Már egy ideje flörtölt velem egy csomag beluga lencse a polcról, amikor elhatároztam, ideje kezdeni vele valamit. Mivel tudatosan próbálunk húsmentes napokat is tartani, így valami vegán dolgot akartunk, amiben kraft is van azért. Így született meg ez a fogás, tuti nem utoljára, még a húslover férjem is imádta!
Hozzávalók:
- 300 g beluga lencse (vörössel is működik)
- 2 nagyobbacska padlizsán
- 4 db burgonya
- 2 lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, fahéj, 1 babérlevél
- 1/2 üveg Barilla Napoletana paradicsomszósz
- 1/2 Vegaföl
Előkészítjük a rétegeket. Megfőzzük a karikára vágott krumplit kevés sós vízben, hagyjuk kihűlni. A padlizsánt karikára vágom és kevés olajon megpirítom mindkét oldalát, majd félreteszem ezt is.
Amúgy szerintem a beluga lencse kiterítve az edényben szexi, bárki bármit mond :)
Egy edényben megdinsztelem a lila-és fokhagymát, majd hozzáadom a beluga lencsét (nem kell előtte beáztatni), majd felöntöm kétszer annyi vízzel, és puhára főzöm, én dobtam hozzá 4-5 ek paradicsomszószt és fahéjat, sót, borsot, na meg egy babérlevelet a vízbe. (a pariszószt már a kész lencséhez kevertem!)
Fogok egy tepsit, alulra megy egy réteg padlizsán, egy réteg krumpli, egy réteg lencse, amíg el nem fogy (nekem két kör volt), a lencsés felső rétegre rákentem fél doboz vegafölt, majd 45 percet sütöttem 180 fokon.
Mennyei lett! :)