Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Diétás Székelykáposzta

2024. április 22. - fuf87

image0_23.jpeg

Ahogy öregszem, egyre jobban szeretem a káposztát, igazából minden formában, pedig kiskoromban abszolút nem voltam hajlandó megenni, mondhatott anyukám bármit, most meg odáig vagyok érte. Ez a recept megint a gyorsan, finomat és diétásat kategóriába esik, és mindamellett, hogy kiadós, isteni finom is.

Hozzávalók:

- 3 nagyobb vöröshagyma

- 1 kg csirkemellfilé

- 1.5 kg savanyú káposzta

- 2 dl fehérbor (száraz)

- 600 ml víz

- só, fekete bors, piros paprika

- olívaolaj

+ LM/vegán tejföl a tálaláshoz.

A hagymát apróra kockáztam, majd kevés olajon megpirítottam. Majd sóztam, borsoztam és pirospaprikáztam a hagymát, miközben az edényt lehúztam a tűzről, majd miután összekevertem a pörköltalapot, jött bele a kicsi kockákra vágott csirkemell, így kezdtem el rotyogtatni a húst, közben felöntöttem annyi vízzel, ami éppen ellepte. Addig főztem, míg a hús megpuhult, valamint besűrűsödött kicsit a szósz. Párhuzamosan egy edényben feltettem a káposztát kevés olajon, megfuttattam kicsit, majd felöntöttem borral és vízzel és fedő alatt puhára pároltam. Végül összeforgattam a husival, és kész is. Tálalásnál lehet rá dobni egy kanál tejfölt, szerintem mindenki szeretni fogja :) 

Gyors aszalt paradicsomos-tofus penne

image0_22_1.jpeg

Van az úgy, hogy nem vágyik az ember húsra, amikor valami könnyedebb, frissebb, gyorsan elkészíthető étel kell az asztalra, na ez pont ilyen.

Hozzávalók:

- 1 nagy póréhagyma

- 360g füstölt tofu (2 csomag)

- 1 csokor újhagyma

- 50g zöld pesto

- 200ml LM tejszín

- 250ml víz

- 50g szárított paradicsom

- 1 cs GM penne (én csicseriborsó alapűval készítettem(

- só, bors, füstölt paprika

- kevés olívaolaj

Tálalásnál: füstölt sajt (opcionális)

A poréhagymát és az újhagymát vékony karikákra vágtam, majd kevés olívaolajon megdinszteltem, rádobtam az apróra vágott tofut, fűszereztem, hagytam kicsit összepirulni a dolgokat, majd ráöntöttem a vizet és így főztem 10 percet, ezt követően hozzáadtam a tejszínt és a pestot, valamint beledobtam az apróra vágott aszalt paradicsomot is, további 5 percet rotyogtattam. Közben a tésztát megfőztem, leszűrtem. Végül a főtt tésztát beleforgattam a tejszínes szószba, kicsit még utófűszereztem. Tálalásnál egy kevés füstölt sajtot reszeltem a tetejére, mennyei lett. Gábor kapott bele egy kis maradék húsvéti sonkát is - mivel ezt még húsvét után készítettem (igen ennyire vagyok elmaradva a blogolással, én tészta nélkül ettem, mindkettő döfi volt)

Íme a sonkás variáció:

image1_6_2.jpeg

Brownie édesburgonyából

image0_21_1.jpeg

A minap a barátainkhoz voltunk hivatalosak, akik vegánok, én vittem a desszertet, végül egy gyors, édesburgonyából készült brownie-ra esett a választásom, ami gyorsan elkészíthető, és garantálhatom, baromi finom, ezt bárki össze tudja dobni, nem kell hozzá nagy főzőtudomány. 

Hozzávalók:

- 4 közepes méretű édesburgonya (kb 750g)

- 1 nagyobb banán 

- 10 szem datolya (120g)- 100g eritrit (ha még édesebbre szeretnéd, ha nem, elég a datolya)

- 15 ml citromlé

- 1 tk szódabikarbóna

- 25g zsírszegény kakaópor

- 50g mogyoróvaj

- 200g zabpehely (ledarálva)

- 60g vegán étcsoki (én Ritter sport vegán verziót használtam, amiben van mogyoró is.)

Az édesburgonyákat meghámoztam, megfőztem, majd leturmixoltam, ehhez a püréhez adtam hozzá a banánt, a datolyákat, az eritritet, a citromlevet, a szódabikarbonát, a kakót, a mogyivajat, a ledarált zabpelyhet, majd jól összedolgozom őket egy botmixer segítségével, hogy homogén masszát kapjak, a csokit apró darabokra törtem és beleszórtam. Végül fogtan egy tepsit, kibéleltem sütőpapírral, belesimítottam a masszát, betoltam a 180 fokos sütőbe légkeverésen 20 percre, majd hagytam kihűlni, utána szeleteltem. Tartsuk hűtőben, de nem hiszem, hogy sok fog maradni belőle :)

Uborkás-Tojásos Saláta

image0_20_1.jpeg

Közeleg a húsvét, mindenki mindenütt tojásos kajákat vízionál. Ezt a salit én pár hete dobtam össze egy air-fryerben készült, rántott csirkemell melé, és igazán isteni köret kerekedett belőle, ami bármihez passzol, akár a sonkához is, vagy egyéb sült husikhoz, grillezett sajthoz stb. Viszonylag könnyen össze lehet dobni, és mindenki szeretni fogja, vigyázzatok, gyorsan fogy :)

Hozzávalók:

- 1 nagy kígyóuborka

- 1 doboz csemegekukorica

- 1 nagy fej lilahagyma

- 8 db főtt tojás

- 55g mustár

- 55g light majonéz

- 1 csokor friss petrezselyem

- só

- frissen őrült bors

Az uborkákat apró kockákra vágtam, majd hozzáöntöttem a kukoricakonzervet, és hozzáadtam az aprított lilahagymát is. Közben keményre főztem a tojásokat, apróra vágtam őket, és azt is beleborítottam az edénybe. Egy külön tálban kikevertem a mustárt és a majonézt, sóztam, borsoztam, nyakon öntöttem a szósszal a zöldséges-tojásos alapot, majd egy csokor friss petrezselyemmel bolondítottam meg. Két órára betettem a hűtőbe, lehűlve a legtutibb :) 

Bableves marhahússal

 

image0_19.jpegAnnyira vágytam egy jó bablevesre, amiben megáll a kanál, szóval megfőztük, és pompás lett. Megpakoltuk mindenféle földi jóval, és azt kell, hogy mondjam, napról-napra jobb lett, átmelegítette a testünket, lelkünket egyaránt.

Hozzávalók:

- 70g kolbász (én a nagynénémék átal készítettet használtam, ami kicsit pikáns)

- 65g füstölt sonka (amit a hentesnél lehet venni)

- 1kg tarkabab (száraz)

- 250g vöröshagyma

- 8 gerezd fokhagyma (kb 50g)

- 5l víz

- 350g fehérrépa

- 300g sárgarépa

- 200g zeller

- 700g krumpli

- 800g marhahús (comb)

- kevés olívaolaj

- só. bors, pirospaprika

- 5-6 db babérlevél

A babot előtte este áztassuk be hideg vízzel, hogy másnap könnyebben megpuhuljon. Egy jó nagy fazékban felhevítek egy kevés olajat, rádobjuk a finomra aprított vörös-és fokhagymát és üvegesre pároljuk. Majd megszórjuk a pirospaprikával alaposan, és felöntjük a vízzel, majd hozzáadjuk a babot, a sonkát és a kolbászt, és a kockára vágott marhahusit. Füszerezek is, sóval, borssal, valamint bedobom a babérleveleket is. Mikor a hús és a bab egyaránt megpuhult, jöhetnek az aprított zöldségek, így a répák, a zeller, a krumpli. Addig főzöm, míg meg nem puhulnak a zöldségek, majd kicsit még fűszerezek, ha indokolt. (Én tejfölt ebbe már nem tettem, mert nem hiányzott belőle, ha valaki szeretné, tálalásnál megbolondíthatja egy ek. tejföllel is.)

Jó étvágyat :)

Avgolemono

image0_18_1.jpeg

Újabb leveses csoda, ami másnapra inkább egytálétel lesz, citromos, gazdag ízvilágú csirkeleves rizzsel, szerintem mindenki szeretni fogja, aki megcsinálja.

Hozzávalók: 

-300g nyers sárgarépa

-350g zellerszár

-1 szál póréhagyma

-1 csokor zöldhagyma

-2 vöröshagyma

-800g csirkemellfilé

-2.5l víz

-3 leveskocka

-só, bors, kevés kapor

-2 citrom leve

-5 tojás

-125g basmati rizs (szárazon)

-kevés olívaolaj

- tetejére: friss kapor (nekem nem volt, így friss korianderrel ettem, úgy is fincsi volt.)

A csirkemelleket egészben enyhés sós vízben megfőztem, majd villával cafatokra tépkedtem és félretettem.

A rizst megfőztem, kicsit sóztam és félretettem.

Kevés olívaolajon megfonnyasztottam a kicsire aprított vöröshagymát, a póréhagymát és a zöldhagymát, majd hozzáadtam a szintén apróra kockázott sárgarépát és zellerszárakat, mikor kicsit megizzadtak, hozzáöntöttem a vizet és beledobtam a leveskockákat, valamint sóztam-borsoztam, hagytam kicsit rotyogni. Mikor a zöldségek puhák voltak, kicsit botmixerrel megkínáltam a levest, hogy sűrűsödjön, de úgy, hogy maradjanak benne egész zöldségdarabok is, majd beledobtam a csirkemellcafatokat és a megfőtt rizst is, és levettem alacsony fokozatra a főzőlapot.

Közben egy tálban felvertem az 5 tojást, majd hozzáadtam a két citrom levét és a megfőtt rizs 1/4-ét, majd leturmixoltam, hozzáadtam 4-5 ek meleg leveslevet, majd fokozatos keverés mellett hozzáadtam a leveshez a tojásos keveréket. Arra figyeltem, hogy ne menjen magas fokozaton az indukciós főzőlap, majd lassú kevergetés mellett még 10-12 percet főztem, kicsi szárított kaprot is dobtam bele, szépen besűrűsödött. A végén ellenőriztem az ízeket, ha kell még lehet sózni, borsozni, vagy további citromot adni hozzá. Tálalásnál nagyon jó mellé a friss kapor, mivel nekem nem volt, így friss koraindert szórtam bele, isteni lett.

Turkey Corn Chowder

avagy tartalmas pulykás-kukoricás egytálétel a hideg napokra

image0_17_1.jpeg

Amerikában Hálaadás után csinálják a maradékokból, én meg télen a hideg napokon, amikor egy tartalmas egytálételre ácsingózunk.

Hozzávalók:

- 800g pulykamellfilé

- 600g burgonya

- 300g zellerszár

- 8 gerezd fokhagyma

- 2 közepes fej vöröshagyma

- 2 leveskocka

- 100g bacon

- 1.6l víz

- 500g nyers sárgarépa

- 600g főtt kukroica

- egy csokor metélőhagyma

- 160g laktózmentes tejföl/vegán tejföl

- kevés olívaolaj

- só

- bors

- tárkony

A pulykamelleket enyhén sós vízben megfőztem, majd villával darabokra szaggattam, félretettem. 

A bacont apróra kockáztam és megpirítottam az olajon, majd félretettem, ugyanebben a zsíradékban megpirítottam a kockára vágott hagymát, az apróra vágott répát és a zellerszárakat is, majd hozzáadtam a zúzott fokhagymát is. Felöntöttem a vízzel, majd beledobtam a két leveskockát, megvártam, míg elkezd felforrni. Hozzáadtam a sót, frissen őrölt borsot, és a tárkonyt is. Majd jött bele a kukorica és a kockára vágott burgonya. Mikor a krumpli elkezdett puhulni, hozzáadtam a pulykahusit és így főztem lassú tűzön még 15 percet, majd kiszedtem egy marék zölséget leturmixoltam, és visszatettem a levesbe, hogy önmagával sürítsem be. (liszt helyett) Majd beledobtam a pirított bacon felét és a tejfölt is, még 5 percig rotyogtattam, végül beleszórtam az apróra vágott metélőhagymát, kicsit hagytam hűlni, frissen főve is isteni, hát még másnap. Másnapra sanszos, hogy besűrűsödik, annál jobb lesz. de aki szeretné higíthatja kis vízzel melegítésnél, én imádom, ha megáll benne a kanálka. Enjoy :)

Quinoás-paradicsomos csirkeragu

image0_16_1.jpeg

Télen jól esnek a kiadósab egytálételek, ebből mutatok most egy másikat, ami garantáltan felölti az embert, van benne elég fehérje és az ízvilága sem utolsó. Relatíve gyorsan össze lehet dobni, és tuti mindenkinek ízleni fog.

Hozzávalók:

- 2 közepes méretű lilahagyma

- 1/2 poréhagyma

- 4 gerezd fokhagyma

- 2 nagyobbacska kaliforniai paprika

- 850g nyers csirkemellfilé

- 1 db leveskocka

- 1l víz

- 800g hámozott, kockázott paradicsom konzerv

- 125g száraz quinoa

- 480g vörösbab (konzerv)

- 1 lime leve (+1 a tálalásnál)

- só, bors

- 1 tk cayenne bors (ha nem bírjuk a nagyon csípőset, hagyjuk ki)

- 3 tk római kömény

- 1 tk csipős szósz (én házi habanero szószt tettem bele)

- kevés olívaolaj

Táláshoz: kókuszjoghurt, friss csíra / friss koriander

Egy lábasban felforrósítottam az olívaolajat, majd hozzáadtam a finomra vágott lila-és próéhagymákat. Majd erre rádobtam az apróra kockázott csirkemellet, hagytam kicsit lepirulni, majd rádobtam az összezúzott fokhagymagerezdeket, a kicsi kockákra vágott kaliforniai paprikát, a cayenne borsot, a csípős szószt, sóztam -borsoztam és hagytam kicsit így lepirulni. Majd ráönötttem a vizet, beledobtam a leveskockát, és hozzáadtam a hámozott paradicsomkonzerveket is, és a quinoát szárazon, majd hagytam, hogy a quinoa megpuhuljon. Amikor ez megtörtént, jöhetett hozzá a többi fűszer és a vörösbab, és még egyszer felrottyantottam, majd a végén hozzáadtam a lime levet. Tálalásnál 1-2 ek friss kókuszjoghurt, és valami zöld, pl póréhagymacsíra vagy friss koriander remekül passzol rá. (Én még egy kis párolt kelbimbót is ettem mellé, mert az is volt otthon, de az nem kell mellé alapból :) )

Görög citromos csirkeleves

image0_15_2.jpeg

A megáll benne a kanál típusú leves, ami két nap után inkább egytálételre hajaz, szerintem zseni a recept, próbáljátok ki én utána desszertnek diétás túrós palacsintát készítettem. 

Hozzávalók:

- 2 közepes méretű vöröshagyma (170g)

- 1 citrom 

- 1/2 póráhagyma (118g)

- 5 gerezd fokhagyma (25g)

- 3l víz

- 2 leveskocka

- 200g kuszkusz szárazon

- 500g csirkemellfilé

- 125g krémfehérsajt

- 30g metélőhagyma

- kevés olívaolaj

- só, bors

Kevés olívaolajon megfonnyasztom a hagymákat: a felaprított, vöröset, pórét és a fokhagymát is, majd felöntöm 3 liter vízzel, amibe beledobom a két leveskockát és elkezdem így főzni. 10 perc múlva hozzáadom a csirkemelleket egészben, a citrom reszelt héját, sózom, borsozom és főzöm kábé 40 percet, mikor a csirkemellek megpuhultak, kiveszem őket, és két villával csíkokra tépkedem a húst, majd a csíkokat visszadobom a levesbe, hozzáadom a kuszkuszt is. Kábé 10 perc után hozzáadom a sajtot (rámorzsoltam), majd jöhet a citrom felének leve (ha többet kíván bele valaki, nyugodtan nyomja bele az egészet), ill. a metélőhagyma. Kis tálkákban tálalom, forrón, esős napokon az igazi. Ha másnap melegítjük, ne lepődjünk meg, hogy jól besűrűsödik és inkább egytálétel jelleget vesz fel, nekem úgy is totál bejött, de ha valaki hígabb levesre vágyik, kis vizet alá lehet önteni a melegítésnél. Jó étvágyat :)

Makrók: (egy 500g-os tányérban)

211 kcal, 20.4g CH, 20g fehérje, 5.3g zsír

Bécsi burgonyasaláta

image1_5_2.jpeg

Egy krumplisali, ami nem majonézes, sültek mellé kiváló köretnek, de szerintem önmagában is finom tud lenni, mivel a krumpli remekül eltelíti az embert, de light virslivel is kellemes hideg ebéd vagy vacsora.

Hozzávalók:

- 115g lilahagyma apróra vágva

- 3 ek almaecet

- 35g vegán Rama margarin

- 30g mustár

- 65g póréhagyma

- 1 kg főznivaló burgonya

- só, törős bors

- 1 leveskocka + 2 dl víz

- 1 tk keményítő

A krumplikat enyhén sós vízban héjukban megfőztem, majd hagytam kihűlni. Közben nagyon finomra felaprítottam a lilahagymát és ráöntöttem az almaecetet, sóztam-borsoztam, majd hagytam kicsit állni. A poréhagymát finomra aprítottam és félretettem .

Közben megkevertem a szószt: az olvasztott margarinhoz hozzáadtam a mustárt, majd a leveskockából és 2 dl vízből főzött alaplevet, az 1 tk keményítőt és jól összedolgoztam. A krumplikat meghámoztam és vekony karikákra vágtam, majd egy tálban elkezdtem lerakni őket, egy réteg krumpli, rá egy kis lilahagyma, egy kis aprított póréhagyma és egy kis szósz, és így mentem, amíg az összes krumplim bele nem került a tálba, a tetejére lila-és póréhagymát halmoztam és a maradék szószt is ráborítottam. (nem kellett soknak maradnia, ha rétegezés közben is locsoltam szépen) Majd beraktam az alkotást a hűtőbe egy éjszakára, másnapra lett tökéletes.

Mi az újévi husi mellé ettük, majd simán virslivel elfogyasztottuk a maradékot.

Makrók: (egy 225g adagban)

174 kcal, 31.9g CH, 3.9g fehérje, 3.7g zsír

süti beállítások módosítása