Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Avgolemono

2024. február 05. - fuf87

image0_18_1.jpeg

Újabb leveses csoda, ami másnapra inkább egytálétel lesz, citromos, gazdag ízvilágú csirkeleves rizzsel, szerintem mindenki szeretni fogja, aki megcsinálja.

Hozzávalók: 

-300g nyers sárgarépa

-350g zellerszár

-1 szál póréhagyma

-1 csokor zöldhagyma

-2 vöröshagyma

-800g csirkemellfilé

-2.5l víz

-3 leveskocka

-só, bors, kevés kapor

-2 citrom leve

-5 tojás

-125g basmati rizs (szárazon)

-kevés olívaolaj

- tetejére: friss kapor (nekem nem volt, így friss korianderrel ettem, úgy is fincsi volt.)

A csirkemelleket egészben enyhés sós vízben megfőztem, majd villával cafatokra tépkedtem és félretettem.

A rizst megfőztem, kicsit sóztam és félretettem.

Kevés olívaolajon megfonnyasztottam a kicsire aprított vöröshagymát, a póréhagymát és a zöldhagymát, majd hozzáadtam a szintén apróra kockázott sárgarépát és zellerszárakat, mikor kicsit megizzadtak, hozzáöntöttem a vizet és beledobtam a leveskockákat, valamint sóztam-borsoztam, hagytam kicsit rotyogni. Mikor a zöldségek puhák voltak, kicsit botmixerrel megkínáltam a levest, hogy sűrűsödjön, de úgy, hogy maradjanak benne egész zöldségdarabok is, majd beledobtam a csirkemellcafatokat és a megfőtt rizst is, és levettem alacsony fokozatra a főzőlapot.

Közben egy tálban felvertem az 5 tojást, majd hozzáadtam a két citrom levét és a megfőtt rizs 1/4-ét, majd leturmixoltam, hozzáadtam 4-5 ek meleg leveslevet, majd fokozatos keverés mellett hozzáadtam a leveshez a tojásos keveréket. Arra figyeltem, hogy ne menjen magas fokozaton az indukciós főzőlap, majd lassú kevergetés mellett még 10-12 percet főztem, kicsi szárított kaprot is dobtam bele, szépen besűrűsödött. A végén ellenőriztem az ízeket, ha kell még lehet sózni, borsozni, vagy további citromot adni hozzá. Tálalásnál nagyon jó mellé a friss kapor, mivel nekem nem volt, így friss koraindert szórtam bele, isteni lett.

Turkey Corn Chowder

avagy tartalmas pulykás-kukoricás egytálétel a hideg napokra

image0_17_1.jpeg

Amerikában Hálaadás után csinálják a maradékokból, én meg télen a hideg napokon, amikor egy tartalmas egytálételre ácsingózunk.

Hozzávalók:

- 800g pulykamellfilé

- 600g burgonya

- 300g zellerszár

- 8 gerezd fokhagyma

- 2 közepes fej vöröshagyma

- 2 leveskocka

- 100g bacon

- 1.6l víz

- 500g nyers sárgarépa

- 600g főtt kukroica

- egy csokor metélőhagyma

- 160g laktózmentes tejföl/vegán tejföl

- kevés olívaolaj

- só

- bors

- tárkony

A pulykamelleket enyhén sós vízben megfőztem, majd villával darabokra szaggattam, félretettem. 

A bacont apróra kockáztam és megpirítottam az olajon, majd félretettem, ugyanebben a zsíradékban megpirítottam a kockára vágott hagymát, az apróra vágott répát és a zellerszárakat is, majd hozzáadtam a zúzott fokhagymát is. Felöntöttem a vízzel, majd beledobtam a két leveskockát, megvártam, míg elkezd felforrni. Hozzáadtam a sót, frissen őrölt borsot, és a tárkonyt is. Majd jött bele a kukorica és a kockára vágott burgonya. Mikor a krumpli elkezdett puhulni, hozzáadtam a pulykahusit és így főztem lassú tűzön még 15 percet, majd kiszedtem egy marék zölséget leturmixoltam, és visszatettem a levesbe, hogy önmagával sürítsem be. (liszt helyett) Majd beledobtam a pirított bacon felét és a tejfölt is, még 5 percig rotyogtattam, végül beleszórtam az apróra vágott metélőhagymát, kicsit hagytam hűlni, frissen főve is isteni, hát még másnap. Másnapra sanszos, hogy besűrűsödik, annál jobb lesz. de aki szeretné higíthatja kis vízzel melegítésnél, én imádom, ha megáll benne a kanálka. Enjoy :)

Quinoás-paradicsomos csirkeragu

image0_16_1.jpeg

Télen jól esnek a kiadósab egytálételek, ebből mutatok most egy másikat, ami garantáltan felölti az embert, van benne elég fehérje és az ízvilága sem utolsó. Relatíve gyorsan össze lehet dobni, és tuti mindenkinek ízleni fog.

Hozzávalók:

- 2 közepes méretű lilahagyma

- 1/2 poréhagyma

- 4 gerezd fokhagyma

- 2 nagyobbacska kaliforniai paprika

- 850g nyers csirkemellfilé

- 1 db leveskocka

- 1l víz

- 800g hámozott, kockázott paradicsom konzerv

- 125g száraz quinoa

- 480g vörösbab (konzerv)

- 1 lime leve (+1 a tálalásnál)

- só, bors

- 1 tk cayenne bors (ha nem bírjuk a nagyon csípőset, hagyjuk ki)

- 3 tk római kömény

- 1 tk csipős szósz (én házi habanero szószt tettem bele)

- kevés olívaolaj

Táláshoz: kókuszjoghurt, friss csíra / friss koriander

Egy lábasban felforrósítottam az olívaolajat, majd hozzáadtam a finomra vágott lila-és próéhagymákat. Majd erre rádobtam az apróra kockázott csirkemellet, hagytam kicsit lepirulni, majd rádobtam az összezúzott fokhagymagerezdeket, a kicsi kockákra vágott kaliforniai paprikát, a cayenne borsot, a csípős szószt, sóztam -borsoztam és hagytam kicsit így lepirulni. Majd ráönötttem a vizet, beledobtam a leveskockát, és hozzáadtam a hámozott paradicsomkonzerveket is, és a quinoát szárazon, majd hagytam, hogy a quinoa megpuhuljon. Amikor ez megtörtént, jöhetett hozzá a többi fűszer és a vörösbab, és még egyszer felrottyantottam, majd a végén hozzáadtam a lime levet. Tálalásnál 1-2 ek friss kókuszjoghurt, és valami zöld, pl póréhagymacsíra vagy friss koriander remekül passzol rá. (Én még egy kis párolt kelbimbót is ettem mellé, mert az is volt otthon, de az nem kell mellé alapból :) )

Görög citromos csirkeleves

image0_15_2.jpeg

A megáll benne a kanál típusú leves, ami két nap után inkább egytálételre hajaz, szerintem zseni a recept, próbáljátok ki én utána desszertnek diétás túrós palacsintát készítettem. 

Hozzávalók:

- 2 közepes méretű vöröshagyma (170g)

- 1 citrom 

- 1/2 póráhagyma (118g)

- 5 gerezd fokhagyma (25g)

- 3l víz

- 2 leveskocka

- 200g kuszkusz szárazon

- 500g csirkemellfilé

- 125g krémfehérsajt

- 30g metélőhagyma

- kevés olívaolaj

- só, bors

Kevés olívaolajon megfonnyasztom a hagymákat: a felaprított, vöröset, pórét és a fokhagymát is, majd felöntöm 3 liter vízzel, amibe beledobom a két leveskockát és elkezdem így főzni. 10 perc múlva hozzáadom a csirkemelleket egészben, a citrom reszelt héját, sózom, borsozom és főzöm kábé 40 percet, mikor a csirkemellek megpuhultak, kiveszem őket, és két villával csíkokra tépkedem a húst, majd a csíkokat visszadobom a levesbe, hozzáadom a kuszkuszt is. Kábé 10 perc után hozzáadom a sajtot (rámorzsoltam), majd jöhet a citrom felének leve (ha többet kíván bele valaki, nyugodtan nyomja bele az egészet), ill. a metélőhagyma. Kis tálkákban tálalom, forrón, esős napokon az igazi. Ha másnap melegítjük, ne lepődjünk meg, hogy jól besűrűsödik és inkább egytálétel jelleget vesz fel, nekem úgy is totál bejött, de ha valaki hígabb levesre vágyik, kis vizet alá lehet önteni a melegítésnél. Jó étvágyat :)

Makrók: (egy 500g-os tányérban)

211 kcal, 20.4g CH, 20g fehérje, 5.3g zsír

Bécsi burgonyasaláta

image1_5_2.jpeg

Egy krumplisali, ami nem majonézes, sültek mellé kiváló köretnek, de szerintem önmagában is finom tud lenni, mivel a krumpli remekül eltelíti az embert, de light virslivel is kellemes hideg ebéd vagy vacsora.

Hozzávalók:

- 115g lilahagyma apróra vágva

- 3 ek almaecet

- 35g vegán Rama margarin

- 30g mustár

- 65g póréhagyma

- 1 kg főznivaló burgonya

- só, törős bors

- 1 leveskocka + 2 dl víz

- 1 tk keményítő

A krumplikat enyhén sós vízban héjukban megfőztem, majd hagytam kihűlni. Közben nagyon finomra felaprítottam a lilahagymát és ráöntöttem az almaecetet, sóztam-borsoztam, majd hagytam kicsit állni. A poréhagymát finomra aprítottam és félretettem .

Közben megkevertem a szószt: az olvasztott margarinhoz hozzáadtam a mustárt, majd a leveskockából és 2 dl vízből főzött alaplevet, az 1 tk keményítőt és jól összedolgoztam. A krumplikat meghámoztam és vekony karikákra vágtam, majd egy tálban elkezdtem lerakni őket, egy réteg krumpli, rá egy kis lilahagyma, egy kis aprított póréhagyma és egy kis szósz, és így mentem, amíg az összes krumplim bele nem került a tálba, a tetejére lila-és póréhagymát halmoztam és a maradék szószt is ráborítottam. (nem kellett soknak maradnia, ha rétegezés közben is locsoltam szépen) Majd beraktam az alkotást a hűtőbe egy éjszakára, másnapra lett tökéletes.

Mi az újévi husi mellé ettük, majd simán virslivel elfogyasztottuk a maradékot.

Makrók: (egy 225g adagban)

174 kcal, 31.9g CH, 3.9g fehérje, 3.7g zsír

Mézes-Gránátalmás Lencsesaláta

image1_4_4.jpeg

Íme egy finom, kiadós és jóllakós lencsesaláta, ha unja az ember a szokványos elkészítési módszereket, ez a saláta köretként is tökéletes például sültek mellé, de szerintem önmagában is igazán jól lehet vele lakni. És tuti mindenkinél maradt egy kis maradéklencse elfekvőben, szóval még jól jöhet ez a recept. :)

Hozzávalók:

- 250g hagyományos lencse (szárazon)

- 1 nagy fej lilahagyma (120g)

- 1 piros kaliforniai paprika (150g)

- 5 ek extra szűz olívaolaj (50g)

- 50g mustár

- 3 ek almaecet

- 50g méz

-160g gránátalma mag (én fagyasztottat használtam ezúttal)

- 250g krémfehér/feta sajt

- 60g aszalt áfonya

- egy kis csokor petrezselyemzöld

A lencsét beáztattam 2 órára, majd enyhén sós vízben puhára főztem, egy tálba halmoztam. Hozzáadtam a finomra aprított lilahagymát, a felkockázott kaliforniai paprikát és a gránátalmát. Közben megkevertem a szószt: az olívaolajat, a mustárt, az almaecetet és a mézet jól összedolgoztam. Ráöntöttem a lencsére, majd hozzáadtam az aszalt áfonyát és a felkockázott krémfehérsajtot. Végül felaprított petrezselyemzölddel bolondítottam meg. 

 Makrók: (egy 200grammos adagban)

436 kcal, 51.4g CH, 18g fehérje, 18g zsír

Fehércsokis-pisztáciás linzer eperlekvárral

avagy a karácsony sztárja

image2_2_7.jpeg

 

Szóval ez az első alkalom, hogy bátorkodtam linzert sütni, ráadásul mindenmentes verzióban, és mennyei lett, emellett minden elfogultság nélkül igazán, szép, mutatós süti kerekedett belőle, ami méltán fog tündökölni az ünnepi asztalon. Nyugodtan merjetek nekiállni, a tészta remekül összeállt, és a süti pedig puha, omlós.

Hozzávalók: (ez tripla adag, ergó nyugodtan harmadoljátok, ha nem akartok kábé 36 db linzert)

- 600g vegán Rama

- 600g Miklós Universal liszt

- 100g pisztácia ledarálva

- 60ml hideg víz

- 300g eritrit (fele poreritrit, fele sima)

- 3 tojás

- 50g torras cukormentes-kókuszos fehércsoki

- 250-300g cukormentes eperlekvár

- 1 ek étolaj

A tészta elkészítéséhez elmorzsoljuk a vajat a liszttel, az eritrittel és a darált pisztácia 2/3-ával. Majd hozzáadjuk a tojásokat, a hideg vizet, majd összedolgozzuk és tésztává gyúrjuk, ezt követően hűtőbe tesszük 2-3 órára. (nálam egy éjszakát benn volt, és csak másnap kezdtem el vele dolgozni, de pár óra után már nyúljatok hozzá nyugodtan.

A tisztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd tetszőleges vastagságúra nyújtjuk, nálam ez kb fél cm volt, lehet kicsit kevesebb, majd kiszaggatjuk tetszőleges kiszúrókkal. (Az egyik fele legyen lyukas, ahogy a linzernél szokás.) Sütőpapírral kibélelet tepsire fektetjük őket, majd 160 fokon légkeverésen 16 perc alatt megsütjük őket. 

Hagyjuk kihűlni a linzereinket, majd az eperlekvárt a nem lyukas felére kenjük és összetapasztjuk a lyukas felekkel. Miután összeragasztottuk őket, vízgőz felett felolvasztjuk a fehércsokit egy 1 ek étolajjal, majd bevonjuk a linzerek tetejét, végül megszórjuk őket a megmaradt darált pisztáciával, a száradási idő kábé 24-36 óra.

Nekem 35 db lett, egy darabban 163 kcal van, szóval ésszel eszegessük, de élvezzük ki, egyszer van karácsony egy évben, vagy amúgy meg lehet vasárnap délután is vendégváróként is sütni, de hamar el fog fogyni :D

Hűtőben vagy hűvös helyen amúgy hetekig eláll, omlós és puha marad :)

Enjoy!

image0_12_2.jpeg

Mindenmentes Mézes puszedli

image0_11_2.jpeg

Szóval a csajszi, akihez 15 éve járok körmözni ajándék gyanánt isteni mézes puszedli golyókat adott nekem, amiket ahogy megkóstoltam, egyből tudtam, hogy ezekből látni szeretnék a saját ünnepi asztalunkon is. Szóval el is kértem a receptet és le is gyártottam őket, és hát frankó lett, így javaslom egynek a sütihalomba:)

Hozzávalók:

- 180g méz

- 40g zsír

Ezeket egy tálba öntöm, majd mikróba teszem és összeolvasztom, kapok egy sűrű masszát, amelybe a következő hozzávalókat teszem:

- 2 tojás sárgája

- 2 tojás

- 80g laktózmentes vagy vegán tejföl

- 120g poreritrit

- kevés vaníliaaroma (opcionális)

Ezeket haberővel kikeverem, majd hozzáadom a következőket:

- 500g Miklós Universal Liszt

- 1cs mézeskalács fűszer

- 2 tk fahéj

- 2 tk szódabikarbóna

Ezeket jól összedolgozzuk, én kézzel gyúrtam össze, egy nagyon jó állagú, kemény, jól formázható tésztát kaptam, 15 percre beraktam a hűtőbe, dióméretű gombócokat készítettem, nekem 54 db lett, 180 fokra előmelegítettem a sütőt, 15 perc alatt sült meg egy tepsire való - egymástól távolabb tettem őket, mivel picit meg fognak nőni a sütőben.

A kamu cukormázhoz:

- 1 csipet só

- maradék 2 tojásfehérje

- 100g poreritrit

- 40g cukormentes csoki

- 1 ek étolaj

Hagyom őket kihűlni, közben a maradék két tojásfehérjét felverem 100g poreritrittel és egy cipet sóval és "kamu curkomázat" készítek, amibe belemártom a puszedliket. Megolvasztom a csokit az étolajjal, vízgőzzel és kis pöttyöket teszek a kamu cukormázzal bevont puszedliimre, és hagyom őket megszáradni, dobozban isteni puhák maradnak :)

 

Fehérbabos-zöldséges egytál

image0_10_1.jpeg

Már javában az évnek abban a szakaszában járunk, amikor kell egy jó forró leveses egytálétel, ami visszacsempészi az erőt a kimerült tagjainkba, ez pont ilyen, nem mondanám, hogy leves, mert olyan sűrűre sikerült, hogy a kanál is megáll benne, inkább egy ilyen leveses jellegű egytálétel. A legtutibb jó mély kis bowlokba kiporciózva, nagyobb étkűeknek egy szelet kenyérrel ajánlom, én anélkül is untig jól laktam vele egyébként. Instán láttam egy hasonló receptet, a különbség ahhoz képest, hogy én minden olyan zöldséget beledobtam, ami romlásra volt ítélve, nem csak a babot, a kelt és a répát, mint az eredeti receptben - ja és így sokkal laktatóbb lett :)

Ha teljesen vegán fogást szeretnénk, hagyjuk ki a szalonnát.

Hozzávalók:

- 3 nagyobb vöröshagyma

- 6 gerezd fokhagyma

- 300g sárgarépa

- 100g zellerszár

- 100g fehérrépa

- 200g cukkini

- 100g szalonna felkockázva

- 1/2 kg kelkáposzta

- 300g burgonya 

- 3 fehérbab konzerv (ajánlom a tesosat 300 Ft-ért, mellyel szemben a Bonduelle 900 Ft volt)

- 2l víz

- 2 leveskocka

- kevés olívaolaj

- só, bors, chili, füstölt paprika

Előkészítettem a zöldségeket, majd egy kevés olívaolajon megfonnyasztottam a hagymákat, ill. a pici kockákra vágott szalonnát, ehhez jöttek a julienre vágott sárga-és fehérrépák, valamint a picire kockázott zellerszár és a csíkokra vágott cukkini. Hagytam őket így párolódni egy tíz percet, sóztam, borsoztam, adtam hozzá bőven füstölt paprikát, majd felöntöttem két liter vízzel a zöldségeket, hozzáadtam a kis kockcára vágott krumplit, a két leveskockát, és addig főztem, míg a zöldségeim meg nem puhultak, majd hozzáadtam a fehérbabot, és egy botmixerrel random bele-belepürésítettem, hogy maradjanak benne egész zöldségdarabok bőségesen, de mégis önmagával tudjam süríteni az ételemet. Majd hozzáadtam a csíkokra vágott kelkáposztát, jól megborsoztam ismét, adtam hozzá egy kis chilit is és addig főztem, míg a kel is megpuhult. Végül jó mély tálkákba mertem és jó ízűen belapátoltuk, miközben odakinn szakadt az eső. Jó étvágyat mellé! 

Csirke sült rizzsel

avagy Chicken Fried Rice, ahogy mi szeretjük

image0_9_1.jpeg

Szerintem sokan szeretünk rendeni a Pad Thaiból egy jó Burmát, vagy enni az ázsiaiban egy jó wokos-csirkés egytálat, ami picit csíp, jól laksz vele és van egy extra, ázsiai ízvilága, meg egy borsos ára, nos a jó hír, hogy otthon is különösebb extra effort nélkül reprodukálható ez a kaja, és még kiadós is, ebből mi kábé fejenként 3x biztos ettünk, de lehet 4x is-ergó ez a win-win szitu klasszikus iskolapéldája :)

Maga a recept csirke helyett készítehtő bármilyen más husival, tofuval vagy garnélával/egyéb tengeri herkentyűvel is :)

Hozzávalók:

- 235g száraz basmati rizs

- 1 csomag Wok Thai zöldség (mirelit)

- 1 kg csirkemellfilé

- 2 közepes vöröshagyma

- 6 gerezd fokhagyma

- 50 g nyers gyömbér

- 2 tojás

- 4-5 ek szójaszósz

- 4-5 teryaki szósz (Tescoban vagy Intersparban is kapható)

- 1 csokor zöldhagyma

- kevés olívaolaj

A rizst megfőztem, félretettem, enyhén megsóztam. Egy wokban kevés olívaolajat hevítettem, majd hozzáadtam a felaprított fokhagymát, vöröshagymát és az apróra reszelt gyömbért, ezt így pirítottam pár percig, majd jöttek a fagyasztott zöldségek, a szójaszósz és 3-4 percig így sütöttem őket. Majd hozzáadtam a főtt rizst és a teryaki szószt, és ráütöttem a két tojást, elkezdtem kevergetni, hogy a tojás is szépen belesüljön, közben folyamatosan kóstoltam, hogy passzoljon az ízvilág az én ízlésemhez. (nyilván lehet hozzá több szója-vagy teryaki szószt adni, én így szeretem.) A csirkét felkockáztam és egy külön edényben kevés olívaolajon lepirítottam, sóztam, borsoztam, majd beleforgattam a sült rizsbe, tálalásnál friss zöldhagymát aprítottam rá. :) Jó étvágyat:)

süti beállítások módosítása