Egyszer el kell mennem Mexikóba...ezt már hajtogatom egy ideje, szerintem kábé azóta, hogy az első mexikói étteremlátogatást beiktattam még 10 évvel ezelőtt, azóta rendszeresen fürdök a mexikói konyha nyújtotta élvezetekben és mindenkit erre szeretnék szintúgy buzdítani, mert nagyon adja:) Egyik nagy kedvencem lesz ma terítéken, nem más, mint az Enchilada. Ez tulajdonképpen egy mindeféle cuccokkal megtöltött tortilla, amit felcsavarunk és nyakon öntünk ezzel - azzal. A töltelék összetevői változatosak lehetnek, mint például: husi, sajt, bab, burgonya, zöldségek, tenger gyümölcsei, vagy pedig az itt felsoroltak kombinációi, hát ugyebár ki mire gerjed :)
Hozzávalók:
- Tortilla ( itt két opció van, megvesszük a boltban előre csomagolt változatot, amivel sokszor időt és energiát spórolhatunk és kalóriszámolóknak duplabónusz, hogy van light edition sőőőt még update is, a másik pedig az, ha igazi talpraesett szakács módjára magunk készítjük el ezt is, íme - szermányolunk 10dkg kukorica lisztet, 20dkg búza lisztet, 1-2 ek olívaolajat, és annyi vizet, hogy +dolgozható legyen a tésztánk, és az így kapott csodát pihentetni kell cirka 30-40percig, ebből kb 8-10 kisebb lapot kapunk - teflonban kéne sütni és zsíradékmentesen a siker érdekében, amire figyeljünk, hogy elég hamar keményednek a lapocskák.->megmondom őszintén én többször választom a bolti megoldást, mint a házi tortillakészítést, tessék megkövezni, nem vagyok időmilliomos.)
A husihoz:
- 50-60 dkg darált husi (ki milyet óhajt, én marhát szoktam)
- 10-15 dkg szalonna ( az eredeti recept nem tartalmazza, de meghálálja a törődést)
-2 fej vöröshagyma
- Chili por
- Mexican seasoning mix por ( a Culinarisban lehet kapni, párszáz forint, és nagyon autentikusnak találom - nyaminyami)
- só
- bors
+
- 3 kalifornia paprika (lehetőleg különböző színű)
- 3-4 érett paradicsom
- 1-2 csípős zöld paprika
- 2 fej lilahagyma
- egy fél kígyóuborka
- vörösbab
- kukorica
- cheddar sajt
- füstölt sajt
- tejföl
- salsa / enchilada mártás (kb bármilyen nagyobb üzletben megtalálható)
- jalapeno paprika (Culinaris)
Alkossunk:
felhevítünk egy serpenyőben olajat, majd rádobjuk az apró kockákra vágott szalonnát és a vöröshagymát, ha megdinsztelődött hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, chilizzük, majd amikor már kifehéredett, mehet rá a seasoning mix, ezzel addig sütjük, míg szép aranybarnás színt nem kapott, és le is vehetjük a tűzről. Közben a zöldségeket felaprítjuk, az uborkát és a sajtokat lereszeljük. A tortillák megtöltése következik...első körben megkenjük őket tejföllel vékonyan, jöhet rá egy kis reszelt sajt, a felaprított zöldségek, pár evőkanál darált husi (tetszés szerint), bab, kukorica, jalapeno, még egy kis sajt, majd az összetekert tortillákat egy tepsibe helyezük egymás mellé szorosan. (közben a sütőt légkeverésen előmelegíthetjük 180-200 fokra) mikor már minden torilla elhelyezkedett a tepsiben, jöhet a salsa/enchilada mártás és soksoksok reszelt sajt a tetejére, majd laza 25-30 perc a sütőben és máris Mexikóban érezhetjük magunkat, egészen addig, amíg kajakómásan az asztalra nem könyökölünk:) ja igen,a végén még szórhatunk rá valami zöldfűszert frissen, ha épp rendelkezésre áll. Utána a délutáni alvás egy must.
Egy jó kis mexikói sör öblítő/kísérő gyanánt tökéletes választás. iQue aproveche!