Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Húsos pite camemeberttel és áfonyával

2014. december 12. - fuf87

p1_5.jpg

Akkor megragadnám az alkalmat, hogy bemutassam Nektek az egyik karácsonyi előételemet :)

Most, hogy közeleg a karácsony, minden igényes háziasszony elkezd tervezgetni, osztani, szorozni, mi kerüljön az asztalra az év legmeghittebb ünnepén. Ez a fogás nálam esélyes induló, mint leves előtti appetizer. Elkészítése cseppet sem bonyolult, és ami még nagyobb grátisz, hogy mindenestől maximum 45 percet vesz el az életünkből, és ebbe már a sütési időt is belekalkuláltam, szóval minimum előnyös, na de ha még megkóstoljátok... :) 

Hozzávalók:

- 1 cs mirelit leveles tészta (500g)

- 1 üvegcse áfonyadzsem (és mennyire mesés volt bemenni a spájzba, és leemelni a sajátunkat...)

- 3 camambert sajt (2 borsos és egy fokhagymás - ízlés kérdése)

- 1 csomag bacon

- 50 dkg darált hús (vegyes sertés - marhát használtam)

- só, frissen őrölt bors, cayenne bors, curry

- kevés margarin ( a forma kikenéséhez )

- tortaforma 

- 2 tojás sárgája

p5_2.jpg

 

p6.jpg

Azért csini lett ez az áfonyadzsem, és még mindig büszke vagyok rá :)

Mielőtt bárki belekötne a mirelit leveles tésztámba, minden emancipált nőnek kell, hogy legyen a fagyójában egy vagy két csomag. Mert lehet ujjakkal mutogatni, de megnézem én azt, aki munka és egyéb taskok ellátása mellett még a tésztát is begyúrja. És látatlanul, ismeretlenül is respect neki! Szóval kivesszük a leveles tésztánkat és hagyjuk kiolvadni, vagy egy kis meleg vízben áztatva rásegítünk a dologra, kilisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk,vegyük két felé, hogy egy tortaformát kényelmesen ki tudjunk vele bélelni, az oldalára is jusson, és a másik fele elég legyen majd a piténk befedéséhez. 

p22.jpg

Időközben olajat hevítek egy serpenyőben, mehet bele a darált hús, markánsan fűszerezem, és hagyom hogy megsüljön. (só, bors, curry, cayenne)

p11.jpg

 A tortaforma aljába azért menjen a sütőpapír, amit azért margarinnal kenjünk meg, és a forma oldalát is. A tésztára a bacon szeletek felét lefektetem. Erre jöhet az első camembert, szeletekre vágva, majd a darált hús, ezt egyengessük el rajta egyenletesen, jöhet az áfonya dzsem fele, majd a maradék két camembert szintén szeletekre vágva, rá a bacon másik fele, és az áfonyadzsem másik fele.

p33.jpg

p44.jpg

Fedjük be piténket a tészta másik kinyújtott felével, a szélét nyomkodjuk le. Nekem szokás szerint Gábor is ott sürgölődött a konyhában, így kreatív módon rácsot is készített a pite tetejére, szerintem gyönyörű lett. A piténk tetejét kenjük meg tojássárgájával, nekem 2 tojásra volt szükségem.

p55.jpg

Majd mehet is alkotásunk a 200 fokra előmelegített sütőbe, légkeverésre. Kábé 20 perc alatt ropogósra sül, az eredmény önmagárét fog beszélni, na meg amikor felvágod, és kifolyik belőle a sajt, és egyesülnek az ízek.

p4_3.jpg

 

 

p3_4.jpg

Ez az iskolapéldája annak, hogyan csináljunk gyorsan valami finomat és különlegeset, minimális energiabefektetéssel, viszonylag költséghatékonyan. Amúgy ha valaki hús nélkül jobban szeretné, ne habozzon. Jó étvágyat :)

Mi egy pohár Nyakas Irsait ittunk hozzá, és ha zenei aláfestés is kéne: Akkor Havasi Balázs új Symphonic dupla albuma duruzsolt a háttérben. 

p2_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr536977337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

117 2016.12.16. 08:23:17

"Camemberttel"?! Javítsa kérem a címet! Helyesen: camembert-rel. Ha már az index2 címlapján szerepel.
süti beállítások módosítása