Hát amikor 10 évesen a Nagymamám konyhájában álltam a rotyogó sárgabaracklekváros kondér mellett, ezerrel bosszankodva, hogy minek is lobbiztam érte két órát, hogy még aznap megfőzzük, és azon agyalva, kinek a kezébe nyomhatom a hosszú fakanalat, hogy elsprintelhessek fára mászni...na hát sosem gondoltam volna, hogy egyszer ilyen az én modern háztartásomban megtörténhet, hogy egy hasonló kondér mellett szórakozzak egy munkanapot követően. De megtörtént....
Mint minden dzsem készítsénél, itt is a szokásos aranyszabályt követtem (ami valószínűleg már Nektek is a könyökötökön jön ki, de azért leírom, bizti ami bizti): 1 kg gyümölcs, 10 dkg xilit, 1.5 dezsmfix 3:1
Mivel nem sikerült eljutnom a piacra, mert állati lusta módon képtelen voltam korán felkelni, és autóba ülni, hogy elugorjak a hőn szeretett Hunyadi térre a kora reggeli órákban, maradt az irodaházzal szemközti "Stadionok" zöldséges hiénák standja, ahol az ember egy barackmagra is ráfizeti a gatyáját, nemhogy 3.5 kg sárgabarackra...de hiába, a szükség nagy úr, szóval beruháztam rá. És kevésnek bizonyult utólag ez a mennyiség is, ugyanis csak 5 és fél üveg lett belőle, de a kevés is több mint a semmi, szóval ebből a lekvárból nem kap sem a család, sem a barátok, tut mir leid. (Ha olvastok drága Család és Barátok, majd kaptok másból, no para!)
Szóval mossuk át jól a barackokat,öntsük le őket forró vízzel, így könnyebben lejön a héjuk, majd magozzuk ki őket, a megmaradt gyümölcshús menjen az előkészített kondérba!
Ahogy elkezd melegedni, jöhet hozzá a xilit, majd első felrotyanás után a dzsemfix, még egy forrás, és le is húzhatjuk a fazekunkat, benne a 2015-ös sárgabarcklekvárunkkal, amiből nálam idén négy féle készült: sima, kardamomos, levendulás és narancslikőrös. (Ha túl darabosnak vagy szálasnak éreznénk a lekvárt, menjünk neki botmixerrel, de csak ha preferáljuk a folyósabb állagot.)
Az előre streilizált üvegeinkbe beöntjük a forró nedűt, a simákat hagyjuk kicsit hűlni, az ízesíttetteknél a következő adagolást alkalmaztam: a levendulásba 2 tk levendulát, a kardamomosba egy púpos tk kardamomot, a narancslikőrösbe 1.5 ek narancslikőrt löttyintettem. Majd fedőkkel elő, és mehet a fejreállítás-visszafordítás procedúra.
És a végén a legkedvesebb elfoglaltság: a címkézés.
Jó étvágyat hozzá :)