Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Lazac Steak balzsamecetes Ruccolával - Hello Spring!

2014. április 04. - fuf87

lazacc.jpg

Vannak olyan ételek, amikre bármikor gondolkodás nélkül igent mond az ember - nekem ilyenek a halfélék, ezeken belül is egyik nagy kedvencem a lazac - bármilyen formában elkészítve. Rendkívüli tápérték, kevés kalória, kivételes íz és még van benne egy csomó omega 3-6-9, kell ennél több? Kötve hiszem. 
Mikor szombat reggel felébredtem, és valami könnyű, de mégis "többmintegysali" kategóriájú ebéd elkészítésén morfondíroztam, ami még ilyen "welcome spring" stílusjegyeket is hordoz - egyértelmű volt a döntés, Lazac Steak, balzsamecetes ruccola sali, egy kis olívabogyós-joghurtos mártással... na de lássuk mi is kell ahhoz, hogy az elhatározást a kivitelezés szintjére emeljük?

A hozzávalók beszerzése:

- 300-400 gramm friss lazacfilé (semmiképpen sem mirelit, mert az kb olyan lenne, mint egy bordeauxi bor colával felütve! Itt persze felvetül a kérdés, hol szerezzünk olyan lazacot, ami megfelel az elvárásainknak? Ha az ember időt és pénzt sem kímélne, mert megteheti, akkor irány a budaörsi halpiac, másik nevén 'the Fishmonger' /nem, ez itt nem a reklám helye/, itt mindent meg lehet találni, minden nap friss áru, segítőkész arcok és csillagászati árak, viszont a minőség garantált. Amúgy nem csak vásárolni lehet, de frissen kisüttetni, ami szem-szájnak ingere, szóval szerintem hétvégi proginak is tökéletes, ha az ember épp nem érzi magát a helyzet magaslatán az otthoni főzéshez. Amennyiben valami közelebbi megoldást keresünk, kettes javaslatom a Fővám téri halszekció, itt is biztosan találunk megfelelő példányt. De ha rohanunk, és a leggyorsabb megoldást tartjuk szem előtt, ugorjunk be megint egy sparba, ahol szintén kaphatunk csomagolt lazacfilét, ha már nem kapkodta el a többi egészségmániás urbanista honfitársunk of course.

- 2 db citrom

- bors (őröljük frissen, ha lehet)

- 1-2 fej fokhagyma (ízlés kérdése)

- 2dl száraz fehérbor

- vaj

A mázgához:

- 5dl natúr joghurt

- zöld/fekete olívabogyó

- só,bors, csipetnyi szárított menta

- friss metélőhagyma/petrezselyem/rozmaring

Salihoz:

- friss ruccola

- balzsamecet

Első körben bepácoljuk a halat, kezdésnek csapjunk fel egy üveg fehérbort, és igyunk egyet. Vágjuk a halat vékonyabb szeletekre, majd borsozzuk, sót véleményem szerint nem kíván, mert alapból van egy sós jellege, de aki kíván szór rá - ezt követően adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát és öntsük nyakon 2 dl száraz fehérborral, hogy éppen ellepje, facsarjunk bele egy fél citromot, és mehet is a hűtőbe. A történet legegyszerűbb része a sali: a friss ruccolát megöntözzük egy kis balzsamecettel, és már randizhat is a pácolódó lazaccal a hűtőben, várva a beteljesedést. Az öntethez a joghurtot összekeverem pár darab felkarikázott olívabogyóval, meghintem a fent említett fűszerekkel,a végén hozzáadom az általam választott friss zöldfűszert. Miután a mártás is elkészült, jöhet a halak megsütése. Ha lazac, én vajban sütöm. Felhevítek egy serpenyőt és mehet bele a vaj, ne spóroljunk vele, én a Lurpakot preferálom, de nagyon sok jó minőségű vaj van a piacon, szóval lehet válogatni:) miután kellőképpen forró, beleteszem a szeleteket a bőrös oldalával lefelé. A lazac sütése azon mutatványok közé tartozik, ahol a halat alulsütni nem tudjuk, túlsütni viszont annál egyszerűbben, szóval jó résen lenni. Szóval süssük cirka 2-2,5 percig, de közben feleslegesen ne piszkáljuk, mert könnyen szétesik, az idő letelte után egy konyhai lapáttal nyúljunk alá és fordítsuk meg, ahol süssük további 2 percig. Lassan kap egy finom aranyszínű kérget, ekkor már jó. Én nem szoktam sütőbe rakni, más még bevágja a 180 fokra előmelegített sütőbe, ez megint csak ízlés kérdése. Miután kiszedtük a lazacokat a serpenyőből, a páclét a benne maradt fokhagymatörmelékkel öntsük a forró vajba és rottyantsuk össze, majd az így kapott masszával borítsuk nyakon a tányérra kiszedett lazacot, tuti nem fogja elrontani:) Fogyasztás előtt ízlés szerint még facsarhatunk rá citromot.

Végezetül élvezzük a gasztroorgiát. Kísérőnek száraz fehérbor/rosé tökéletes.

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr705911370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása