Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Zsírjában sült libamáj házi kaláccsal és hagymalekvárral

2015. december 10. - fuf87

m12_1.jpg

A libamáj

Íme az egyik kedvenc ételem. Igaz eddig mindig éttermekben kértem ki, nem volt humorom kísérletezni, mert ha az ember dárga alapanyaggal dolgozik, mindig benne van a para, mi van ha elrontom? Akkor dobhatom ki, feleslegesen költöttem el egy valag pénzt és bla-bla-bla. De ha sosem próbálom ki, akkor mindig annyi pénzt fogok otthagyni az ominózus éttermekben egy-egy alkalommal, mint amennyi ráfordítással elkápráztathatom az egész családomat, szóval ilyen és ehhez hasonló gondolatok által vezérelve - megvásárlásra került a 60 dkg-s libamáj, nem máshol, mint a Fővám téri csarnokban. (Viszonyításképpen az ára kábé 7000Ft/kg)

m1_4.jpg

Igen, szerintem is vicces az outfitje, de igazán szép darab.

m2_4.jpg

Hozzávalók:

- 1 l tej

-60 dkg libamáj

-70-80 dkg libaháj

-egy közepes fej fokhagyma

-1 vöröshagyma

-1 lilahagyma

-só

-pirospaprika

m4_3.jpg

A nagy okosok azt mondják, legyen pont annyi libaháj, mint libamáj, én ezzel azért nem értek egyet, mert ha marad még zsír, miután elfogyott a libamáj, akkor egy üvegcsébe téve a legfinomabb zsíroskenyérrel kompatibilis libamáj aromájú zsírt tudunk felhalmozni, ami hagymával maga a mennyország! (és a hűtőben időtlen időkig eláll...)

A libamájunkat áztassuk be 2-3 órára egy liter tejbe, kivonja belőle a vért - majd ha kiszedtük, töröljük szárazra.

Szóval fogjunk egy mélyebb edényt, rakjuk fel benne a felkockázott libahájat közepes erősségűre állított főzőlapon, cirka 15 perc alatt fel fog olvadni.

m3_2.jpg

Ami benne marad, az életed első libatepertője, sóval szintén fincsi borkorcsolya, de egyenlőre csak szedjük ki őket a folyékony halmazállapotú zsírból és tegyük félre.

m6_1.jpg

Na és most jön az izgi rész, fogjuk meg a letörölgetett májat és egy határozott mozdulattal dobjuk be a serpenyőbe, és marha gyorsan lépjünk hátra, mert nagyon fröcsögni és köpködni fog. Ha nagyon pöfékel, vegyünk elő egy fedőt.

m7_1.jpg

Vele együtt dobjunk be a serpenyőbe egy felnegyedelt vörös-és lila hagymát, valamint a megpucolt fokhagymagerezdeket. Mautner Zsófi családi receptje szerint mindkét oldal sütési ideje 7 perc, nálam 6 perc elég volt, szerintem tűzhelyfüggő, érezni fogjátok. (*M.ZS: Chili és Vanília szakácskönyv) 6 perc elteltével, határozott mozdulattal alányúlunk májunknak és megfordítjuk. Még 6 perc és készen is van. Közben egy jénai edény aljára sót és piros paprikát szórunk.

m5_2.jpg

Majd ide emeljük ki a kívülről piros libamájat. (Ne ijedjetek meg, belül nem piros, hanem világos színű ahogy kell - szóval nem égett szénné meg ilyenek) Amúgy szerintem első blikkre úgy néz ki, mint egy dohányos tüdő, erre csak azt mondanám: "Chocito, ronda és finom:)"

m8_1.jpg

A zsírt, amiben kisült, átszűrjük.

m9_1.jpg

Majd köréöntjük a májnak. Beledobhatjuk a hagymadarabkákat és a töpörtyűt is a zsírba, ártani tutira nem fog :)

m10_1.jpg

Majd berakjuk alkotásunkat a hűtőbe, másnapra megszilárdul a zsír, és kicsit Hannibál feelinggel fogunk örömködni a látványban, és még valami: rohadt gyorsan el fog fogyni :) 

m11.jpg

És mindennel együtt (+kalács&hagymalekvár)

m13_1.jpg

A kalács

k7_2.jpg

Na én a jó libamájas fogáshoz a házi kalácsot nem vagyok képes nélkülözni, szóval azt is csináltam, méghozzá teljes kiörlésűt, mert figyeljünk oda, amennyire lehet. Ahhoz képest, hogy korábban mennyire komplikáltnak képzeltem el egy fonott kalács elkészítését, nem volt bonyolult, sőt kisujjas sztori volt.

Hozzávalók:

- 60 dkg teljes kiörlésű liszt

- 7-8 dkg margarin

- 4 dkg friss élesztő

- 1 kk só

- 1 kk xilit

- 4dl tej

- 2 tojássárgája

A tetejére: 2 tojássárgája és 2 ek tej + kevés margarina  tepsi kikenéséhez, minimál liszt a nyújtáshoz

4-5 evőkanálnyi liszttel összemorzsolgatjuk a lapokra vágott margarint, majd hozzáadjuk az élesztőt, a sót és a cukrot.

k1_4.jpg

A tejet langyosra melegítjük, hozzáöntjük, majd jöhet hozzá a maradék liszt, na meg a  tojássárgák.

k2_5.jpg

Kicsit nyúlós tésztát fogunk kapni, csak ne essen szét és ragadjon mindenhová, akkor már örülhetünk. Naszóval, ha ezt az állapotot elértük, fedjünk le egy edénybe a tésztát, és hagyjuk chillezni úgy 45 percre.

k3_2.jpg

Na ezt követően a meglisztezett gyúródeszkán háromfelé vesszük a tésztát és hengereket formálunk belőle a fonáshoz, majd mintha csak a hajunkat fonnánk, befonjuk.

k4_3.jpg

Egy tepsit kikenünk margarinnal, majd óvatosan belefektetjük a befonott kalácsot.

k5_2.jpg

Ekkora lett a pihi alatt:

k6_2.jpg

Még 25 percre félretesszük kicsit kelni, közben bedurrantjuk a sütőt 180 fokra légkeverésen, megkenjük az időközben óriási kalácsunk tetejét a tejjel összekevert tojássárgájával, majd kikapjuk 20 perc után, még egyszer megkenjük és még további 10 percet sütjük.

k8_2.jpg

Utána kivesszük, iszunk egy pohár bort, és örülünk, hogy milyen ügyes kislányok vagyunk, a kalácsot viszont hagyjuk kihűlni, még ha nehéz is nem egyből nekiesni! :)

 A hagymalekvár

5 fej lilahagyma

3 fej vöröshagyma

1 csokor kakukkfű

2 dl száraz vörösbor

kevés vaj

6 ek méz

kevés olívaolaj

4 ek balzsamecet

frissen őrölt bors

Felvágjuk a hagymákat vékonyabb karikákra, majd egy közepes méretű lábasban rakjunk fel 5-6 ek olívaolajat melegedni, majd dobjuk bele őket kicsit izzadni.

h1_1.jpg

Nyugodtan küldjük közepes fokozaton, hamar össze fog esni,

h2_1.jpg

Majd mehet rá a só, és a frissen őrölt fekte bors, utóbbival ne spóroljunk, sőt, kapjon rendesen.

h3_1.jpg

Majd jöhet bele a bor s a balzsamecet is.

h4_1.jpg

h5_1.jpg

Hagyjuk egy negyed órát így főni, ha elfő a leve és kezd sűrűsödni, hozzáadhatjuk a mézet is, még 10 perc és kész is a remekmű, én a végén dobtam hozzá még a friss kakukkfüvet. Bocsássatok meg, külön nem fotóztam le, de a libamájas kalácsdarabokon és a fazékben láthatjátok, mi sült ki belőle. Nálunk függőség:)

h6.jpg

Mindenkinek jó étvágyat! Puszik:)

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr538132446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sunblind 2015.12.11. 16:32:29

Sütöttem már párszor ilyet, bár nálam kicsit más a folyamat, de a forró zsírba bedobáshoz még én sem lennék elég bátor.
Respect. ;)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2015.12.11. 16:32:35

Csak a fotók alapján soha nem készíteném el. (bocs)
Hagymát meg végképp nem tennék hozzá, de mint tudjuk: de gustibus,,,

protézisesh 2015.12.11. 16:32:38

1.) a libamájat tök felesleges tejben áztatni. Ha az állat rendesen ki van véreztetve (márpedig ki van, mert nem második kerületű lánykák ölik meg a libát...), akkor csak az üres erek maradnak benne. Kierezni viszont egy éles késsel kell, nem tejjel.

2.) A forró zsírba hideg (és vizes--> tej) cuccot dobva csodálkozol, hogy fröcsög?! Ha nem áztattad volna tejbe, akkor a NEM TÚL FORRÓ zsírba egy sütőlapáttal kell beleERESZTENI (és nem dobni) a májat, hogy szép lassan megsüljön.

3.) Só nem kell rá, a pirospaprika TILOS, nem pörkölt ez!

4.) a májat KICSI tálba kell tenni, mert a ráöntött zsírnak el KELL lepnie ahhoz, hogy valóban "végtelen" ideig tárolható legyen.

5.) de ez már szubjektív: a májat ujjnyi vékony szeletekre vágni, forró serpenyőben kevés libazsíron oldalanként 1-1,5 percig sütni és melegen tálalni. SOKKAL jobb, mint a májkrém-jellegű cucc, amit leírtál.

A kalács, lekvár mellékes, az élvezet a libamájban van. :)

prolee 2015.12.11. 16:32:39

Nálunk ez az előétel szenteste. Csak én nem égetem meg a májat.
Vaslábas alját kibélelem libahájjal, ráteszem a májat, betakarom libahájjal, mellé megy a fokhagyma, alá pici víz, rá a fedő.
Amikor megsült a máj, átteszem egy másik edénybe, rászűröm a zsírt, hogy ellepje, teszek bele pici majoránnát és kipecázom a fokhagymát, azt is mellé teszem.
A maradék zsírban kisütöm a tepertőt.

Kaszáspók 2015.12.11. 16:32:41

Igazi modoros, majomkodós, affektálós, zsúrpicsás poszt.
Mijazhogy "outfitje"? És ugyan mitől vóna vicces? (Na meg a "feeling".... Magyarul nem tudni?)
Aztán meg ez a trendiség, hogyaszongya: "hagymalekvár"
Nagymamák néznének nagyot milyen baromság ez (Merthogy vagy hagyma vagy lekvár)

De a legbetegebb ötlet az egészben, hogy a libamájat egy ÉDES, CUKROS, kaláccsal eszi valaki.

Ezt az aberráltságot nem lehet tolerálni.

Egyébként 10tán látszik hogy a poszterina negyvenéves korára tanult meg főzni, ez a fajta rácsodálkozás egy halál egyszerű máj kisütésre.... és erről egy szájbarágós poszt, mintha fene tudja milyen bonyolult dologról lenne szó.

PS:
A hízott kacsamáj meg ugyanolyan finom (finomabb) mint a liba, csak poszterina itt azt is jelezni akarta, hogy ő megengedheti magának a 7000Ft/kg -ot.

De legalább próbálkozik, ez dícséretes. Remélhetőleg jól tartja az urát.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2015.12.11. 16:32:44

Nálunk a karácsonyi menü része szokott lenni. Szerintem a libamáj finomabb frissen kisütve, fűszerezés nélkül, de ugyanígy kaláccsal és lilahagyma lekvárral tálalva :)

beloke 2015.12.11. 16:32:46

Nem kell ennyire szétégetni:) A máj remek akkor is, ha kevésbé sütöd meg. Érdemes lefedni az elején pár percre, és lejjebb venni a lángot/hőfokot. Akkor szép aranybarna marad kívül is.
És ha nem vagy laktózérzékeny, akkor a csarnokban lehet venni teljes tejet (leghátul), és abba áztatni:)

fuf87 2015.12.11. 16:38:32

@Kaszáspók: Veled kezdem, mivel olyan magasan "intelligens" kommentet, mint a Tied, időtlen idők óta nem láttam. :) Köszi a bókok sorozatát, biztos őrülten izgalmas lehet az életed, mert névtelenül mocskolódni a neten, az egy bátor és menő dolog :)

Néhány apróság, távol vagyok a negyventől,értelmiségi vagyok és kurva sokat dolgozom, nem a semmiből, vagy a pénzes pasim pénzéből veszem a libamájat. A blogom nem a fittizésről szól, hanem a részletességről, hogy annak is egyértelmű legyen, aki még nem csinált hasonló ételt, én is most először :D

A stílusom olyan, amilyen, ha nem tetszik, ne olvass.

Az uramat jól tartom, és a hagymalekvárt a nagymamám is megenné, ha még itt lenne velem, sajnos már nincs :(

Neked is boldog, aberrált karácsonyt :)

Csókoltat: A zsúrpicsa

fuf87 2015.12.11. 16:41:52

@protézisesh: N
em csodálkoztam, hogy fröcsög, de megjegyeztem, hogy más ne jártjon így. Ha elolvastad, amit írtam, a só és a pirospaprika nem RÁ került, hanem a tál aljára, de sebaj. A máj elég gyorsan elfogyott, a zsírját tárolom a hűtőben :)
És ez nem májkrém, de köszi a véleményt!

Üdv:
Szöszi

fuf87 2015.12.11. 16:44:30

@prolee: Tény, hogy van rajta feketeség, de szerencsémre belül nem égett meg - valószínűleg a következő majd jobban sikerül, de ez a blog pont a kísérletezéseimről szól, és nem csak a tökéletes képekkel bombázom a közvéleményt - ezért eredeti és életszagú.

Köszönöm az ötletet, ki fogom próbálni! :)

Üdv:Szöszi

fuf87 2015.12.11. 16:45:15

@beloke: @nagypapi: Ahogy érzed. Szerintem finom volt. És megbocsátok :)

Üdv: Szöszi

fuf87 2015.12.11. 16:45:59

@beloke: Legközelebb kevesebbet fog sülni és lassú tüzön, most így alakult.
Köszönöm az ötletet.

Szöszi

beloke 2015.12.11. 20:15:56

protézisesnek: a tejbe áztatás nem a vér miatt kell, hanem, hogy ne keményedjen meg sütés közben elméletileg. Bár vannak, akik kétségbe vonják, hogy bejut-e a tej a májba (vagy a húsba).

A fröcsögés ellen: ki kell venni hamarabb a hűtőből, hogy felmelegedjen szobahőmérsékletűre, akkor rendben lesz:)

Egyébként attól, hogy nem ég meg belül, keményebb lesz. Olyan ez, mint a jó szték, azt sem szabad szétsütni. Mert más az állaga és az íze.

László És Kriszti Bojt 2015.12.11. 20:17:31

Kedves Szöszi!
Nem túl szigorúan is úgy fogalmazok,hogy odaégett a libamáj,és megfeketedett a zsírja.
A szagát szinte érezni a fotókról,ellenben étvágyat nem gerjeszt.
Biztosan jószándék vezérelt,amikor ezt a főzőcskét a nyilvánosság elé tártad,de tényleg objektíven,szerinted ez egy jól sikerült étel?
Az más kérdés,hogy ehető-e,de mint tudjuk,az éhség nagy úr. Ha főzős blogot vezetsz,az olvasóid elvárnak egy egyenletes,jó színvonalat,hogy jó ötletekkel gazdagodjanak. Ez most nekem csalódás volt. Szép estét!

Wandál 2015.12.13. 18:36:37

hát ez megégett rendesen... a májnak nem kell hő, 120-130 fokos zsírba belemeríted, majd lekapcsolod, mire kihűl tökéletes...

w

miyagawa 2015.12.13. 18:36:42

Még annyi volt az előzőleg írt kommentemben, hogy a sült máj bombasztikus kalóriáján nem sokat javít a teljes kiőrlésű kalács, maradhatna a puha, ropogós friss kenyér. A teljes kiőrlésű kalácstól a sült libamáj nem lesz az egészséges táplálkozás része.
A többi kritikai megjegyzéssel egyetértek, nem ismétlem meg.

miyagawa 2015.12.13. 18:36:46

Kritikai észrevételeket kimoderáljátok? Kínos.
Hosszabb kommentem volt, de a lényeg: hájat kisütve keletkezett morzsalékot nem nevezik töpörtyűnek, ez a morzsalék max. pogácsába használható.
Kacs-libatötörtyű a bőrős hájból készül, disznó esetén lebőrözött zsírszalonnából. Disznó esetén sem sütik ki a hájat, a hasi hájat sütéshez (hájas tészta), esetleg főzéshez használják, a bélhájat pedig szappankészítéshez.

csepke 2015.12.13. 18:36:54

hát nem tudom. egyszer csináltam hízott kacsamájat. alaposan utánaolvastam, de pont ettől a fajta sütéstől óvtak mindenhol. az ilyesmit, hízott liba-, kacsamáj kb. 70 fokon kell "sütni". a profik maghőmérőzik, akinek nincs, mint én, annak állatira kell vigyázni arra hogy a hőmérsélklet ne legyen túl nagy, emlékeim szerint 3 szakaszban sütöttem. nem hogy nem fröcsöghetett, de nem is bugyoghatott. aki így süti, hogy behajítja és fröcsög, az véleményem szerint vegyen pecsenyekacsa májat, vagy még azt sem. meg ez 10 dkg pirospaprika itt az edényben...értelmezhetetlen

gabardin 2015.12.13. 18:36:59

Meglepő ez a szenes libamáj :)
Én anyukámtól tanultam meg az elkészítési módját.
Nem áztatunk semmibe, viszont leszárogatjuk.
A már kihülő zsírba eresztjük (nem fröcsög) és alacsony hőfokon "konfitáljuk"
Amikor kész, akkor paprika és só nélküli edénybe helyezzük, rászűrjük a libazsírt, hogy elfedje és így tároljuk.
Egyszerűen lilahagymával tálaljuk.
Mindig ez a karácsonyi előétel és ezt kapnak tőlünk a barátok is ajándékba.
Idén pipacs kenyér lesz mellé :)

miyagawa 2015.12.13. 18:37:05

A libamáj közel 500 kalóriája mellett mi indokolja, hogy fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű kalács kerüljön tálalásra? Nem sokat javít a kalóriabombán :(
Más: a háj kisütésekor - az én fogalmaim szerint - nem töpörtyű keletkezik. Ezt a morzsalékot legfeljebb pogácsába lehet beletenni. Aki ezt töpörtyűnek nevezi, még nem evett bőrös kacsa-libahájból készült töpörtyűt.

protézisesh 2015.12.13. 18:37:08

@prolee: úgy-úgy!

@fuf87: a pirospaprika a libamájnak sehol, sehogyan se barátja.

protézisesh 2015.12.13. 18:37:14

@beloke: a máj (minden máj, nem csak a liba/kacsa) attol kemenyedik meg, ha TÚLSÜTIK. A tejhez semmi köze. És ahogy magad is jelezted, bele se jut a belsejébe.

prolee 2015.12.13. 18:37:16

@beloke: Nem jut be a tej a májba. Lemértem.

Tudományos libsizmus 2015.12.13. 18:37:19

A legjobb kaja a lecsós virsli tarhonyával a menzán. Aki mást mond, az más disznóságokra is képes.

prolee 2015.12.13. 18:37:26

@fuf87: Bocsánat, azt hittem, szándékosan fekete a máj. Nem akartalak megsérteni. Láttam egy francia séfet, aki feketére sütötte a kacsamellet.
Én borlevest adok hozzá, a hagymalekvár helyett pedig sima lilahagyma karikákat.

fuf87 2015.12.14. 15:03:26

@miyagawa: nem, nem moderáltam ki, csak nem volt időm beengedni, ugyanis nem éjjel nappal azt várom, ki hogyan kritizálja az irományom :)

köszi az észrevételt, azért mert a májban van így is egy csomó kalória, mért ne faragjak le valamennyit a kalácsból, ha van rá lehetőségem? :) ezt gondolom eldönthetem, hogy hogyan fogyasztom, vagy tévedek?

fuf87 2015.12.14. 15:05:19

@csepke: akkor ne értelmezd :) és te vegyél pecsenyekacsa májat, vagy amit szeretnél, én majd eldöntöm mit akarok asztalra tenni. És óvakodj a blogomtól, mert még a végén úgy fog fröcsögni, ahogy te a kommenteddel :) mindesetre köszi az észrevételt!

Szép napot,
Fruzsi

fuf87 2015.12.14. 15:06:13

@Wandál: belül nem volt égett, az hogy volt rajta pár fekete folt számomra nem tette ehetetlenné, tény hogy legközelebb lassabb tűzön fogom elkészíteni.

Üdv:Szöszi

fuf87 2015.12.14. 15:06:48

@gabardin: Köszönöm az ötletet, ki fogom próbálni :)

Üdv:Szöszi

fuf87 2015.12.14. 15:07:50

@László És Kriszti Bojt: Sajnálom, ha szerintetek esett a színvonal. Szerintem az ember az által tanul, ha csinálja, és ha valami nem lesz 100%osan tökéletes, nekem nem fog leesni a karikagyűrű az ujjamról. Aki evett belőle, szerette.

Üdv: Fruzsi

Kaszáspók 2015.12.31. 12:41:23

@fuf87: Távol vagy a negyventől. OK. Nem is azt írtam hogy most vagy annyi, hanem hogy addigra tanultal meg főzni. Hogy azota hány év telt el, megfogalmazásoddal élve mennyire vagy "távol a negyventől", csöppet sem érdekel. Mint ahogy az sem, hogy önmagad szerint egy "értelmiségi" vagy (ami ugyan a stílusodból nagyon nem jön le) totál nem tartozik a tárgyhoz. (Gondolom a hasonszőrű picsavirágokhoz hasonlóan sikerült nyolc-tíz év alatt abszolválni egy büfé-ruhatár szakot. Most akkor essek hasra, vagy terítsem ki eléd a három diplomámat hogy én nyertem bi bi bííí)
El tudom képzelni milyen "kurva" (szép értelmiségi szó) sokat "dolgozol", gondolom maltert hordasz a kőműves keze alá.
Az egyébként az első mondatodból lejött hogy neked "pasid" van, (nem férjed vagy kedvesed) akit időnként "trendybbre" cserélsz.
Hát jó főzőcskézést, és legközelebb próbáld ki a kakaóval és banánturmixszal kevert vörösboros szarvaspörköltet is mézes - diós karfiollal és babapiskótával. Kovászos uborkával és cukrozott tejföllel mennyei.

fuf87 2015.12.31. 12:49:54

@Kaszáspók: Nem vagy Te kicsit kétségbeesett? Vagy talán nincs jobb dolgod Szilveszter napján, mint folytatni a mocskolásomat? A Párommal rohadt jót röhögtünk Rajtad amúgy, és épp fő a lencsénk, amit szintén szét fogsz fikázni a közeljövőben, már alig várjuk újabb elmés kommentedet :) Ja és nem cserélem trendibbre a Pasimat, mert nagyon szeretem, és képzeld Ő is engem!

Valóban nyertél a három diplomáddal, nekem csak kettő van :D egyik sem büfészak, de semmi baj:D és ha az lenne mi lenne, arc nélkül visítanál a sötét kis világodban? Most bonts pezsgőt, megint nagyon jó fej voltál, és iszonyatosan nagy dolgot vittél véghez, legközelebb kérlek mellékeld az arcodat is.

Ja és BUÉK, talán hat év után írsz egy bejegyzést Te is remek blogodra? Vagy 143 eddigi bejegyzésedet fogod szaporítani a blogger társadalom nagy örömére? :)

Üdv:
F&G
süti beállítások módosítása