Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Indiai lencsefőzelék

2017. január 10. - fuf87

l1_4.jpg

Igaz, hogy már elmúlt január elseje, amikor az egész ország lencsét eszik, ettől függetlenül én most posztolom a receptet, ahogy az idei újévi lencsénket elkészítettem - a legfinomabb verzió, ami létezik, ajánlom azoknak akik szeretik az indiai, kicsit különlegesebb ízeket, vagy ki akarnak próbálni valami újdonságot, esetleg vega irányba tendálnak, ez az étel indiában a dal makhani nevet viseli, de gyanítom ott autentikusabban készítik, mint én 10 angol nyelvű recept végigbogarászása után, én például babot nem tettem bele. A speckó hozzávalókat a Culinarisban gond nélkül be lehet szerezni.

Hozzávalók:

- 400 gr vörös lencse (meg amúgy lehet mindenféle színű, annál vidámabb lesz az alkotás - én a Culinarisban vettem gyorsan megfőzhetőt, aminek 15 perc kell, így nem kellett szendvednem az áztatással, de természetesen az is egy opció.)

- 2 fej vöröshagyma

- egy darab 5-6 cm-es gyömbér

- 7-8 gerezd fokhagyma

- 10-15 dkg vaj

- zöld chili/ szárított chili (ami éppen van otthon)

- görögszénamag (őrölt)

- koriander (friss és őrölt)

- cayenne bors

- garam masala

- kurkuma

- római kömény

- 5-6 dl kókusztej 

- 5-6 dl víz

- egy hámozott paradicsom konzerv

- só, bors

tálaláshoz: friss koriander, natúr joghurt

 A lencsét megfőzöm egy külön edényben, majd ha elkészült, leöntöm róla a vizet és félreteszem.

l4_3.jpg

l5_2.jpg

l6_2.jpg

Egy nagyobb lábasban megolvasztom a vajat, majd rádobom az apróra vágott vöröshagymát, az összetört fokhagymát, és a leturmixolt gyömbért. (én nem szeretek ráharapni a gyömbérre, ezért mindig lepépesítem.)

l7_3.jpg

l8_2.jpg

Mikor elkezdenek felszállni az illatok, jöhet bele az őrölt görögszénamag és az őrölt koriander. Lepirítom a fűszereket, mennyei illatok terjengenek mindenütt. (Na szerintem én ittam az első pohár bort, mert annyira megjött a kedvem a konyhai tevékenységekhez, amikor ilyen orgiában volt része az orromnak, valahogy le kellett higgadni:) ) Hozzáadom a kókusztejet, az apróra vágott 1-2 db chilit, majd fűszerezek tovább: garam masala, római kömény és kurkuma. (érzéssel, én abszolút nem spóroltam a fűszerekkel)

l9_1.jpg

Fedő alatt hagyom kicsit rotyogni, majd jöhet bele a víz.

l10_1.jpg

Még egy rottyanás, és hozzáadom a szárított paradicsomot, a lencsét, sózom, borsozom, cayenne borsozom és így főzöm még 10 percet kábé, és kész is.

l11.jpg

l12.jpg

Tálalásnál natúr joghurtot és friss koraindert szórtam a tetejére, szerintem nem várom meg a következő év elejét, hogy megint elkészítsem. 

 l2_4.jpg

 

l3_3.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr7012096891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása