajárni a dolognak, volt olyan videó, a youtube-on, ahol mindenestől megsütötték őket, kövezzetek meg, én erre képtelen voltam - szóval maradt a pucolás, meg Gábor felhívása - "Édesem, mikor érsz haza? Mert kéne egy kis segítség..." Igen, tudom ez nem egy gyakorlott háziasszony hozzáállása, de képtelen voltam nekiesni a tisztításnak, majd megjött Egyetlenem és megoldotta, lássuk hát a lépéseket:

1_14.jpg

Miután kivettem a tasakból a rákokat, beáztattam őket hideg vízben, majd eltávolítottam a szemeket. Majd hazajött Gábor, és folytatta.

1) a fejet egy mozdulattal eltávolítjuk

2_12.jpg

2) A páncélt lefejtjük.

3_12.jpg

4_11.jpg

3) A farokrész felső részénél bevágást ejtünk, és eltávolítjuk a fekete cérnához hasonló bélcsatornát.

5_9.jpg

4) Jól átmossuk a garnéláinkat (ami maradt belőlük és már készen is állnak az elkészítésre.)

Hozzávalók:

- fél Rama margarin

- 8-10 gerezd fokhagyma

- 1 kg páncélos garnéla (jó esetben fél kiló tisztított)

- 2 kisebb csomag surimi (opcionális)

- só, frissen őrölt bors

- 1,5- 2dl fehérbor

- 2 dl tejszín

- 1,5 ek mustár

- 1 gránátalma

- 1 csokor petrezselyem

- egy kevés metőlahagyma

- frissen reszelt parmezán tálaláskor (opcionális)

- fél doboz tagliatelle

A Rama margarinon megfuttatjuk a megpucolt rákokat.

2_13.jpg

Majd hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát és a surimiket.

1_16.jpg

Mikor kicsit már rotyogott, friss petrezselymet adunk hozzá.

2_14.jpg

3_13.jpg

Majd jöhet rá a bor, a tejszín és a mustár, közben sózzuk, borsozzuk is.

4_12.jpg

Hozzáadjuk a gránátalmát.

5_10.jpg

6_8.jpg

Rászórjuk a metélőhagymát.

7_6.jpg

És végül hozzákeverjük az időközben megfőzött, leszűrt tésztát.

8_5.jpg

Tálalásnál meghinthetjük egy kis parmezánnal a tetejét :) 

9_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr167406290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása