Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Vargányás egytál

2014. szeptember 02. - fuf87

v1.jpg

A múltkor elfelejtettem megemlíteni azt, a nem éppen elhanyagolható tényezőt, hogy volt még a hűtőmben cirka 1,5 kg friss vargánya.

v5.jpg

Ennek az egyik felét tegnap használtam fel, a másik fele talán ma következik. Már milliószor kitértem a vargánya előnyös tulajdonságaira, szóval az ajnározós részt most hanyagolni fogom. 

Megérkezett a szeptember, és hát mit ne mondjak, stílusos belépő volt: szakadó eső, szürkeség, depresszió, ingerült emberek és farkaséhség egész nap, jobban nem is indulhatott volna. Ennek tetejébe este nyolcig gyarapítottam a GDP-t, hazaérve kellett a kikapcs, így született meg egy pohár Irsai mellett ennek az egytálételnek a gondolata, amit aztán megvalósítottunk Gáborral és szerintünk nagyon rendben van. 

Hozzávalók:

- 70 dkg karaj 

- 70 dkg vargánya

- 15 dkg szalonna

- 2 fej vöröshagyma

- 1 fej lila hagyma 

- 2-3 zöldhagyma 

- 7-8 gerezd fokhagyma

- 2 közepes méretű paradicsom

- 2 kisebb paprika 

- petrezselyem

- metélőhagyma

- 1,5 dl fehérbor

- 10 nagyobbacska burgonya

- olívaolaj

- só, bors, pirospaprika, majoránna

Tálalásnál: tejföl (opcionális)

Első körben a húzós hétfő után felpattintok egy üveg bort, felaprítom a dolgokat valami lájti zenével a háttérben.

v2.jpg

Majd feldobom az edényt a tűzhelyre, kevés olívaolajon megpirítom a szalonnát, majd jöhet rá a vörös, lila és a fokhagyma.  Majd a kockákra vágott karaj. Só, bors, pirospaprika, majoránna. Ha a hús kifehéredett, hozzáadom a felaprított paradicsomot és paprikát.

v3.jpg

És hagyom rotyogni. Később beleöntöm a 1,5 dl bort. Majd karikákra vágott zöldhagymát adok hozzá.

v6.jpg

Közben egy külön edényben kevés olajon feldobom fonnyadni a felszeletelt vargányákat.

v4.jpg

Ha elkészültek és a hús is elkezdett lepirulni, hozzáadom a gombát is. (Plusz a levet, amit eresztett, így biztosak lehetünk benne, hogy lesz szaft és a vargánya kellően markánsan áthatja majd fogásunkat) 

v7.jpg

Közben a krumplit megsütöm. Felszínen/sütőben, kinek ahogy szimpatikusabb.

v8.jpg

A végén előkapok egy nagyobb edényt és a krumplit összeforgatom a vargányás karajjal. Apróra vágott petrezselymet és metélőhagymát szórok rá.Tálalásnál nyakon önthető egy kis tejföllel. Mi egy pohár Nyakas Irsaival ízleltük meg. És isteni volt. 

v9.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr246659917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása