Lássuk be, olyan időket élünk, amikor például egy fél kiló darált hús is felértékelődött. Na nem mintha eddig nem képviselt volna értéket, ha ott figyelt a hűtődben a beteljesülésre várva, de manapság igazi kincs. Így történt, hogy a minap már nagyon sikított, hogy kezdjek vele valamit, én pedig valami keleties ízre vágytam, meg zöldségekre. Eszembe jutott, hogy össze lehetne ütni egy jó kis shakshukát. Felmelegítette a lelkünket is, és legalább abban a negyed órában, amíg elégedetten elfogyasztottuk a vacsorát, nem olvastunk koronavírusos híreket. Itt megjegyezném, már alig várom, hogy nyár végén a Dobrumbában dobjunk be egy nagy kondérral a barátainkkal, és némi hideg fehérborral, de addig is itt vagyunk egymásnak, és itt vannak a hozzávalók is :)
Hozzávalók: (4 nagyobb adaghoz)
- 0.5 kg darált marhahús
- 2 közepes méretű vöröshagyma
- 10 gerezd fokhagyma (vagy több)
- 2 húsos kápia paprika
- 2 nagyobbacska kaliforniai paprika
- 4 paradicsom
- 1 hámozott paradicsom konzerv
- római kömény
- cayenne bors
- só
- pirospaprika
- chili
- egy nagy csokor petrezselyem
- 4-5 tojás
- 10-15 dkg feta sajt
A vörös-és a fokhagymát felaprítom, kevés olajon megdinsztelem, majd félrehúzom a serpenyőt, jöhet bele a pirospaprika, majd a darált hús.
Mikor a husi már kezd kicsit lepirulni, kezdek fűszerezni: római kömény (ezt küldjük meg rendesen), só, bors, cayenne bors, kevés chili (mivel a cayenne alapból csíp, ha valakinek nincs otthon cayenne, tökéletes lesz a fekete bors is, chili helyett pedig egy kis csípős paprika) Hozzáadom a felaprított paprikákat (kápia és kaliforniai), így rotyogtatom kábé 10 percet.
Majd jöhet a felkockázott paradicsom és a hámozott paradicsom konzerv. (meg egy újabb kör fűszer)
Kóstoljunk, mikor már alakul a molekula, hiszen lehet még kíván kis köményt vagy sót. A paradicsom hozzáadása után én levettem a főzőlapot 9-ről 6-ra, és negyed órát/tíz percet óvatos kavargatás mellett még főztem.
És jöjjön a slusszpoén. Ráütöttem 4 db tojást, és megsütöttem őket a tetején.
Én kicsit fehérje parás vagyok, így igyekeztem kicsit kavargatni, hogy jól süljön át, legközelebb nem fogok hozzányúlni, de azt gondolom a végeredmény így is tetszetős lett :) A tetejére rámorzsoltam a feta sajtot és a friss petrezselymet.
Ez az étel kíván egy finom kísérőitalt (na jó igazából minden kaja ilyen), mivel szombaton felfedeztem, hogy a Bortársaság is szállít Wolt-on, véletlenül megrendeltem a "Csak a fehér" válogatást, így ehhez a vacsihoz Bott Frigyes 2018-as Granum-ja fogyott, isteni volt. Másnap is ezt toltuk ebédre, durván 4 combosabb adagra volt elegendő ez a mennyiség, ha valaki szeretné, kiegészítheti a menüt friss bagettel, mivel én alapból nem eszem sokszor pékárut, én szentségtörő módon Abonettet majszoltam hozzá, de az sem alaptartozék, anélkül is ütni fog, jó étvágyat :)