Tombol a levesek szezonja, nincs is jobb, mint hazaérni késő délután a sötétben, bekuckózni egy jó könyvvel, vagy sorozattal, na meg egy tál gőzölgő csodával. A frankfurti levest azért szeretem, mert önmagában is van annyira tartalmas, hogy nem igazán kívánok utána mást, ergó egyedüli fogásként is megállja a helyét, persze ha valaki nagyon szeretné, nyugodtan lehet kis palacsintát enni utána a teljesség érzéséhez :)
Hozzávalók:
- 400 g magas hústartalmú virsli
- 50g kockázott sonka (sparban lehet kapni és opcionális)
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 4 ek paradicsompüré
- 1 nagy vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1/2 fej kelkáposzta
- 2 nagy sárgarépa, 1 fehérrépa
- 5 db nagyobbacska burgonya
- só, bors, füstölt paprika
- majoranna, kömény
- víz
- 1/2 doboz vegaföl / normál tejföl, ha fogyasztasz tejterméket
- opcionálisan, ha nem érezzük elég sűrűnek: 1 ek keményítő
Első körben a virlsiket karikára vágjuk, majd egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk, és félretesszük.
Egy nagyobbacska edényben üvegesre pároljuk az aprított vöröshagymát, majd hozzáadjuk az összetört fokhagymát és a sonkakockákat is.
Hozzáadjuk a kockára vágott paprikát, paradicsomot és a paradicsompürét is.
Jöhetnek hozzá a fűszerek egy körben. (só, bors, paprika, majoranna, kömény) Adunk hozzá egy kis vizet is, és hagyjuk így főni egy 5-6 percig. Ezt követően felöntjük vízzel a levesünket, majd hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, sárgarépát és fehérrépát.
Amikor a krumpli már puhul, hozzáadjuk a csíkokra vágott kelkáposztát is.
Amikor puha a krumpli és szépen rotyog a levesünk behabarjuk vegaföllel: egy kis edénybe kiszedünk 4 ek leveslevet, hozzáadjuk a fél doboz vegafölt, ill. az 1 ek keményítőt, majd visszaöntjük a leveshez, így felrottyantjuk még egyszer, hozzáadjuk a virslit, és kész is vagyunk :)
Fogyasszuk jó kis hideg időben, extra mély edényből, nagy tálból, igazi laktató finomság ez :)